Novinarka Ana Dobrović predstavila knjigu "Romantic Islands"

Slika korisnika bkupcak
U KUKLJICI
Autor: 
Ovu otočnu vizit kartu u raznim prigodama mogu koristiti otočani, turisti ali i svi zaljubljenici u taj dio našeg Jadrana jer pored priča iz prošlosti i sadašnjosti, od prapovijesti, i najstarijeg Dalmatinca na Dugom Otoku, prirodnih fenomena Parka prirode Telašćica, zanimljivosti o tome kako je plavetni kit izgradio rivu u Pagu, bogatstva flore i faune, zdravih morskih namirnica, do manifestacija i otočnih fešti donosi i plovidbeni red, važnije kontakte, od turističkih zajednica, otočnih općina, do ambulanti, ljekarni i poštanskih ureda, te brodskih agencija
Moderator predstavljanja knjige "Romantic Islands bila je Vesna Benić a pokrovitelj Općina Kukljica
U Multimedijalnom centru Kukljice u petak 23.11. autorica Ana Dobrović novinarka HRT-a predstavila je knjigu "Romantic Islands" otočki almanah koji pruža niz zanimljivosti o otocima zadarskog arhipelaga s tekstom na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Ovu otočnu vizit kartu u raznim prigodama mogu koristiti otočani, turisti ali i svi zaljubljenici u taj dio našeg Jadrana jer pored priča iz prošlosti i sadašnjosti, od prapovijesti, i najstarijeg Dalmatinca na Dugom Otoku, prirodnih fenomena Parka prirode Telašćica,  zanimljivosti o tome kako je plavetni kit izgradio rivu u Pagu, bogatstva flore i faune, zdravih morskih namirnica, do manifestacija i otočnih fešti donosi i plovidbeni red, važnije kontakte, od turističkih zajednica, otočnih općina, do ambulanti, ljekarni i poštanskih ureda, te brodskih agencija.

„Romantic Islands“ naglašava također važnost, raznolikost i kvalitetu  Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP-a), koji nudi najbolje što priroda na otocima, uz vrijedne ruke otočana, daje.   

Kroz sve te kratke zanimljivosti i legende otoka zadarskog arhipelaga, vodi nas simpatični galeb Šime kao što je istaknuo  Prof.dr.sc.Josip Faričić, prorektor

"Alegorijski posjetitelj otoka, galeb Šime, koristeći
sve medije u kojima živi (otoci, more i zrak) vodi nas u poznata otočna odredišta ali i u mnoge skrivene kutke, a pri tom nas upoznaje s posebnostima, među kojima su i gotovo nevjerojatni detalji, koje zadarske otoke čine ugodnim ambijentom u kojemu odzvanja mediteranska simfonija s taktovima koje sviraju valovi, crnike i masline, cvrčci i ćoci, te, naravno, dragi otočani."

Pokrovitelj ovog projekta su Udruga za razvitak hrvatskih otoka, Otočni Sabor i Klaster HOP-a, a knjiga je nastala u suradnji s turističkim zajednicama i općinama, Gradom i Županijom, Sveučilištem u Zadru, te vrsnim autorima fotografija, koje vizualno upotpunjuju tekst. 

Urednici su prof.dr.sc.Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru i autorica projekta, stručni suradnici su dr. sc. Irena Radić Rossi, Nikolina Baković, Denis Barić i Julija Radović Longin, autorica ilustracija je Gordana Kobasić, projekt menager Donat Dobrović, a autor nautičke karte Mladen Košta. Izdavači su Narodni muzej Zadar i Romantic Adriatic. 

Predgovore su napisali župan Zadarske županije Božidar Longin i  hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je ujedno i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za europske otoke.

I kao što je na kraju promocije autorica Ana rekla "Otoke treba upoznati i voljeti, a oni će nesebično ljubav višestruko vratiti." možemo samo dodati 

Moderator predstavljanja knjige "Romantic Islands bila je Vesna Benić a pokrovitelj Općina Kukljica.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.5 (2 glasova)