Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Groznicu ‘Crnog petka’ Zadrani obilježili rasprodajom ugleda i bodova

25.11.2018. 07:00
Groznicu  ‘Crnog  petka’  Zadrani  obilježili  rasprodajom  ugleda i  bodova


 U danu kojeg Amerikanci nazivaju 'Black Friday', odnosno  'Crni petak', vezanog za društveni fenomen kojeg simboliziraju veliki  popusti u trgovinama i košarkaši Zadra su se pridružili toj akciji velikim  popustom ili bolje kazati rasprodajom ugleda i bodova na gostovanju  kod Hermes Analitice. Naravno, ta dva događaja nemaju nikakvu korelaciju, međutim teško se oteti dojmu da su košarkaši pod vodstvom Ante  Nazora još jednom ove sezone pokazali nestabilnost nakon fenomenalne partije koju su demonstrirali utakmicu prije, u ponedjeljak protiv Cibone. Svojevrsni 'black-out' ponovili su tako u Nazorovoj eri već drugi  put u kratko vrijeme. Prva utakmica splitskog trenera donijela je veličanstveni trijumf nad Partizanom u Beogradu, no uslijedilo je ono ružnije lice tri dana potom na gostovanju kod Cibone u HT Premijer ligi. Tada su s  21 razlike pometeni s terena i opravdanje se pronalazilo u činjenici da su  igrači bili ispražnjeni i iscrpljeni nakon Partizana, a izgubilo se od Cibone što i nije neko čudo. 


Dva poena u pet minuta


Ipak recidiv koji je stigao ovog petka na gostovanju kod Hermesa nešto  je što ne bi trebalo stavljati pod tepih iako je sezona još uvijek mlada i  nema mjesta velikoj drami oko konačnog plasmana u domaćem prvenstvu. Bodovi su ono za što se igra, no u ovom slučaju kad je s druge strane terena momčad koja je po svemu najmanje dvije klase ispod Zadrana  očekuje se pobjeda, pa makar izborena u posljednjim sekundama kao  što je to bio slučaj u Splitu.  Stoga potpunu nevjericu izaziva   razvoj događanja u posljednjih pet minuta protiv Hermesa u kojih se ušlo s poravnatim rezultatom 77:77. Gdje su nestali igrači Zadra nakon toga veliki je  misterij. U pet minuta su uspjeli zabiti tek dva poena, a primili su ih čak  18. Dotukao ih je u tom razdoblju igrač najniži rastom na terenu i koji je  bio pod opterećenjem  četiri osobne. Šetao se  Roko Rogić kroz zadarsku  obranu i radio što god je htio kao i njegove kolege Vladović, Krapić i Garafolić dok su ih oni isti Zadrani koji su se do posljednje sekunde u ponedjeljak iživljavali na Ciboni samo gledali i valjda se nadali da će im  pobjeda sama pasti u ruke. 




Stao je Nazor u obranu svojih igrača nakon poraza iako je kroz cijelu  utakmicu vrlo energično sudjelovao u igri svoje momčadi, često i s  bučnim pokudama upućenih igračima. Vjerojatno je držao figu u džepu  svjestan da već sutra ih očekuje protivnik za kojeg će mu trebati potpuna  mobilizacija svlačionice. Na Višnjik stiže Budućnost  u dijametralno suprotnom raspoloženju s pobjedom nad moćnim CSKA-om u Euroligi, a  za ispiranje gorkog okusa nakon novog posrtanja od autsajdera u domaćem prvenstvu najbolje bi sjela još uvijek neostvarena domaća pobjeda u ABA ligi. Međutim prije tog dvoboja, ostaje visiti u zraku hoće li Zadar prikazati ono fenomenalno lice protiv Cibone ili pak ovo poražavajuće protiv Hermesa.
Izgubljene lopte i skok


– Domaćina nismo niti u jednom trenutku podcijenili svjesni da se radi o organiziranoj momčadi s nekoliko odličnih pojedinaca. Iako smo  kontrolirali utakmicu u prvom dijelu, nije bilo prave čvrstoće u igri. Olako smo ispustili neke posjede lopte i dozvolili smo domaćinima da se razigraju. Oni su to iskoristili da se domognu pobjede, a nama su isplivale  na površinu neke već viđene stvari koje moramo brzo korigirati – izjavio  je trener Zadra nakon utakmice s Hermesom.


U porazu uvijek ispliva na površinu ono što ne valja, a Nazor je pritom  mislio na izgubljene lopte. Čak 18  naspram 10 Hermesa te na građenje  skoka u obrani koje je bilo u ključnim trenucima utakmice ispod svakog  kriterija. Sve je to produkt nedostatka koncentracije, a pitanje je zašto  igrači Zadra dopuštaju sebi taj luksuz svjesni činjenice da su prošla ta  stara dobra vremena u HT Premijer ligi kad su se poigravali s protivnicima  poput Hermesa. Očito da nema prave kvalitete rostera da i  s lošijom  igrom rutinski dođu do pobjede. Opekli su se već jednom na Zaboku  protiv kojeg su prosuli 24 razlike, a zalog tezi da nema laganih utakmica  je i nedavno posrtanje Cibone kod Gorice, kao i Cedevitin poraz od Bosca. Danas svi igraju košarku, pa i Hermes, Gorica, Bosco…a za svaku  pobjedu treba i ostaviti nešto na parketu. Onda se ne bi događala blamaža poput ove s Hermesom kojemu se i dozvolilo da se izruga na kraju  s ‘velikim’ Zadrom nabijajući mu razliku kao da se radi o nekakvom srednjoškolskom sastavu. A sjetimo se da je klupskom establišmentu prošla  sezona pod Aramisom Naglićem i nije bila baš po guštu, iako je završio  osnovni dio  s omjerom 23-1, s jedinim porazom na gostovanju  kod Cedevite u 1. kolu. Pogled na ljestvicu nakon osam odigranih utakmica u HT Premijer ligi gdje su Zadrani na omjeru 5-3  zabrinjavajuć je   glede pozicije s koje će dočekati doigravanje, a tu je i otegotna okolnost  latentnog spašavanja o(p)stanka u regionalnoj ligi koje će kako sad stvari  stoje trajati do posljednjeg 22. kola.