Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Marenzi: Bio je to pojedinačni incident

24.11.2011. 23:00
Marenzi: Bio je to pojedinačni incident


Ne može se iz postupka jednog čovjeka, ako je on i doista nešto loše napravio, govoriti o “organiziranom neprijateljskom dočeku” i o tome da je više osoba nasrnulo na igrače Raštana, a nipošto se zato ne može optuživati mene, BŠK Zmaj i Blato – kaže Marenzi


Armando Marenzi, trener BŠK Zmaja, našao se na meti kritika Elvisa Katuše, pomoćnog trenera Raštana, koji je nakon incidenta pred utakmicu 16. kola Treće HNL jug između Zmaja i Raštana, izjavio da “je za takvu reakciju domaćih najodgovorniji Armando Marenzi”.
– Ne želim se ni od čega braniti jer za takvo što nemam niti potrebe niti razloga. Niti sam sudjelovao u bilo kakvom incidentu, a da ne govorimo o ružnim i lažnim optužbama da sam odgovoran i da sam organizirao nekakav napad na igrače Raštana. Da nije Armando Marenzi trener BŠK Zmaja već netko “treći”, uloga trenera i njegov utjecaj ne bi se ni spominjali, niti bi ta uloga bila toliko važna. Zbog toga tražim javnu ispriku Elvisa Katuše – rekao je Marenzi, koji je na klupi Zmaja mjesec dana. Marenzi je potom pojasnio što se to, prema njegovu mišljenju, dogodilo u Blatu.
Zaslužena pobjeda
– Najvjerojatnije da je do incidenta došlo, ali što se konkretno dogodilo ne znam jer nisam bio na mjestu gdje se navodni događaj zbio. Prema onome što sam kasnije doznao od mojih igrača, riječ je o sukobu jednog našeg igrača i jednog igrača Raštana koji se dogodio na ulazu na igralište sat i deset minuta prije početka utakmice, a koji je očito izbio, također prema navodima igrača, najvjerojatnije kao posljedica njihova prošlogodišnjeg incidenta na utakmici u Raštanima. U trenutku izbivanja incidenta bio sam s Leopoldom Burčulom, trenerom Raštana, kao i sa 30-ak igrača jedne i druge momčadi na terenu. Na tribinama nije bilo niti jednog navijača, a na terenu samo igrači obje ekipe i po dva predstavnika kluba. Zar je to “organizirani neprijateljski doček”?
Kakva je bila vaša reakcija u tom trenutku?
– Kad sam vidio da se nešto događa isti trenutak pozvao sam svoje igrače u svlačionicu. Deset minuta sam im govorio o tome što znači fair play. Sve sam učinio, zajedno s trenerom Burčulom, da se bilo kakve tenzije smire, što je i napravljeno jer je utakmica završila bez ijednog incidenta, a Zmaj je dobio utakmicu i više nego zasluženo. Zato me još više vrijeđa kada Katuša govori o tome da nisam ništa napravio.
Marenzi je više puta ponovio, nikakvog “organiziranog neprijateljskog dočeka” za Raštane nije bilo.
– Tvrdim da je riječ je o individualnom incidentu koji nema veze s BŠK Zmajem, Blatom, a pogotovo ne sa mnom. Ja ne želim ni braniti ni napadati svog igrača, ali ne može se iz postupka jednog čovjeka, ako je on doista nešto loše napravio, govoriti o tome da je više osoba nasrnulo na igrače Raštana. Nevjerojatnim mi se čine izjave o neprijateljskom raspoloženju prema momčadi Raštana u Blatu jer ovdje publika, a na svakoj utakmici ima preko 500 gledatelja. Publika je to o kojoj ne treba trošiti riječi, plješće svakom dobrom potezu i pobjedi, bez obzira je li riječ o domaćoj ili gostujućoj momčadi. Također o kakvom se “organiziranom i neprijateljskom dočeku” radi najbolje oslikava podatak da su Raštane došle dan prije utakmice, da su odsjeli i prespavali noć u hotelu Prigradica nedaleko od Blata te da su na dan utakmice šetali gradom bez ijedinog incidenta. Dakle, notorna je činjenica da dosadašnjim priopćenjima Raštane obmanjuju javnost i predimenzioniraju ovaj incident i tako dodatno dižu tenzije na cijeli slučaj.
Smirivanje tenzija
Marenzi na kraju zaključuje:
– Moje navode, pozitivne postupke i ponašanje prije, za vrijeme i poslije utakmice najbolje može potvrditi trener Leopold Burčul, pa ga ovim putem javno pozivam da se o mojoj ulozi u ovom slučaju javno očituje, isto onako kako mi je govorio iza utakmice i u telefonskim razgovorima dan poslije. Od svojih igrača, a to mogu potvrditi i svi čelnici klubova koje sam dosada trenirao, uvijek tražim maksimum korektnost i fair-playa na terenu i izvan njega. To najbolje znaju oni igrači koje sam trenirao. Konačno, s obzirom na to da do BŠK Zmaja dolaze informacije o nekakvim osvetama, iskoristio bih ovu priliku i savjetovao glas razuma te kao vrhunski profesionalni sportaš i humanist pozvao vodstvo i Upravu Raštana na smirivanje tenzija i strasti i da zajednički riješimo novonastalu situaciju, a sve na obostranu korist i zadovoljstvo trećeligaškog nogometa i oba nogometna kluba.


 S PRIMORCEM POBJEĐIVAO RAŠTANE




Veliki trag Armando Marenzi ostavio je u Primorcu iz Biograda. U dvije godine u Biogradu na Moru Marenzi je posložio odličnu momčad s kojom na kraju nisu mogle izaći Split, Dugopolje, Raštane…
– Ja sam trener profesionalac, trenerski posao je jedini koji radim, ne zarađujem nigdje u fušu, moji dosadašnji igrački i trenerski rezultati govore sve o meni, a namanje čime se trebam i želim baviti su incidenti – kaže Marenzi.