Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Nikad do sada nismo zaprimili primjedbu na rad vjeroučiteljice”

24.11.2011. 23:00
“Nikad do sada nismo zaprimili primjedbu na rad vjeroučiteljice”


S obzirom na napise u novinskom članku iz Zadarskog lista od 22. studenog 2011., pod naslovom “Vjeroučiteljica djeci: Plavi telefon nije potreban, prekrižite ga u udžbeniku”, autorice Teute Babajko, dajemo osvrt na sadržaj napisanog.
U članku novinarka iznosi primjedbu na postupanje vjeroučiteljice trećeg razreda naše škole u svezi s križanjem ilustracije Plavog telefona u udžbeniku iz vjeronauka za treći razred, za što ju smatra odgovornom.
Nakon što je ravnatelj 21. studenog 2011. telefonski zaprimio primjedbu autorice članka, koja je ujedno i majka učenice spomenutog trećeg razreda, s tim je upoznala članove Stručno-razvojne službe, vjeroučiteljicu i razrednu učiteljicu. Budući da smo odmah pokrenuli redovni postupak utvrđivanja činjeničnog stanja, zatečeni smo ishitrenim i senzacionalističkim prikazom navedenog događaja u medijima bez čekanja ishoda pokrenutog postupka.
Mišljenja smo da je autorica teksta trebala svoju primjedbu u svezi s postupanjem vjeroučiteljice najprije uputiti razrednoj učiteljici i članovima Stručno-razvojne službe osobnim dolaskom u školu u ulozi roditelja, a ne objavljivanjem novinskog članka u kojem navodi neprovjerene informacije.
Naime, autorica iznosi da se u školi “već duže mogu čuti pritužbe roditelja i djece na račun vjeroučiteljice” te da su pojedini roditelji djecu već ispisali s nastave vjeronauka, što ne odgovara istini. Ravnatelj, učiteljica i članovi Stručno-razvojne službe nisu do sada zaprimili niti jednu primjedbu na rad vjeroučiteljice kao ni zahtjev za ispisivanjem učenika s nastave vjeronauka. Škola broji 1.095 učenika, od kojih samo 19 (1,73%) ne pohađa vjeronauk.
Naglašavamo kako je škola uvijek uvažavala roditelje kao partnere u odgojno-obrazovnom procesu pa tako i njihove eventualne primjedbe na rad učitelja i nastojala ih uvijek rješavati u korist djece.
U skladu s tim škola poduzima aktivnosti i kontinuirano informira roditelje i učenike o zaštiti prava djece i o postupanju u slučaju njihovih kršenja.
Stoga u potpunosti podržavamo aktivnosti Plavog telefona i sličnih organizacija koje su usmjerene na zaštitu prava djece i obitelji.
S poštovanjem,
Stručno-razvojna služba i ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje