Zrilićeve plohe kojima ne treba ništa dodati niti oduzeti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Mile MARIĆ

Samostalnom izložbom recentnih likovnih djela ljubiteljima likovne umjetnosti u Benkovcu predstavio se poznati zadarski umjetnik, član Likovne udruge Art-forum Zadar, Rade Zrilić. U izložbenom prostoru Gradske knjižnice Benkovac Zrilić je prikazao slike osobite vizualne izražajnosti, ostvarene u varijacijama primarnih boja unutar osnovnih geometrijskih ploha.

Učiniti nevidljivo vidljivim

Likovni umjetnik i pedagog Boris Žuža u katalogu izdanom uz izložbu ističe kako se na radovima objektiviziraju kreativne igre, poput kontrasta veličine, većeg-manjeg, suprotnosti obličja likova i slično. „Izmjenama ritma u vodoravnim i okomitim smjerovima, emanira se samosvojna estetičnost osnovnih geometrijskih ploha, izraženih u sintagmi da im ne treba ništa dodati niti oduzeti u njihovoj nedodirljivoj i dostojanstvenoj harmoniji. Varirajući izražajnost triju osnovnih boja, žute, crvene i plave s akromatikom njihovih plošnih podloga u crno-bijelim suodnosima, nastaje kompozicijska sugestivnost autorovih geometrijskih apstrakcija", ističe Žuža.

U Zrilićevim djelima evidentan je istraživački pristup, čiji je temeljni stav izražen mišlju „manje je više", a primarno pitanje likovne strukture nije „što", nego „kako". Od onih koji pristupaju slikama umjesto „gledanja" traži se „viđenje", ističe se u katalogu.

Zrilićev dosadašnji rad na otvaranju izložbe predstavio je ravnatelj knjižnice Mile Marić, a potom ju je službeno otvorio benkovački pročelnik Željko Katuša. Govoreći o Zrilićevim djelima, prof. Boris Žuža kao prilog istaknuo je misao koju je Paul Klee iznio za vrijeme predavanja na Visokoj školi Bauhausa: „Umjetnost ne služi tomu da ponovi viđeno, nego da nevidljivo napravi vidljivim".

U glazbenom djelu programa na nastupio je mladi glazbenik Filip Čulina na pianninu, a Zrilić je pročitao nekoliko radova iz svoje zbirke „Thinking about".

Knjiga eseja i aforizama

Rade Zrilić umjetnički stvara i nastupa zadnjih 25 godina. Sudjelovao na 23. Salonu mladih u Zagrebu 1992. godine, tekst za katalog napisala Janka Vukmir. Prvu samostalnu izložbu imao je u Zadru 1993. godine, drugu 2000. Godinu dana kasnije prošao je Selection Commitee na Royal Academy of Arts, London, kod prijave za Summer Exibition s jednim likovnim radom. U Gradskoj loži u Zadru 2007. godine postavio je izložbu instalacija - koncept pod nazivom „2B - as a Brave Blonde", koji je također prošao londonsku selekciju. Godine 2011. predstavio je knjigu eseja i aforizama ilustriranu vlastitim likovnim radovima pod nazivom „Thinking about" i postavio izložbu likovnih radova u Gradskoj loži Zadar. Član je Likovne udruge Art-forum Zadar, u čijem djelovanju sudjeluje od 2008. godine izlažući na skupnim izložbama likovne radove i umjetničke instalacije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno