Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cijepljenje protiv svinjske gripe počinje u petak

Autor: Z L

24.11.2009. 23:00
Cijepljenje protiv svinjske gripe počinje u petak


Na svakih 10.000 cijepljenih ljudi u svijetu, prijavi se jedna nuspojava, a na svakih 100 prijava nuspojave u prosjeku je pet teških događaja, među kojima i smrt
Cijepljenje protiv svinjske gripe počet će u petak, 27. studenog, u zavodima za javno zdravstvo, a u ponedjeljak, 30. studenog, i u ambulantama opće i obiteljske medicine, objavilo je jučer Ministarstvo zdravstva. U Hrvatsku je jučer stiglo prvih 140.000 doza cjepiva za pandemijsku gripu, a drugi dio isporuke očekuje se tijekom prosinca. Hrvatska je od švicarskog proizvođača naručila ukupno 1,5 milijun doza. U petak će se zavodima za javno zdravstvo i ambulantama distribuirati i dodatnih 120.000 doza cjepiva za sezonsku gripu.
Agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je jučer Novartisovo cjepivo Focetria protiv pandemijske gripe (A/H1N1), kao djelotvorno i sigurno za primjenu. Cjepivo Focetria već je odobrila Europska agencija za lijekove te će se hrvatski građani cijepiti jednakim cjepivom kao i građani EU, priopćili su iz Agencije. Svaka serija cjepiva koja stigne u Hrvatsku dodatno se pregledava prije nego se izda odobrenje za puštanje u promet.
Cijepljenje će se obavljati dinamikom koju je donio Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe, te će se najprije cijepiti bolesnici s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (KOPB) i astmom, trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće, ekstremno pretile osobe, kronično bolesna djeca od šest mjeseci do tri godine i zdravstveni djelatnici.
Stručnjaci smatraju da će cjepivo pogodovati suzbijanju pandemije, odnosno smanjiti broj oboljelih koji bismo imali da nije cjepiva. Cjepivo je za posebno osjetljive na ovaj soj virusa jedina zaštita od teških oblika bolesti i komplikacija, koje nekad mogu izazvati i smrt.
Kontroverze oko nuspojava pandemijskog cjepiva, koje je prošlo dvostruko kraći postupak ispitivanja od sezonskog cjepiva, nastavljaju se unatoč tvrdnjama nadležnih svjetskih institucija da su nuspojave pandemijskog cjepiva rijetke i blage. Zbog neuobičajeno velikog broja teških alergijskih reakcija na cjepivo protiv virusa H1N1 pandemijske gripe, Kanada je povukla pošiljku cjepiva proizvođača GlaxoSmithKline, objavila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Prema dosadašnjim saznanjima WHO, na svakih 10.000 cijepljenih ljudi, prijavi se jedna nuspojava, a na svakih 100 prijava nuspojave u prosjeku je pet teških događaja, među kojima i smrt. WHO dosad nije potvrdila niti jednu direktnu vezu cijepljenja pandemijskim cjepivom i smrti. Prošlog tjedna u 30 je takvih prijava smrti u svijetu, gdje je dosad cijepljeno oko 65 milijuna ljudi, isključena povezanost s prethodnim cijepljenjem pandemijskim cjepivom.


Najprije će se cijepiti:


– kronični plućni bolesnici (astma, KOPB)
– trudnice u drugom i trećem trimestru
– ekstremno pretile osobe
– kronično bolesna djeca od šest mjeseci do tri godine
– zdravstveni djelatnici




 


Deset žrtava u Hrvatskoj


Ukupno je deset osoba u Hrvatskoj dosad umrlo od posljedica svinjske gripe, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). U kojim su se gradovima u posljednjih nekoliko dana dogodila još tri smrtna slučaja jučer se nije moglo doznati. Sučaj 47-godišnjaka iz Vinkovaca, čija se smrt od teške upale pluća povezivala sa svinjskom gripom, nije službeno potvrđena, jer su nalazi brisa, koji su jučer stigli iz laboratorija, negativni na virus H1N1. Unatoč nalazu brisa ne može isključiti da je uzrok smrti bila pandemijska gripa, kaže Krunoslav Šporčić ravnatelj Opće bolnice Vinkovci. Pacijent se u bolnicu javio u subotu, s visokom temperaturom i komplikacijama gripe, a u ponedjeljak je preminuo od zatajenja pluća. Kako se doznaje, radilo se o rizičnom bolesniku, koji je bio pretio i bolovao od hipertenzije.
Najteži pacijent u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević skinut je s ECMO uređaja i oporavlja se, doznaje se od ravnatelja bolnice, Antuna Beusa, no nekim pacijentima na respiratoru stanje se pogoršalo, a četvorica su pacijenata i dalje na dijalizi.