Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Što bi od ovog grada bilo bez vjere?

24.11.2010. 23:00
Što bi od ovog grada bilo bez vjere?


Misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru na blagdan Sv. Krševana predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, u zajedništvu brojnih svećenika. Svetoj misi uz velik broj Zadrana i štovatelja svetog Krševana sudjelovali su dr. Zvonimir Vrančić, gradonačelnik grada Zadra, zadarski dogradonačelnici Dražen Grgurović i Darko Kasap te Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća.
– Sveti Krševan je zaštitnik grada Zadra i nadbiskupije, vitez Božji. Zahvalni smo za njegovu zaštitu, na početku euharistije kazao je mons. Puljić dodajući da sveti Krševan već stoljećima bdije nad Zadrom i njegovim stanovnicima.
Nadbiskup je na početku propovijedi uputio čestitke zadarskom gradonačelniku i svim njegovim suradnicima te svim žiteljima grada Zadra. Mons. Puljić je rekao da se Zadar kao malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti s više nebeskih zaštitnika i zagovornika.
Nije se bojao progonstva ili smrti
– Krševan je kažu povjesničari odabran nakon bitke s Venecijom u kojoj je zadarsko brodovlje izvojevalo pobjedu i tu zaslugu pripisalo upravo zaštitniku vitezu svetom Krševanu. Utemeljenjem hrvatske države i novim preustrojem lokalne vlasti, gradovi i naselja su birali i svoje dane. I kao što se svi naši gradovi na Jadranu diče svojim zaštitnicima, koji su velikim dijelom iz razdoblja kršćanskih mučenika iz prvih stoljeća Crkve, tako su i odgovorni za vodstvo ovoga grada ponovno odabrali kao svoga zaštitnika i Dan grada, ovog simpatičnog sveca, vrlog rimskog časnika, Božjeg viteza svetog Krševana, istaknuo je mons. Želimir Puljić.
– Pokoravao se svome gospodaru Dioklecijanu i poštivao izglasane zakone, ali je načinom svoga života nadvisivao te zakone. Poznato je kako mu je car zanijekao pravo na vjeru, želio je neka i on učini čast carskim kumirima, pa mu je u tom vidu nudio i položaj namjesnika u jednoj od rimskih pokrajina. No, kako se trebalo u tom smislu, ako to želi prihvatiti, odreći vjere u Isusa Krista, Krševan kao pravi vitez nije to mogao prihvatiti. Naprotiv, hrabrio je druge kršćane mlade progonjene Crkve u Rimu, neka se ne daju zavesti i neka ustraju u vjeri. Kršćanski mučenici, vitezovi Isusa Krista nisu se bojali ni progonstva, ni smrti. Njima je svaka pokrajina bila domovina, a svaka domovina – tuđina, jer su vjerovali u vječnu domovinu koja ih čeka. I dok ih preziru, osuđuju i ubijaju, oni oživljuju. I zato za svetog Krševana kažemo da je uistinu bio pravi Kristov vitez.
Vitez bez mrlje
Ova riječ vitez sadrži u sebi puno pozitivnih kvaliteta i pravila ponašanja koji pobuđuju divljenje. Neke od njih smo čuli u evanđeoskom izvješću gdje Isus savjetuje svoje učenike i daje im pravila ponašanja. Isto tako čuli smo i u poslanici svetog apostola Pavla svom dragom učeniku Timoteju. Pavao, jedan drugi vitez, Božji vitez, Božji vojnik savjetuje svom dragom učeniku što ga čeka i zbog čega se i on raduje. On sam osjeća kako se primaklo vrijeme njegova kraja, ali onda kao otac sinu i prijatelj kaže: “Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti”, čulo se u propovijedi.
Odani štovatelji svetoga Krševana prepoznali su u njemu upravo te viteške odlike pa su ga zbog toga i uzeli za svoga nebeskoga zaštitnika, prihvaćali su stoljećima i njegovali njegove ideale i pokušavali ih ostvariti u životu, kulturi, u javnom i privatnom području, po čemu se konačno danas i ovaj grad prepoznaje, naglasio je zadarski nadbiskup.
– Jer ako bismo uklonili sve ono što je nadahnjivala upravo ta vjera, što bi od ovoga grada ostalo, upitao je mons. Puljić.