Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stipčević: Sačuvati domaći teren

Autor: Roman Morović

24.11.2008. 23:00
Stipčević: Sačuvati domaći teren

Foto: Zvonko KUCELIN



Kad je riječ o imperativu osjećamo ga onoliko koliko ga mi sami sebi nametnemo – kaže Stipčević
Nakon tjedana i tjedana razglabanja o početku Eurokupa i ritma od dvije utakmice tjedno evo ga konačno pred vratima. Večeras će Dvorana Krešimira Ćosića po prvi put ugostiti jednu europsku utakmicu koja bi na tribine trebala privući i znatno veći broj gledatelja nego li je to bio slučaj u posljednje dvije domaće utakmice Zadra. Da nije Eurokupa sada bi vjerojatno još uvijek analizirali subonji poraz na Morači, no imperativ pobjede u ovoj utakmici Zadranima isto tako imperativno nameće što brži zaborav utakmice s Budućnosti.
– Čim smo prespavavli noć ta je utakmica bila iza nas. Znamo dobro da poraz, ma kakav god on bio, moramo što prije zaboraviti jer nam se u protivnom to može osvetiti u novoj utakmici. Poraz u Podgorici je iza nas i koncentrirani smo samo i isključivo na Maroussi – ističe razigravač Zadra Rok Stipčević.
Grčka momčad ne stoji baš najbolje u domaćem prvenstvu, a proteklog vikenda upisali su četvrti ovosezonski poraz i to kod kuće od euroligaša Panioniosa. Koliko Zadrani imaju informacija o toj momčadi?
– Imamo dosta informacija o njihovim igračima i o njihovoj igri. Znamo od kojih igrača nam prijeti najveća opasnost i na njih moramo posebno pripaziti. Večeras (jučer, op.a.) smo pogledali video snimku njihove utakmice i siguran sam da ćemo spremni dočekati ovu utakmicu – kaže Stipčević koji će, budući da nema Malika Dixona, večeras morati preuzeti puno veću odgovornost u igri.
– Znam da će večeras na meni biti veća odgovornost ali ja se toga ne bojim i spreman sam na sve.
Kada smo već kod Dixona spomenimo još jednom kako je klupski liječnik, dr. Mladen Srzentić istaknuo da kod američkog razigravača nema frakture već je riječ o napuknuću ligamenata, a nakon fizikalnog tretmana Dixon bi se mogao vratiti laganim treninzima krajem ovoga tjedna. U tom kontekstu biti će zanimljivo vidjeti kako će trener Aleksandar Petrović rotirati svoje razigravače, budući da je gotovo sigurno da Stipčević neće na terenu provesti svih 40 minuta. Hoće li pokušati s Perićem ili će priliku konačno dobiti i Toni Prostran saznat ćemo večeras, no tko god igrao morati će dati sve od sebe jer Zadar ovu utakmicu mora dobiti želi li ozbiljno razmišljati o drugom krugu Eurokupa.
– Svjesni smo da nam je najvažnije sačuavti domaći teren. Kad je riječ o imperative osjećamo ga onoliko koliko ga mi sami sebi nametnemo. Kroz medije se jasno nameće imperativ pobjede budući da, želimo li proći dalje, moramo pobijediti sve domaće utakmice. Mislim da određena doza imperativa mora postojati ali ne previše jer bi to moglo biti kontraproduktivno – kaže Stipčević i zaključuje.
– Mislim da smo mi mnogo puta do sada pokazali da znamo igrati pod pritiskom i da smo najbolji onda kada je to najpotrebnije. Pokazat ćemo to i u večerašnjoj utakmici i siguran sam da uz veliku potporu naših navijača pobjeda neće doći u pitanje.


 PROŠLI PUT +22


Posljednji put kada je Zadar ugostio Maroussi domaćini nisu bili previše gostoljubivi. Bilo je to prije četiri godine, a Grci su iz Jazina ispraćeni sa 22 poena razlike, 94:71 (30:14, 25:15, 17:17, 22:25). I dok u Zadru još uvijek igraju Stipčević, Johnson i Gečevski, u Maroussiu je od te daleke 2004. godine ostao samo jedan igrač, Kaimakoglu.
ZADAR, 16.11.2004. – Dvorana Jazine. Gledatelja 1800.
Suci: Cicoria i Paternico (oba Italija) te Lovšin (Slovenija)
ZADAR: Štemberger (12), Vladović (5), Stipčević (2), Barač (3), Johnson (7), Čiklić (2), Špralja (4), Gečevski (12), Hill (19), Banić (23), Lalić, Naglić (5).
MAROUSSI: Blakney, Stewart (11), Bouduris, Smiljanić (5), Sekulić (9), Jones (11), Spanoulis (8), Kolokas (6), Kajmakoglu (7), Popović (4), Stefanidis (10), Lolas.