O IPARD-u potrebno predznanje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Jelica FARKAŠ
Na Maurekovu predavanju čulo se da bi natječaj za korištenje sredstava iz IPARD-ova programa trebao biti objavljen već u prosincu

Kristijan Maurek, poznati predavač i jedan od najtraženijih konzultanata za IPARD program, održao je u Biogradu na Moru prigodno predavanje. Riječ je o pripremi potencijalnih korisnika za korištenje sredstva iz EU u 2011. godini, a natječaj za njihovo korištenje trebao bi biti objavljen već u prosincu ove godine.

- Ovdje sam kao konzultant UN-a. Razvojni program Ujedinjenih naroda u sljedećih godinu dana pomaže jedinice lokalne samouprave i njihove razvojne institucije u podizanju ljudskih kapaciteta, educiranju ljudi da bi što kvalitetnije pomogli potencijalnim korisnicima IPARD sredstava u idućem razdoblju. Sljedećih godinu dana bit ću na vašem području, točnije na području četiriju dalmatinskih županija i pomagati svim zainteresiranim za IPARD program, kazao je Maurek u uvodnom obraćanju prisutnima.

Naveo je potom niz primjera iz dosadašnje prakse, a između ostalog i primjer Međimurske županije koja je u razdoblju od 2006. do 2009. godine uspjela dobiti sredstva za čak deset projekata, od ukupno 37 odobrenih u Hrvatskoj.

- Ove godine radeći kao samostalni konzultant pripremio sam pet projekta za prvi natječaj IPARDA, a tri su ugovorena i već se provode. Na tom planu valja se posebno angažirati, upoznati ljude s mogućnostima, odnosno tko, što i pod kakvim uvjetima može tražiti. Poznato je da su do sada unutar IPARD programa postojale samo mjere 101 i 103, dakle, primarna proizvodnja i prerada, a krajem ove godine i početkom iduće očekujemo i prvi natječaj za komunalnu infrastrukturu. Na taj natječaj mogu se javiti jedinice lokalne samouprave, a to je mjera 301 te mjera 302 koje obuhvaćaju razvoj ostalih ruralnih gospodarskih aktivnosti, kao ulaganja u seoski turizam, tradicijske obrte i slično. Stoga je nužno daljnje informiranje tko se na svaku od mjera može javiti i pod kakvim uvjetima, istaknuo je Maurek.

 Nakon detaljnih obrazloženja o svakom od ponuđenih programa, bilo je i riječi od proceduri IPARD programa za mjere 101 i 103. Prvi su koraci: analiza potencijalnog investitora, definiranje projekta, prikupljanje dokumentacije i izrada poslovnog plana te prijava na natječaj. Zatim slijedi proces odobrenja projekta, kontrola prije ugovaranja, provedba projekta, podnošenje zahtjeva za isplatu sredstava te kontrola prije isplate i poslije isplate.

Za sredstva iz spomenutog programa postoji zanimanje na širem biogradskom području, ali i okolnim sredinama te je poznavanje pod kojim mogućnostima se do sredstava može doći jako važno, a to bi u najskorije vrijeme trebalo rezultirati i prvim uspješnim korisnicima IPARD-ovih sredstava na ovom području.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno