Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KNJIGOZEMSKA: Sašina “tiramola” puna crno-bijelog humora

25.11.2018. 12:35
KNJIGOZEMSKA: Sašina  “tiramola” puna crno-bijelog humora


Knjižni klub Knjigozemska ugostio je preksinoć zadarskog fotografa Aleksandra Bonačića. Bonačić se predstavio crno-bijelim fotografijama širokog dijapazon tema koje su predmet njegova fotografskog interesa. Riječ je o tri ciklusa. Otočki, pretežno s motivima starijih žena, najčešće odjevenih u crninu. Velebitskog gdje fotografu pažnju privlače stijene antropomorfnih oblika i, najzastupljeniji na ovoj izložbi, gradski ciklus. Zato su fotografije i bile izložene izvan okvira i stakla. Jednostavno, štipalicama pričvršćene na konop, kao rublje na “tiramoli” zadarskih pročelja i suterena.
– Motive za svoje fotografije Saša često pronalazi u pojedinostima i situacijama koje u svakodnevnoj užurbanosti rijetko primjećujemo. Upravo u tom izdvajanju zanimljivih motiva iz uobičajene i „nezanimljive“ cjeline u prostoru ogleda se autorova imaginacija i izvježbano fotografsko oko. Do izražaja dolazi Bonačićev smisao za humor i senzibilitet za detalje koji pričaju neku svoju posebnu, u skoro 100 posto slučajeva humorističnu, priču. Humorističnost odabranih prizora autor podcrtava i dovitljivim naslovima, koji, kako i sam naglašava, ne nastaju naknadno, nego pri prvom pogledu, još prije samog pritiska na okidač foto-aparata. Na fotografijama se ističu igre kontrasta, ne samo onih fotografskih u smislu bjeline i tame, svjetla i sjene, različitih tekstura, već kontrasta između akcije i statike, ljenčarenja i rada, sreće i tuge, realnosti i nadanja, rekla je voditeljica Knjigozemske, Koraljka Alavanja
Svojim fotografijama Saša posjetitelje njegove izložbe doista uvodi u svijet kakvog on vidi i doživljava, plijeni našu pažnju i prenosi svoju emociju. U ovom slučaju to je potpuni humor.


Aleksandar Bonačić
Aleksandar Bonačić je rođen 1965. godine u Zadru, a fotografijom se ozbiljnije bavi od 2000. godine. Jedan je od osnivača foto grupe „5.exe“. Do sada je samostalno izlagao na dvadesetak izložbi u Hrvatskoj te u Lavovu u Ukrajini, a skupno na dvadesetak izložbi diljem Hrvatske te Italiji, Švedskoj, Austriji, Ukrajini i Bosni i Hercegovini. Na zadarskoj fotografskoj sceni istaknuo se i neuobičajenim načinima i mjestima izlaganja kao što su gradski bedemi, površina mora kraj mosta, izlozi trgovina, arheološke iskopine, samostalno i s grupom „5.exe“. Član je udruge ZadArt te često izlaže i surađuje s kolegama fotografima iz te udruge.