Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Pa što da ste policajci, upucam vas i bacim u more…”

24.11.2010. 23:00
“Pa što da ste policajci, upucam vas i bacim u more…”


Tereti ih se da su bez ikakvog razloga nasrnuli na dvojicu policajaca u civilu koji su se tuda vozili biciklima provocirajući ih riječima “ako se voziš majmune”, j…. te u usta, p…. ti materina”, nakon čega su im prepriječili prolaz prema plaži nastavljajući ih vrijeđati, a potom i tući


Luka Kalmeta (33), bivši europski prvak u full contactu i član splitskog boksačkog kluba “Pitbull” sjeo je jučer na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru gdje mu je zajedno s Jakovom Kalmetom (27) i Dinom Keretom (18) pred sucem Marijanom Bitangom započelo suđenje zbog napada na dvojicu zadarskih policajaca.
Optužnicom zadarskog Županijskog državnog odvjetništva tereti ih se zbog nasilničkog ponašanja 13. srpnja ove godine kada su u popodnevnim satima u blizini plaže na zadarskim Kolovarama bez ikakvog razloga nasrnuli na policijske pripravnike Ivana Vrljića i Marinka Mandića koji su se tuda vozili biciklima provocirajući ih riječima “kako se voziš majmune”, j…. te u usta, p…. ti materina” nakon čega su im prepriječili prolaz prema plaži nastavljajući ih vrijeđati.
Udarci i prijetnje
Unatoč tome što im je Vrljić rekao da su policajci i upozorio da ne prave probleme, Kereta je nasrnuo na Mandića, a kako je ovaj uspio izmicati i blokirati njegove udarce, u napadu su mu se pridružila i druga dvojica. Policajca su srušili na pod i nastavili udarati po cijelom tijelu i rukama i nogama, nakon čega se u sukob umiješao i drugi policajac s namjerom da mu pomogne. Trojica nasilnika nastavili su ih udarati obojicu, a Luka Kalmeta još im je i zaprijetio riječima “pa što da ste policajci, upucam vas i bacim u more, i za vas neće nitko znati”.
Policajci su u napadu zadobili više ozljeda, no srećom lakših.
– Zbog iživljavanja nasiljem na javnom mjestu i osobito drskim ponašanjem u grupi doveli su drugog u ponižavajući položaj, a prvookrivljeni Luka Kalmeta je i službenoj osobi u svezi s njenim radom ozbiljno prijetio kako bi ga ustrašio i uznemirio – stoji u optužnici koju je okrivljenima pročitao Slobodan Denona, županijski državni odvjetnik, nakon čega su sva trojica, inače dugogodišnjih prijatelja iz Arbanasa, izjavila kako se ne osjećaju krivima, a bivši prvak u full contactu dodao je i kako uopće ne zna zašto je tu.
Odmah po čitanju optužnice i očitovanju o krivnji i tužiteljstvo i obrana iznijeli su prijedloge za provođenje dokaznih postupaka, što je Sudsko vijeće redom i prihvatilo. Tako će se na sljedećoj raspravi neposredno saslušati Toni Franov, kojeg su predložili i tužiteljstvo, a i sva tri branitelja. Nesuđeni vjenčani kum Luke Kalmete, Toni Franov, koji je upravo na dan njegova vjenčanja “pao” kod Dubrovnika zbog sumnje na zloporabu opojnih droga međunarodnog karaktera, zbog čega je bio i pritvaran, i sam je u početku ovog postupka bio osumnjičen za sudjelovanje u napadu na policajce. No, ŽDO je kasnije kaznenu prijavu protiv njega odbacio.
Maloljetničko pravo za Keretu
Osim njega, na prijedlog Tanje Budimir i Željka Žuže, branitelja Luke Kalmete, saslušat će se još četvoro očevidaca događaja, a Marko Marinović koji zastupa Jakova Kalmetu, predložio je sudu rekonstrukciju događaja s očevidom te suočavanje optuženika i svjedoka događaja otkrivši unaprijed “taktiku obrane” koja će ići u smjeru dokazivanja kako su akteri ovog sukoba “neke sasvim druge osobe”.
Najmlađeg među trojicom optuženih prijatelja zastupa odvjetnica Dunja Vulić koja je za svog branjenika predložila primjenu maloljetničkog prava što je sud i prihvatio, ali je odbio onaj drugi – za odvajanjem postupka zbog nasilničkog ponašanja i zloporabu opojnih droga. Kereti su, naime, u pretresu stana nakon incidenta na Kolovarima, policajci pronašli 52,35 grama “trave”, 9,39 grama hašiša i 15,97 grama amfetamina.


 LUKI KALMETI SLIJEDI I SUĐENJE ZBOG IZNUDE




Za razliku od Dina Kerete i Jakova Kalmete koji su neosuđivani i protiv kojih se ne vodi neki drugi sudski postupak, Luka Kalmeta ima od ranije svoj “policijsko-sudski dosje”. Naime, Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je zajedno sa Zdravkom Barbarošom, vlasnikom luksuznog hotela President, podnijelo optužni prijedlog zbog iznude Zadranina Marka Francuzovića u travnju prošle godine kada je proveo i nekoliko dana u pritvoru. Mladić ih je, naime, u strahu za svoj život prijavio nakon što više nije mogao plaćati iznose koje mu je Kalmeta zaračunavao kao kamate na dug za hotelski račun u hotelu President. No, na upit sudskog vijeća o tijeku tog sudskog postupka Kalmeta je kazao kako ništa o tome niti je obaviješten datumu početka suđenja.