"Narodni muzej u slikovnici" izrađivat će djeca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Renata Peroš i Lucija Vuica

Narodni muzej Zadar raspisao je natječaj i pozvao sve zainteresirane da im se pridruže u stvaranju slikovnice o svim odjelima Narodnog muzeja Zadar (Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, odjel Muzej  grada Zadra, Galerija umjetnina) i predmetima koji se u njima nalaze.

Tema natječaja je izrada slikovnice s motivima eksponata izloženih u  prostorima Narodnog muzeja Zadar. Natječaj je predviđen za grupni rad  od najmanje pet učenika. Učenici trebaju odabrati predstavnika koji će,  uz prethodnu najavu i stručnu pomoć kustosa NMZ-a, posjetiti sve odjele NMZ-a i odabrati eksponate koji će biti u njihovoj slikovnici.

Rad u grupi

Uz svaki eksponat potrebno je napisati par rečenica i sve povezati u  zanimljivu priču. Na taj način djeca/učenici povezuju sve odjele Narodnog muzeja Zadar na jednom mjestu preko vlastite priče i povijesnih  činjenica o izloženim eksponatima. Slikovnica mora sadržavati najmanje deset, a najviše petnaest stranica. Od slikovnica pristiglih na natječaj  odabrat će se najbolja, čiji će autori biti prigodno nagrađeni. Nakon završetka natječaja, u suradnji sa školom pobjednika natječaja, bit će  izrađena i bojanka, na osnovu nagrađene slikovnice, koju će svi zainteresirani posjetitelji moći pronaći u svim odjelima NMZ-a. Natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim i srednjim školama koje djeluju na području Zadarske županije.

Sve pristigle slikovnice će biti izložene u odjelu Muzej grada Zadra za  Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, 2016. godine.

Cilj natječaja je poticanje kreativnog i stvaralačkog razmišljanja i  izražavanja, poticanje razvoja sposobnosti okulomotorne koordinacije i  sposobnosti opažanja, kao i smisla za estetska doživljavanja, poticanje  razvoja fine motorike ruku, razvijanje grafomotoričkih vještina, stvaranje vizualnih slika, poticanje samostalnog rada i rada u grupi, razvijanje  socijalnih kompetencija preko rada u grupi. Također, cilj natječaja je  upoznavanje s eksponatima izloženim u odjelima Narodnog muzeja Zadar i stvaranje vlastite predodžbe o tim eksponatima.

Natječaj do 6. svibnja

Predispozicije natječaja: slikovnica treba biti napravljena na formatu  A4 ili A5, slikovnica treba sadržavati najmanje deset, a najviše petnaest  stranica na kraju slikovnice trebaju pisati imena autora, naziv škole i dob  sudionika, slikovnica treba imati naslovnu stranu, sadržaj, priču koja povezuje sve odjele NMZ-a i fotografije eksponata, naslov vlastite slikovnice određuju autori/učenici, u slikovnici trebaju biti zastupljeni svi odjeli  NMZ-a (Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, odjel Muzej grada Zadra,  Galerija umjetnina), slikovnica treba sadržavati najmanje pet, a najviše  dvadeset opisanih eksponata, slikovnica treba biti izrađena u digitalnom  obliku, a dostavlja se na dolje navedenu adresu isprintana i uvezana, a  svi radovi se šalju na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III b.b. 23000 Zadar, s naznakom: Za natječaj „Narodni muzej u  slikovnici".

Termini natječaja:

Natječaj započinje 25. studenog 2015. godine, a traje do 6. svibnja  2016. godine. Svi pristigli radovi će biti izloženi u odjelu Muzej grada Zadra za Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, 2016. godine. Organizatori  natječaja su Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, kustosi  Narodnog muzeja Zadar i Pedagoška služba odnosno Lucija Vuica, muzejska pedagoginja. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno