Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Stop cementari u Kruševu!

24.11.2010. 23:00
Stop cementari u Kruševu!


Na području od 50 kilometara u okolici tvornice može se zaboraviti ekološka proizvodnja, a oni koji se diče medaljama za ulje, vino i med to mogu zaboraviti, poručuje Marinko Karamarko
“Stop izgradnji tvornice cementa Brčić Fassa u Kruševu”, poručili su na konferenciji za medije predstavnici Inicijative građana Obrovca i udruge Eko Zadar navodeći podatke o potencijalnim katastrofalnim posljedicama koje bi početak rada tvornice mogao uzrokovati. Od jučer je krenulo i potpisivanje peticije, ali i organizacija javnih tribina i prosvjednih skupova, a početak borbe predstavlja upućivanje tužbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske, prema uputi o pravnom lijeku iz Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša koje je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo prije nekoliko dana.
Predstavnicima medija obratio se Marinko Karamarko, koji je kazao kako govori u ime stanovnika Obrovca, Karina i Kruševa, ali i drugih mjesta u županiji koja mogu zaboraviti na održivi razvoj i eko proizvodnju.
Prljava industrija
– Nećemo valjda budućnost ove zemlje graditi na prljavoj industriji. Na području od 50 kilometara u okolici tvornice može se zaboraviti ekološka proizvodnja, a oni koji se diče medaljama za ulje, vino i med to mogu zaboraviti. Direktno smo ugroženi, a Zadarska županija se poziva na ekologiju i to ne smijemo dopustiti, kazao je Karamarko ističući kako primaju podršku od brojnih ljudi te da im treba podrška cijele Hrvatske.
– Krećemo s peticijom i znam da je to otišlo predaleko, ali nećemo se preplašiti. Govorimo istinu i razloga za strah nemamo, kazao je Karamarko.
Ivan Aladrović iz Gornjeg Karina kazao je okupljenima više o Studiji o utjecaju na okoliš te je rekao nešto o posljedicama koje bi izgradnja tvornice mogla imati na cijelo područje Zadarske županije.
– Nakon naših analiza studije za tvornicu cementa došli smo do mnoštva netočnih podataka i nepreciznosti o mogućim štetnim utjecajima na okoliš. Autori studije navode kako u blizini područja zahvata ne postoje otvoreni vodotokovi, kulturne vrijednosti, turističke aktivnosti te da je kraj nerazvijen, a time je i pogodan za ovakav oblik antiodržive ekonomije. Ovo nije ekonomski, već antiekonomski projekt. Zbog nekolicine radnih mjesta u tvornici već se gube radnici u poljoprivredi i održivom razvoju te ostalim ekonomskim granama koje će dati rezultate i u generacijama koje dolaze, kazao je Aladrović dodajući kako posljedice mogu biti katastrofalne.
Stanovništvo će morati odseliti
– Smatramo da 1,3 kilometara od značajnog krajobraza kanjona rijeke Zrmanje, 2,5 kilometara od PP Velebit, odnosno oko 4 kilometra od vodocrpilišta za vodu koju koristi cijeli Zadar, ali i vrlo blizu prvih objekata turističke namjene, poljoprivrednih površina i spomenika kulturne baštine, nije područje koje bi bilo pogodno za emisiju štetnih tvari iz tvornice cementa. Podaci nam govore da će u okolici 50 kilometara sve biti ugroženo, a autori očito misle da je opasnost samo u neposrednoj blizini od nekoliko metara, kazao je Alardović dodajući kako su zatražili od ministarstva studiju koja bi provjerila njihove navode te da je pokrenuta peticija kojom se pokušavaju steći legitimitet za zastupanje građana Obrovca i cijelog kraja.
Ivan Matić iz Kruševa kazao je kako je njegova obiteljska kuća u neposrednoj blizini tvornice cementa te da njegovi tu žive generacijama.
– Kuća nam je uništena u 2. svjetskom ratu, ali smo se vratili. Uništena je u Domovinskom ratu, vratili smo se i obnovili je, ali ako se izgradi tvornica opet ćemo morati seliti iz prostora u kojem živimo stoljećima. Izgradnja tvornice je kreacija perverznog uma i njena izgradnja ne dolazi u obzir. Pozivam ljude da konzumiraju informacije i ne podliježu indoktrinaciji ne znam čije strane te da se ne prodaju za radna mjesta, kazao je Matić ističući kako se ovim projektom gubi drugi ekonomski napredak pozivajući ljude da se solidariziraju s njima koji bi u ovom slučaju izgubili domove i egzistenciju.
Marinko Karamarko poručio je i kako će se ovim projektom onemogućiti održivi razvoj svim budućim generacijama te da će se okoliš nepovratno uništiti.
– Opustošeni smo ratom, opljačkani smo i razjedinjeni zbog raznih ideoloških otrova, a sada bi nam uzeli i okoliš. Ne damo ga i tražimo podršku svih građana Republike Hrvatske, kazao je Karamarko.
Na samom kraju konferencije Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko Zadar čestitala je Zadranima Dan Grada te je rekla da razmisle o ovom problemu i tvornici koja bi se mogla izgraditi u blizini vodocrpilišta.


 CEMENTNA INDUSTRIJA DRUGI NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ


Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko Zadar iznijela je šokantan podatak da djeca rođena pet kilometara od izvora zagađenja imaju 20 posto mogućnosti umrijeti od raka, a rekla je i da je tlo na kojemu je planirana izgradnja krško te da omogućuje brzo prodiranje onečišćivača u podzemne vode. Zanimljiv je i podatak da Fassa u Italiji nema niti jednu cementaru niti ih planira graditi, a osim kod nas planirana je izgradnja njihove cementare u Albaniji.
Na lecima napravljenim posebno za ovu akciju stoje podaci kako je cementna industrija drugi najveći zagađivač na svijetu te treći najveći proizvođač ugljičnog dioksida te da im je dopušteno korištenje otpada kao dodatnog izvora energije iako nemaju potrebne filtere, a naveden je i podatak kako je Dalmacijacement najveći zagađivač u Dalmaciji te da koriste 30 posto energije iz otpada.




 POTPISIVANJE PETICIJE I U ZADRU


Jučer je počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje tvornice cementa “Brčić Fassa” u Kruševu, a svi zainteresirani mogu je potpisati od 8 do 14 sati u prostorijama udruge Eko Zadar na Liburnskoj obali u bivšem hotelu Beograd te u Obrovcu i Kruševu. Više o temi i tome gdje potpisati peticiju može se saznati i na internetskim te facebook stranicama udruge.