Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ABA LIGA Nazor: Na Višnjiku moramo biti kao armirani beton

25.11.2018. 20:11
ABA LIGA Nazor: Na Višnjiku moramo biti kao armirani beton


Raspoloženje na Višnjiku pred sutrašnje gostovanje (18 sati) branitelja naslova prvaka Budućnosti još uvijek je prekriveno neplaniranim i neugodnim posrtanjem kod Hermes Analitice u HT Premijer ligi.  Prije same najave gostovanja Euroligaša, trener Ante Nazor je dodatno  razjasnio okolnosti poraza koji jest donio male tektonske poremećaje u  svlačionici prvenstveno vezano za pristup nekih pojedinaca u momčadi.  Za Splićanina je najbezbolnije zaključiti kako se iz svakog poraza nešto  može naučiti, pa je kiks kod Hermesa donio prije svega jedan edukativno-pedagoški obrazac njegovim igračima kako se takve izvedbe više ne  bi ponavljale.


Poraz kao Božji blagoslov


– Dobili smo jedan šamar. Meni to nije iznenađenje, jer je i domar u  Ciboninoj dvorani znao da neće Zadru protiv Hermesa biti lako. Imamo  određene probleme i određeni put koji moramo proći da to izgleda bolje  i samo dublji poznavatelji košarke mogu zaključiti da nam se i protiv Cibone isto moglo dogoditi, a mi smo na kraju dobili s 30 razlike. Ovaj poraz za mene nije iznenađenje i nekada su ovakve utakmice stvarno Božji  blagoslov da se otkrije pravi karakter pojedinaca i da se otkrije kod svih  igrača tko može, a tko ne može. Ono glavno je da još nismo momčad koja je izašla na pravi put i jednostavno moramo na tome raditi. Bez obzira  dobili Cibonu i Partizana u gostima ili izgubili od Hermes Analitice koja  je 'nota bene' ozbiljna momčad – Nazor je potvrdio da nije svako zlo za  zlo pa tako i izgubiti od Hermesa, a da bi ubuduće bilo bolje treba prvenstveno reducirati greške koje su prisutne još od početka sezone.
– Ponavljaju se iste greške koje su bile prisutne i za vrijeme prethodnog  trenera, kiksevi tipa Zabok. Sada kad je drugi trener tu vjerojatno je da je  i malo do njega. Imamo promjene u rosteru, imamo određene promjene  u sistemu i nadam se da se ovo više neće ponavljati – objasnio je trener  Zadra koji nakon loše predstave protiv Hermesa očekuje od svojih igrača  pravi odgovor protiv momčadi koja je taj isti dan svladala CSKA na svom  terenu u Euroligi. Nanijeli su Crnogorci tako prvi poraz moćnoj ruskoj  momčadi i  pokazali da su ponovno na tragu prošle pobjedničke sezone.
– Suludo je trošiti riječi o Budućnosti. To je momčad koja je pokrivena  na svim pozicijama i analizirajući ih ne možemo detektirati odakle sve  prijeti opasnost po nas u ovoj utakmici. Preksinoć nakon treninga objašnjavao sam svojim igračima razliku između stava i garda. Stav je položaj u košarci igrača na terenu, a gard je tendencija da se zadrži taj položaj. A ne kad ti dođe prvi udarac da se makneš i dopustiš protivniku  poziciju. Dakle, ako budemo protiv Budućnosti imali stav da znamo što  hoćemo i gard da damo sve od sebe te da zadržimo taj položaj na terenu  onda ćemo sigurno doći u šansu utakmicu okrenuti u našu korist. To je  ono što priželjkujemo i što smo dokazali u nekim utakmicama dosad u  sezoni.




Čvrstina i autoritet
Njegov kolega na klupi Budućnosti, Aleksandar Džikić, imao je velikih  problema na otvaranju sezone, no čini se da je u posljednje vrijeme polako u Podgorici sve počelo sjedati na svoje mjesto. Pomalo i nezgodan  trenutak za dolazak na Višnjik gdje Zadrani još uvijek ne znaju za pobjedu u osam kola regionalne lige.
– Oni su u formi posljednja dva tjedna. Prošli su jednu katarzu na otvaranju i imali su neke bolne poraze te im nije sve krenulo kako su zamišljali. S druge strane ovi posljednji rezultati su pokazatelj karaktera i  vjere u ono što rade i da su sposobni se dignuti – potvrdio je
Nazor i istaknuo kako domaći teren mora postati ona snaga koju je i kroz povijest  Zadar uvijek imao. 
– Da nije bilo more problema, ja u Zadru ne bih ni bio. U okviru tih  problema jest i to da moja momčad mora početi pobjeđivati doma. To je  pokazatelj jedne psihološke barijere, jer ne znam kad se Zadru posljednji  put dogodilo da je uzeo tri pobjede na strani, a da se od početka sezone  nikoga nije dobio na Višnjiku. Jedna od ključnih stvari što moramo popraviti jest da doma pokažemo autoritet, čvrstinu i snagu od početka  utakmice. Budućnost nam je u tom smislu najbolji mogući test. Ne mogu reći da nisam bio zadovoljan protiv Mege, jer smo pokazali čvrstinu,  no na kraju smo se raspali. Tendencija je bila i do tada bez obzira na  pobjedu ili poraz da se raspadamo. Protiv Krke smo se raspali, a dobili  smo utakmicu. Protiv Partizana posljednje dvije minute također nismo  igrali  – kategoričan je bio Nazor u želji da se konačno dogodi ta toliko  čekana domaća pobjeda u ABA ligi. Krešin dom po njemu treba postati  neosvojiva tvrđava. 
–  Ne možemo sve gledati kroz pobjede i poraze. Trebamo od naše  momčadi dobiti to da kući budu kao armirani beton stoga je Budućnost  najbolji test za dokazivanje da smo sposobni to učiniti. Jer doći će nam  ubrzo protivnici na Višnjik koje ćemo morati pobijediti. Ako ne budemo  imali tu svijest o našem domaćem terenu i da ova dvorana ne smije nikako biti ugodna po goste te da protivnik kad stupi na naš parket ne smije  gledati kako će uzeti bodove već kako će jedva izvući živu glavu onda je  to promjena koju zahtijevamo i očekujemo – zaključio je Nazor.


Nazor: Da smo momčad ne bi nam se  događao Hermes
Objašnjavajući razloge poraza protiv Hermesa koji je uslijedio nakon deklasiranja  jedne Cibone u gostima Nazor je istaknuo da u njegovoj momčadi nisu svi igrači u  datom trenutku davali svoj maksimum na terenu. Stoga je zadarski strateg još uvijek  u potrazi za tom kompaktnošću kolektiva s kojim bi se i s lošijom igrom dolazilo do  pobjeda.
– Neću govoriti o imenima, jer je uvijek pola-pola. Bit priče je da postanemo  momčad jer da jesmo ovo se ne bi događalo. Sad je najbitnije da taj pozitivniji dio  momčadi povuče na svoju stranu i da negativniji dio ne prevlada. To je proces koji  treba trajati da bi sjeo na svoje mjesto. Neki su momci protiv Hermesa htjeli ostaviti  srce na terenu i ginuli su u obrani.  Ako u jednoj petorci trojica ginu, a dvojica su malo povukli ručnu onda je bolje da se svi povuku u reket i mole Boga. To je svaka  utakmica, svaki trening, to je život. Samo moramo doći do one točke preokreta da  krenemo svi ginuti i to je bit. Tendencija igrača jest da se mijenjaju. Ako procijenim  da se neko ne može mijenjati onda će taj ići kući i doći će novi. To nam se dogodilo  na poziciji playmakera gdje smo do jučer imali gospodina (Grant op.a.) koji nije igrao  obranu, nije igrao timski i još se negativno ponašao. To su osnovne stvari.


Vaughn: Uzbuđen sam zbog debija
Zadar će protiv Budućnosti biti jači za 191 cm visokog Kwamea Vaughna koji je  pojaačao konkurenciju na mjestu jedinice. On je već peti Amerikanac ove sezone koji je pristigao na Višnjik, a stigao je u četvrtak i odradio tek dva treninga, a službeni  debi će imati protiv prvaka ABA lige, Budućnosti. Koliko je novi organizator igre Zadra sposoban već u prvom nastupu poboljšati krvnu sliku momčadi ostaje za vidjeti,  no za njega osobno nema sumnje da će biti od velike pomoći svojim suigračima.
– Znam dosta o klubu, gradu i navijačima i svjestan sam da se od mene očekuje da  promijenim neke stvari na bolje. Zadar ima dobrog trenera, koliko sam uspio pohvatati u ovo kratko vrijeme pravi su dečki u svlačionici i optimističan sam glede narednih utakmica. 
Drugi dio prošle sezone upoznao se s ABA ligom igrajući za Partizan. Svjestan je  da je Budućnost moćna momčad i da će trebati ostaviti sve na parketu ako se misli  razveseliti domaće navijače.
– Uzbuđen sam zbog same utakmice i mog debija, jer znam da su navijači Zadra  kao i Partizanovi iznimno strastveni i da ih ne možeš prevariti. Morat ćemo se doslovno potući za svaku loptu i na tome graditi naš put ka pobjedi – kazao je Vaughn  dok je i kratko Nazor prokomentirao dolazak novog rješenja na mjestu organizatora  igre.
– U subotu je odradio prvi kolektivni trening. Dojam je dobar, radi korektno, ali mi  pričamo o manevarskim mecima, vidjet ćemo kad dođu bojni meci – prokomentirao  je zadarski strateg novu akviziciju.


Džikić: Ovo je za nas najopasnija  utakmica
Aleksandar Džikić 'visio' je ozbiljno do prije tjedan dana na klupi Budućnosti, jer  ulaz u sezonu nije bio u skladu s očekivanjima kluba koji je prošle sezone odnio naslov regionalnog pobjednika. Nakon velikih pobjeda nad Baskonijom i CSKA-om u Euroligi situacija se na Morači drastično promijenila. Od raspadnute momčadi pretvorili  su se Podgoričani ponovno u velikog favorita.
– Ovo je za nas najteža i najopasnija utakmica u dosadašnjem dijelu sezone, jer  dolazi odmah nakon jedne velike pobjede nad CSKA-om, nakon utakmice koja nas je  emotivno, psihički i fizički ispraznila. Imali smo i vrlo zahtjevno putovanje, pa  smo  zato krenuli dan ranije kako bismo pokušali se što bolje pripremiti. Znamo da neće  biti lako, znamo da ne smijemo  ni u kom slučaju podcijeniti domaćine. To je vrlo potentan napadački sastav, s dosta unutrašnje igre i vrlo dobrom šuterskom podrškom.  Sigurno će imati želju da rehabilitiraju svoj domaći teren, očekujemo  da će igrati što  brže i agresivnije. Proglasit će nas za favorite, ali to poslije dvije vezane utakmice  Eurolige ne znači ama baš ništa i to nas neće opustiti – kazao je Džikić.


Ljestvica


 1. C. zvezda 9 9 0 780:633 18
 2. Mega Bemax 9 7 2 738:706 16
 3. Budućnost 8 6 2 638:586 14
 4. Partizan 9 4 5 733:728 13
 5. FMP 9 4 5 729:745 13 
 6. Cedevita 8 4 4 677:658 12
 7. P. Olimpija 9 3 6 734:759 12
 8. Cibona 9 3 6 695:748 12
 9. Zadar 8 3 5 685:690 11
 10.Igokea 8 3 5 678:708 11
 11.Krka 8 3 5 587:649 11
 12.Mornar 8 2 6 651:715 10