Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Neka je svaki dan Dan grada!

24.11.2010. 23:00
Neka je svaki dan Dan grada!


Sunčano burno vrijeme, kao i budnice koje su najavile uzvišeni dan, izvukli su mnoštvo na gradske ulice i stvorila se atmosfera koja je nekad bila skoro svakodnevna. Kalelarga je procvjetala, puna djece i mladih koji ostavljaju pozitivan trag i vjeru u to da Poluotok neće nikad opustjeti


Svaka čast svečanoj sjednici, dodjeli nagrada, visokim dužnosnicima i ostalim zaslužnim ljudima, ali zasigurno bi se i oni složili da su za svečarsko raspoloženje na ulicama Poluotoka na Dan grada najzaslužnija bila brojna zadarska dječica. Danima su se pripremala, izrađivala krune, medaljone sa zadarskim simbolima, privjeske na crkvu Sv. Donata ili grb sv. Krševana. Učila su pjesmice i pričice o Zadru i njegovim zaštitnicima i tako puna elana jučer proslavila, kako kažu, rođendan svog grada. Njihovo veselo raspoloženje prenijelo je pozitivnu energiju po cijelom gradu.
Bilo ih je i jako malih pa nisu baš svi znali što to točno slave.
– Tu smo jer je teta tako rekla, kazao je jedan poslušni dječačić iz Dječjeg vrtića Vruljica.
Djeca iz Vruljice nosila su ocrtane krune na glavi i kazala su da su kraljevi i kraljice Zadra. Putem su građanima dijelili medaljone koje su izrađivali od gline s motivima crkve Sv. Stošije, Sv. Donata…
– Već sam ja tu bila. Najbolje je kad nas teta vodi da šetamo po gradu, rekla je jedna djevojčica dok je čekala na Trgu da kolona krene Kalelargom.
Sunčano burno vrijeme, kao i budnice koje su najavile uzvišeni dan, izvukli su mnoštvo na gradske ulice i stvorila se atmosfera koja je nekad bila skoro svakodnevna. Kalelarga je procvjetala.
A posebno kad su dječica zapjevala “Večeras je naša fešta”. Među njima i Jakov, Gabrijel i Luka. Na pitanje zašto je baš danas naša fešta, malo se posrame. Teta im pomaže:
– Nekome je rođendan… – kaže.
– Rođendan od Hrvatske! – vikne jedan.
– Nije nego od Zadra – kaže drugi.
– Ja živim u Zadru. Zadar se zove moja kuća – javlja se treći.
Nosili su na prsima sliku crkve Sv. Donata. Kažu, to je tamo malo ravno pa skrenete. Nema što, to su naši budući turistički vodiči.
Djeca iz DV “Grigor Vitez” za Dan grada Zadra oko vrata su objesila svjetionike s vratašcima. Iza svakih vratašca krije se slika koju je svako dijete nacrtalo i posvetilo svome gradu. Šest skupina djece iz ovog vrtića jučer je sudjelovalo na promenadi u čast Zadra.
– Već deset dana se pripremamo za Dan grada. Učili smo pjesmice, pričali priče, izrađivali slike… – govori Višnja Zekanović, teta iz vrtića Grigor Vitez.
Dalje ispred crkve Sv. Donata igra se improvizirani nogomet. Na Forumu je isto veselo. Djeca mašu ručicama i balonima, dugokosa djevojčica pleše na fontani, šetaju i mladi i stari.
I školarci su bili jako sretni na Dan grada Zadra, nesumnjivo iz ljubavi prema svom gradu, ali i zbog skraćene nastave. To im je omogućilo bezbrižno ispijanje kave na terasama njihovih omiljenih kafića na Poluotoku.
Dok se sve više priča o izumiranju Poluotoka, povlačenju ljudi iz centra u neke udaljenije sadržaje, Dan grada nas podsjeća na to kako je nekad bilo. Dječica i mladi na Kalelargi ostavljaju pozitivan trag, vjeru u to da Poluotok nikad neće izumrijeti. A sigurno će se i naši zaštitnici za to pobrinuti. Svi će reći da jako vole svoj Zadar. Pa trebao bi onda na Kalelargi svaki dan biti Dan grada.