Završen novi turističko-planinarski zemljovid otoka Ugljana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Osim zemljovida i QR koda, karta nudi i pregršt informacija o svakome mjestu od Kukljice do Ugljana

Stručni tim Hrvatske gorske službe spašavanja Zadar, Krešimir Prskalo, Stjepan Gverić i Livio Kotlar, te predstavnici svih općina i turističkih zajednica otoka Ugljana završili su ovaj tjedan višemjesečni projekt novog turističko-planinarskog zemljovida.

Prema riječima Dražene Strihić, direktorice TZ mjesta Ugljan, i Ante Brižića, direktora TZO Preko, nova turistička i zemljopisna karta preciznija je i sadržajnija od svih dosadašnjih karata koje su izdavale turističke zajednice otoka, bilo samostalno ili udruženo.

- Pripadnici zadarskog HGSS-a, uistinu su prošli svaku stazu, svaki put, svaku uzvisinu jer je primarni cilj bio da karta bude točna, precizna i da se turisti uz nju osjećaju sigurno kad se upute u istraživanje otoka. Kartu će, bude li potrebe, koristiti i pripadnici HGSS-a i zato su bila potrebna precizna mjerenja i 100 posto točni podaci, kažu prvi ljudi otočnih turističkih zajednica.

Dvojezična karta (hrvatski/engleski) nadograđivat će se ovisno o promjenama u prostoru, probijanju novih putova, čišćenju staza, dostupnosti nekih lokaliteta. Osim zemljovida u mjerilu 1:25.000 i QR koda, karta nudi i pregršt informacija o svakome mjestu od Kukljice do Ugljana. Obrađene su povijesne, kulturne i prirodne znamenitosti, flora i fauna, gastronomija, plaže i kupališta, servisne informacije te posebno otoci Rivanj i Sestrunj.

U sklopu svojih preventivnih aktivnosti i brige o prostoru na kojem djeluje, Hrvatska gorska služba spašavanja izradom vjerodostojnih tematskih zemljovida i vodiča želi djelovati na sprječavanju nesreća, povećati sigurnost kretanja i boravka u prirodi, a istodobno promovirati prirodne, kulturne i sportsko-rekreativne vrijednosti ruralnog područja. Zemljovid sadržajem mora biti prilagođen prosječnom korisniku te pregledan i intuitivan te što aktualniji i vjerodostojniji. Na zemljovidu se ucrtavaju svi elementi koji mogu poslužiti za orijentaciju i kretanje teško prohodnim ili nepristupačnim zemljištem. Svi izvori podataka potječu iz legalnih izvora. Podloga je rađena prema digitalnim podacima (topografske karte, ortofoto snimke, digitalni model reljefa), a većina podataka s terena je iz vlastitih izvora autora i HGSS-a i dobivena je terenskim radom te bilježenjem GPS uređajem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno