Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Još će i u Prvu ligu

Autor: Nebojša Gunjević

24.11.2009. 23:00
Još će i u Prvu ligu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Na Zadrove izvanredne ovosezonske performanse i uspjehe mnogi još gledaju s nevjericom jer je sveukupan Zadrov rezultat, bez obzira na sve okolnosti koje su Zadru išle na ruku, nevjerojatan i spada gotovo u kategoriju sportskih čuda
Jedan sportski znalac rekao nam je, komentirajući dvije pobjede odbojkaša Zadra na slavonskoj mini-turneji gdje su Zadrani pobijedili Valpovku i Zrinski Vukovar s identičnih 0:3 pa tako nakon sedam kola ostali jedina neporažena momčad u Prvoj B lizi, kako je mislio da će Zadar izgubiti obje te utakmice. Malo zatim dodao je, ne znajući što misliti: “Još će nam ući u Prvu ligu?”
Na Zadrove izvanredne ovosezonske performanse i uspjehe mnogi još gledaju s nevjericom jer je sveukupan Zadrov rezultat, bez obzira na sve okolnosti koje su Zadru išle na ruku, nevjerojatan i spada gotovo u kategoriju sportskih čuda. Timu kojemu njegov trener prije početka prvenstva ni približno nije mogao odrediti gdje bi na ljestvici mogao završiti izjavivši kako će svaka pobjeda biti dragocjena, kao da netko miče prepreke s puta kako bi se sve riješilo na po najbolji mogući način. Sastav u kojemu su od prošlogodišnjih nositelja igre ostali Stipe Belić, koji je ponio kapetansku traku nakon odlaska Luke Radoševića, Ivan Hrabrov i Marin Bakale, a u kojemu uz Radoševića nema ni Paleke, ni Jovića ni Friganovića, a Josip Viduka je od sedam dosadanjih susreta odigrao samo tri, kojemu se predviđao donji dio tablice i možda čak borba za opstanak, sigurno brodi s pramcem na vrhu prvenstvene ljestvice i izgleda nema namjeru odustati.
Zadar je od mogućih 21 osvojio 18 bodova, što znači da je tri utakmice igrao na pet setova i sve tri dobio. A s Opatijom, pretpostavljamo najvećim pretendentom za prvo mjestu u lizi, nakon 0:2 vratio se “iz mrtvih”. U dvije preostale utakmice u prvomu dijelu prvenstva lider ide u goste Velikoj Gorici i kući dočekuje momčad Mladosti, konkurente za sam vrh. Pitanje je koliko Zadar, čiji je količnik dobivenih i izgubljenih setova 2,63 daleko najbolji u lizi, može nastaviti u ovom ritmu i kako će se stvari dalje odvijati.
Nema zvijezda
Nakon trećega kola Zadrov je trener Marin Masnić rekao da bi, da mu je netko rekao da će tada biti prvi na ljestvici s tri pobjede i osam bodova, tomu odvratio da je lud. Ne znamo što bi Masnić rekao tomu istomu, turbooptimistu, da mu je “prorekao” kako ni nakon sedam kola neće imati niti jedan poraz. Valjda bi bio zanijemio – i to na duže vrijeme. I sigurno se zapitao u čemu će biti tajna uspjeha?
Tajna je Zadrova uspjeha čini nam se u tome što u ovomu Zadru nema zvijezda, ali i to da su uspjeli postati zvjezdana momčad. Zadar je uspješno prevladao krizu na početku prvenstva gdje je u prve dvije utakmice trener Masnić imao velikih problema kako neke svoje igrače uvjeriti da ljutnju i nezadovoljstvo treba usmjeriti u to da se lopta udari što snažnije u protivnikov parket a ne da se bijes okreće protiv svojih suigrača, koliko god oni nekada nesavršeno odigrali. Posljedica toga što su stvari stavljene na svoje mjesto jest iz kola u kolo sve veće zajedništvo i podignuto samopouzdanje. Kada tome pridodamo još dobar raspored, borbenost, pritisak visoko kvalitetnih kadeta koji su kadri dobro oznojiti dres kako bi ušli u sastav na starije i zdrava konkurencija za svako mjesto u momčadi, želju za igrom onih koji se u prošlim sezonama nisu naigrali te još mnogo drugih sitnica koje su Zadru išle na ruku, sve do novoga pravila o mogućnosti korištenja dvaju libera koje je Zadru posebno bilo korisno na netom završenoj slavonskoj mini-turneji značajno podignuvši prijem, formula su Zadrova prvoga mjesta.
Realni Masnić
Zadrov kapetan Stipe Belić nakon sedam uzastopnih pobjeda kaže da im više ne pada napamet gubiti – i dobra je ta euforičnost koja igrače tjera na maksimalni angažman. Trener Masnić je realniji, a i to je zalog uspjeha – da čovjek koji vodi bude s nogama čvrsto na tlu dok je zagledan u zvijezde. Masnić kaže da se do kraja još puno toga može dogoditi te da može biti i dosta poraza. Ističe da je u Zadru muška odbojka sport koji nema preširoku bazu i gdje Zadrani svakoga igrača radi svoje budućnosti trebaju učiniti igračem na način da iz njega izvuku maksimum. U takvom razmišljanju vidimo zalog moćnoga Zadra. Zadra koji o svakome svome vodi računa. Zadra bez zvijezda, u onom lošem smislu, ali ne i bez suradnje s nebom i zvjezdane prašine. A takav sastav, koji po riječima svoga trenera, dvije gostujuće utakmice dobiva bez izgubljenoga seta i to sa samo 70 do 80% kapaciteta, sigurno ide visoko.


Mlađa kadetska liga odbojkasica – jug


ZADAR 2 – NOVALJA 1
(25:12, 25:23, 21:25)
ZADAR – Dvorana Višnjik. Gledatelja 10. Sudac: Tatjana Baričević.
ZADAR: Martinović, Čakarun, Krečić, Kovačić, Perišić, Skitarelić, Viduka, Benić, Kožul, Smirčić, Valčić, Sanković. Trenerica: Martina Batur.
 NOVALJA: Zeko, Mirčić, Prenđa, Kurilić, Badur, Perić, Šupra. Trener: Mario Polančec.
Kadetska liga odbojkašica-jug
NOVALJA 0 – ARBANASI-NEUTRA 3
(14:25, 17:25, 12:25)
NOVALJA – Gradska dvorana. Gledatelja 20. Sudac: Tatjana Baričević.
 NOVALJA: Zeko, Peranić, Gligora, Šanko, Samaržija, Božić, Vidas, Dervišajić. Trener: Mario Polančec.
ARBANASI – NEUTRA: Frleta, Tičak, Vukić, Šindija, Vučetić, Perica, Komazec, Končurat, Sertić. Trener: Karlo Lisica.