Mons. Puljić: Neka sveti Krševan bdije nad nama i našim gradom!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Brojni naši gradovi na Jadranu diče se svojim zaštitnicima, koji su velikim dijelom iz razdoblja kršćanskih mučenika iz prvih stoljeća Crkve. Svojevremeno su nakon demokratskih promjena, odgovorni za vodstvo ovoga grada odabrali, kao svoga zaštitnika, simpatičnog sveca, "vrlog rimskog časnika", Božjeg viteza sv. Krševana, koji je živio u drugoj polovici III. stoljeća. Kao vojnik i podanik cara Dioklecijana koji nije volio kršćane, Krševan je bio vrli učenik Isusa iz Nazareta. Bio je angažirani kršćanin koji je javno, bez straha i stida očitovao svoj životni stav i opredjeljenje, istaknuo je sinoć u propovijedi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, na svečanom euharistijskom slavlju u Katedrali, na blagdan sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra.

Nadbiskup je čestitao blagdan svim Zadranima, napomenuvši kako se malo koji grad može pohvaliti s više nebeskih zaštitnika i zagovornika.

- Za svetog Krševana velimo kako je bio pravi Kristov vitez koji se pokoravao svome gospodaru Dioklecijanu i poštivao državne zakone. Ali ih je načinom svoga života nadvisivao. Znamo kako mu je car zanijekao pravo na vjeru i želio neka i on žrtvuje carskim kumirima. I nudio mu položaj namjesnika u jednoj od rimskih pokrajina. No, kako se trebalo odreći vjere u Isusa Krista, Krševan kao pravi vitez i odani Isusov učenik nije to mogao prihvatiti. Naprotiv, hrabrio je druge kršćane mlade progonjene Crkve u Rimu neka se ne daju zavesti, neka ustraju. Među njima je bila i sv. Stošija, mlada Rimljanka koju je svojevremeno poučavao u kršćanstvu, a ona je već prije njega bila zatočena zbog svoje vjere.

- Neka i nama, današnjim štovateljima svetog Krševana, koga su naši pređi odabrali za svoga pokrovitelja jer su u njemu prepoznali viteške odlike i osobitu odanost Bogu i Crkvi, neka nam pomogne kako biti i ostati u ovom vremenu pravim Kristovim vitezovima. Molimo svetog Krševana neka bdije nad nama i nad našim gradom. Neka nam pomaže da budemo zauzeti Božji vitezovi i odani Kristovi učenici, kazao je na kraju propovijedi mons. Puljić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno