Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Arbanas: Pokažite dobre rezultate, pa si izglasavajte povlastice

24.11.2010. 23:00
Arbanas: Pokažite dobre rezultate, pa si izglasavajte povlastice


„Ovim putem želimo dati podršku prijedlogu hrvatskih laburista za ukidanjem diskriminirajuće odredbe po kojoj su  zastupnicama, ministricama i  sutkinjama Ustavnog suda  odobreni odlasci u mirovinu 10  godina prije negoli ostalim Hrvaticama.
Jer, iako je Ustavni sud nedavno donio odluku daje razlika u godinama umirovljenja  izmedu muškaraca i žena diskriminirajuća te da u mirovinu  moraju svi s istim brojem godina, to se ipak ne odnosi i na  “odabranu elitu” koja takve  odluke i donosi.
Dovoljno smatramo sramotnim i to što se naše majke i  supruge na silu izjednačava s  muškarcima, iako se zna da je  pravo stanje stvari takvo da  naše žene uz posao još uvijek  vode računa o djeci, suprugu i  domaćinstvu, bez pomoći sa  strane. Sada se radi još veća  sramota na način da se povlaštenim gospođama zastupnicama, ministricama i sutkinjama Ustavnog suda koje  uživaju u svim povlasticama i  više nego dobrim plaćama za  vrijeme radnog vijeka, još i  omogućuje da odlaze u mirovinu s 55 godina i to s 8.654,00  kn mirovine. Njima koje za vrijeme radnog vijeka sigurno ne  brinu i o djeci i domaćinstvima  već za to imaju plaćene pomoćnice, daje se poseban status. Zašto? Na temelju jako  velikog rada?
Smatramo da nije presudno  koliko netko radi, nego kako  radi. A, ocjenjuje li se njihov  rad stanjem u državi, teško da  bi dobile dobre ocjene i za njega. Ipak, nije ih sramota izglasavati za ostale ovako sramotne uvjete, a za sebe posebne? Jer, Ustavni sud je donio odluku da svi moraju ići u  mirovinu s istim brojem godina,  a Sabor je takav zakon izglasao.  Za njih, ali ne i za sebe.
Smatramo da su gospođe, a i  gospoda zastupnici predobro  plaćeni za posao koji obavljaju,  s obzirom na to kako nam je, te  da o privilegijama za sebe imaju  pravo razmišljati tek jednoga  dana kada država i njeni  građani budu dobro živjeli, a  nikako prije.
Jer ako se svačiji rad vrednuje po rezultatima, ne bi li se  trebao i njihov?”, stoji u otvorenom pismu što ga potpisuje predsjednik Udruge HVIDR-a Zadar Ivica Arbanas.