Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Luka za 50 milijuna kuna

Autor:

24.11.2009. 23:00
Luka za 50 milijuna kuna

Foto: Alenka FESTINI



Istina je da je ovaj projekt izuzetno skup, odnosno njegova izgradnja procijenjena je na preko 50 milijuna kuna. Povljana kao mala općina doista sama ne može financirati cijeli projekt. Stoga je potrebna pomoć države ili nekih drugih investitora, kaže Ivica Pogorilić, načelnik Općine Povljana
Sasvim je izgledno da će Općina Povljana dobiti luku za javni promet sa 200 vezova te niz popratnih sadržaja. Naime, radi se o projektu koji je pokrenula Općina Povljana, budući da se pokazala potreba ove općine za lukom otvorenog tipa koja bi omogućila prihvat mnogim brodicama, brodovima i jahtama.
– Idejni projekt luke za javni promet je u završnoj fazi, nakon čega će se zatražiti lokacijska dozvola. Radi realizacije projekta luke napravljena je studija utjecaja na okoliš, ali i ostala važna dokumentacija. Istina je da je ovaj projekt izuzetno skup, odnosno njegova izgradnja procijenjena je na preko 50 milijuna kuna. Povljana kao mala općina doista sama ne može financirati cijeli projekt. Stoga je potrebna pomoć države ili nekih drugih investitora kako bi se luka izgradila. Naravno da očekujemo zainteresiranost investitora iz razloga što su razne studije koje su rađene pokazale financijsku isplativost luke, kaže Ivica Pogorilić, načelnik Općine Povljana.
– Budući da se radi o jako vrijednom i skupom projektu, postoji vjerojatnost da će se luka graditi etapno, odnosno dinamika gradnje ovisit će o dotoku sredstava. U ovom trenu ne može se predvidjeti početak radova, jer, naravno, sve ovisi o financijskoj konstrukciji, istaknuo je Pogorilić.
Stav općinske vlasti je da se radi o izuzetno vrijednom projektu, s kojim će Povljana dobiti mnogo radi razvoja turizma.
Naime, prema projektnoj dokumentaciji u sklopu javne luke napravit će se benzinska postaja, restoran, recepcija i drugi sadržaji koji su potrebni. Luka će biti podijeljena u tri dijela. U jednom dijelu bit će određen broj vezova za komercijalni turizam, u drugom dijelu bit će vezovi za brodice domaćih ljudi, a u trećem će biti vezovi za prihvat većih putničkih brodova. Ukupno je predviđeno 200 vezova. Ova luka za Povljanu bi mnogo značila. Prvenstveno zato što nautičari više neće zaobilaziti Povljanu jer će imati gdje privezati svoje brodove, a Povljana, koja se posljednjih godina intenzivno turistički razvija, dobit će priliku i za razvoj nautičkog turizma.