Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Carski ruski balet Bolerom oduševio Zadrane

24.11.2011. 23:00
Carski ruski balet Bolerom oduševio Zadrane


Zadarska je publika sinoć u dvorani Višnjik imala nesvakidašnju priliku uživanja u nastupu vjerojatno najpoznatijeg svjetskog baletnog ansambla – Ruskog carskog baleta. Balerine i baletani iz Rusije u Zadru su izveli dva poznata baleta Carmen i Bolero, dakako u njima svojstvenoj koreografiji koja u prvi plan stavlja umjetnike – plesačice i plesače koji gotovo matematičkom preciznošću pokretima svojih tijela auditoriju prenose emociju, glazbu, čaroliju koju samo glazba „udružena” s pokretom može dati.
Oduševljenje većine prisutnih Zadrana i njihovih gostiju, koji nisu ispunili dvoranu kao pri nedavnom spektaklu Lord of the Dance, nije bilo ni najmanje neočekivano. Premijera “Carmen – suite” Rodiona Shchedrina održana je na sceni Bolshoj teatra još davne 1967. godine s Majom Pliseckajom u glavnoj ulozi u postavi kubanskog balet majstora Alberta Alonsa. Od tada se trijumfalni nastupi ovog baleta nastavljaju na svjetskim kazališnim scenama sve do večeras kada je i Zadar „upisan” na listu sredina koje su imale priliku „ugostiti” najbolje.
Atmosfera se zagrijala kroz nekoliko kraćih točaka koje su bile uvod u finale večeri,”Bolero” Maurice Ravela, jedno je od najosjećajnijih djela svjetskih glazbenih klasika, sklad zvukova narodnih motiva južnih krajeva Španjolske, Afrike i Mauricijusa, kao dijelova svijeta s kojima je autor bio posebice povezan kroz pokret, kroz ples, kroz balet koji su zadarskoj publici na jedan nov, cjelovit način približili ruski baletni umjetnici.