Ugostitelji traže smanjenje stope PDV-a sa 13 na 10 posto

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
FAH
Ministar Darko Lorencin, Stipe Knežević i Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, tijekom skupa

U utorak je završen 28. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji je ove godine održan u Šibeniku,  a kojemu su poseban doprinos dali zadarski ugostitelji s obzirom da je  organizator Kongresa bio dopredsjednik Hrvatske obrtničke komore i  predsjednik Obrtničke komore Zadar, Stipe Knežević. Na dvodnevni  skup u turističkom naselju "Solaris" u Šibeniku otputovalo je čak šesnaest zadarskih ugostitelja, a domaćin Kongresa pod pokroviteljstvom  Ministarstva turizma bila je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije.

Kako se ugostitelji nalaze u sve težoj situaciji zbog obveza prema  državi, glavna tema Kongresa bilo je stanje ugostiteljske i turističke struke, te najaktualniji problemi i ograničenja u poslovanju i obavljanju ugostiteljskih i turističkih djelatnosti. Ugostitelji su se osvrnuli i na proteklu  turističku sezonu, izrazivši zadovoljstvo porastom gostiju, ali i ukazavši  na manjkavosti koje treba ukloniti ukoliko država želi postići još bolje rezultate.

Na skupu dva ministra

Kongresu se odazvao velik broj državnih dužnosnika, predstavnika  ministarstava, saborskih zastupnika, županijskih čelnika te predstavnika  Zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske turističke zajednice, Samostalnog  sektora turističke inspekcije, Hrvatske gospodarske komore, Obrtne  zbornice Slovenije, Instituta za turizam, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Nacionalne udruga  obiteljskih i malih hotela, te Hrvatske udruge poslodavaca. Skupu su nazočili i predstavnici znanstvenih institucija i ustanova, županijskih obrtničkih komora, te dužnosnici Hrvatske obrtničke komore. Međutim, na  Kongresu nije bio resorni ministar Gordan Maras koji je nadležan upravo za poduzetništvo i obrt. Stipe Knežević izrazio je žaljenje zbog njegova izostanka, ali i zadovoljstvo odazivom druga dva ministra.

- Rasprave su bile vrlo konstruktivne i postigli smo dogovor koji bi na  obostrano zadovoljstvo pomogao u daljnjem radu nas ugostitelja. Kongresu su se odazvali ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić,  i ministar turizma, Darko Lorencin. Došlo je čak 400 ugostitelja iz cijele  Hrvatske, pa smo direktno u razgovoru s njima raspravljali o svim problemima koji muče naš ceh i dogovarali kako ih riješiti. Ministri su nam  dali veliku podršku i pokazali razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazimo. S postignutim zaključcima uskoro idemo prema nadležnim državnim institucijama, ali i lokalnoj samoupravi od koje također tražimo pomoć u vidu smanjenja određenih nameta - kaže Knežević.

Zahtjev Gradu

Konkretno, traži se smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 10  posto, jer će u protivnom ugostitelji sve teže funkcionirati, napominje  Knežević. Jednako tako, od Grada Zadra tražit će smanjenje poreza na  potrošnju.

- Zahtjev za smanjenjem stope PDV-a za nas je jedan od najvažnijih,  jer bi nam omogućio bolje  funkcioniranje i mogućnost naplate, ali i podmirenje obveza. Taj zaključak dostavit ćemo ministru financija Borisu  Lalovcu, nadajući se da će biti riješen pozitivno, s obzirom na podršku  ministara rada i turizma. A od Grada Zadra tražit ćemo smanjenje poreza na potrošnju tri posto jer je taj namet i određen od strane lokalnih  uprava. Tražit ćemo i priznanje reprezentacija od 100 posto koje su nam  svojedobno ukinute, a važne su nam jer je riječ o ručkovima za poslovne  partnere čije su nam troškove dosad priznavali u visini od 30 posto, što  također postaje veliki izdatak. Sada nam ostaje čekati odluku Ministarstva financija, ali se iskreno nadam da će ona biti pozitivna jer su svi  svjesni uloge ugostitelja i za razvoj turizma i ostalih sektora - zaključio je  Knežević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno