Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sokolar: Šutnjom samo pomažemo nasilniku

24.11.2010. 23:00
Sokolar: Šutnjom samo pomažemo nasilniku


Nasilje u obitelji je najgora vrsta nasilja jer obitelj mora biti zdrava sredina. U obiteljima djeca rastu, pretvaraju se u odrasle ljude i upravo u obitelji stvaraju temelje za ono što će kasnije biti, kazao je Zrilić
Kampanja pod nazivom “Živim život bez nasilja”, koju od 8. studenog Policijska uprava zadarska provodi zajedno sa zadarskim Obiteljskim centrom, završena je jučerašnjom priredbom u OŠ Šimuna Kožičića Benje. Cilj ove manifestacije bio je da se kroz različite aktivnosti te sportske susrete još jednog ukaže na društveni problem nasilja u obitelji, ali i na to da završetak ove kampanje nikako ne smije značiti i završetak razmišljanja o životu pod geslom kampanje, nego upravo suprotno.
Priredbi je nazočio veliki broj učenika i njihovih roditelja te predstavnika PU zadarske, Zadarske županije, Obiteljskog centra Zadarske županije, Grada Zadra te svih zadarskih osnovnih škola. Uz srdačne pozdrave i riječi hvale okupljenima se najprije obratio Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, pozdravivši Stipu Zrilića, župana Zadarske županije, Zlatka Sokolara, načelnika PU zadarske, Josu Nekića, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Darija Vučenovića, ravnatelja Obiteljskog centra Zadarske županije, sve prisutne ravnatelje zadarskih osnovnih škola te Tomislava Bralića i klapu Intrade koji su, također, podržali ovu manifestaciju.
– Iznimno smo počašćeni i ponosni što se ovakva jedna manifestacija održava u našoj školi. Zahvaljujem se PU zadarskoj, a osobito zadarskom Obiteljskom centru, s kojima i inače imamo izvrsnu suradnju. Vjerujem da ćemo svi zajedno danas znati primiti poruku koju će nam ovom priredbom djeca poslati, kazao je Marin, nakon kojega se prisutnima obratio Zlatko Sokolar, zahvalivši svima u ime Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.
– Zahvaljujem svim učenicima, ravnateljima i djelatnicima zadarskih osnovnih škola koji su nas podržali, odazvavši se našoj akciji. Hvala Zadarskoj županiji te Obiteljskom centru koji nas je tijekom ove kampanje aktivno podržavao. Hvala današnjem domaćinu, OŠ Šimuna Kožičića Benje te klapi Intrade, koji nas podržavaju svojim glasom, likom i djelom, kazao je Sokolar, istaknuvši kako se nada da je ova akcija i građane, kao i same žrtve nasilja potaknula na prijavljivanje nasilja.
– Problem nasilja je ozbiljan problem koji se može riješiti samo reagiranjem policije, ali i svih vas. Treba znati da šutnjom samo pomažemo nasilniku. Kampanje je danas završila, ali treba nastaviti živjeti geslo “Živim život bez nasilja”, poručio je Sokolar, nakon kojeg je riječ preuzeo župan Stipe Zrilić.
– Svjedoci smo da se ranije nad ovim problemom zatvaralo oči, a ovakvim akcijama ovaj ogromni problem konačno izlazi na vidjelo. Siguran sam da će ovakvim pristupom on biti i riješen. Nasilje u obitelji je najgora vrsta nasilja jer obitelj mora biti zdrava sredina. U obiteljima djeca rastu, pretvaraju se u odrasle ljude i upravo u obitelji stvaraju temelje za ono što će kasnije biti, kazao je Zrilić, istaknuvši kako je u rješavanju ovog problema potrebna šira akcija, odnosno upravo ovakva kampanja u koju će biti uključeni svi segmenti života.
Zato je, kako je kazao Zrilić, i Zadarska županija ovaj upravo problem nasilja u obitelji uvrstila u pet javnozdravstvenih problema.
– Želim da ova kampanja da rezultate i da svi vi mladi živite u okruženju bez nasilja, poručio je Zrilić okupljenoj djeci u OŠ Šimuna Kožičića Benje.
Nakon pozdravnih govora uslijedio je zabavno-glazbeni program u izvedbi dječjeg zbora OŠ Šimuna Kožičića Benje te iznimno poučna predstava učenika Privatne OŠ Nova pod nazivom “Udvaranje ili udaranje” te plesna točka plesne skupine Glazbene škole Blagoje Bersa i druge zabavne točke.
Naposljetku je u obližnjoj sportskoj dvorani “Mocire” uslijedila i revijalna nogometna utakmica između učenika i nastavnika OŠ Šimuna Kožičića Benje.