Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Fantasy roman s upotrebom čakavštine

24.11.2010. 23:00
Fantasy roman s upotrebom čakavštine


U utorak je navečer u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održano predstavljanje romana “Vjenčanje s vjetrom” Tomislava Košte. U predstavljanju romana, klasificiranog kao djelo fantasy žanra, su osim autora sudjelovali dr. sc. Josip Ćirić s Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru i glumica Milena Dundov (uglavnom čitajući ulomke romana).
– Tolkien je pišući roman “Hobit” postavio temelje fantasy književnog žanra, a temeljne su njegove odrednice jezik i karta. U romanu Tomislava Košte “Vjenčanje s vjetrom” umjesto uobičajenog novokomponiranog jezika imamo upotrebu čakavštine, budući da je autor iz Preka i izvorni njezin govornik. Ostale zakonitosti fantasy žanra, kakavo je primjerice odlazak glavnog junaka na zadatak, gdje se put pretvara u put u neki drugi svijet, pronalazimo također u ovom romanu. Najvrednije u ovoj knjizi jest njezina istinitost, autentičnost, pa čitajući ga shvaćate da čitate nešto što se zbilja dogodilo, samo, za potrebe romana, ispričano kroz fantasy jezik. Mislim kako je ta iskrenost najvredniji dio ove knjige, kazo je Ćirić.
Autor je kazao kako se dugo dvojio hoće li uvrstiti čakavicu u roman ili ne, kako je ta dvojba bila komercijalne prirode, te da mu je drago što je najzad ostao pri početnoj ideji da čakavicu uvrsti u roman. Nadalje je Košta kazao kako on otok doživljava kao oazu usred pustinje koja čovjeka primorava na kontemplaciju, na razmišljanje o sebi što nikako nije izoliranost.
– Žao mi je što se danas općenito Fantasy uzima kao manje vrijedan književni žanr. Mislim kako zaslužuje šansu, te kako je pred njim budućnost.