Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PREDIZBORNA KAMPANJA Predovan: Zadarski blok nije oporba koja može okupiti nekoga

25.11.2018. 09:18
PREDIZBORNA KAMPANJA Predovan: Zadarski blok nije oporba koja može okupiti nekoga


Lokalna politička scena ne pamti ovakve pripreme za tzv. male izbore jer je izlazak na izbore za kvartovska rukovodstva u pravilu uvijek malen. Unatoč tome, pripreme za njih nikad nisu bile obimnije jer ime je ovo, kako su nam otvoreno priznali u Zadarskom bloku, jedan dobar test za lokalne izbore.
Koalicija čak šestero političkih opcija u obliku Zadarskog bloka zapravo je pokušaj stvaranja velike fronte protiv HDZ-a s kojom bi, pokaže li se uspješnom, išlo i na lokalne izbore. Ukoliko najnoviji savez protiv vladajuće stranke osvoji dobre rezultate, oporbi je to dokaz da mogu ostvariti nekakve ozbiljnije rezultate kontra HDZ-a. Članovi ove koalicije, ambiciozno nazvane Zadarski blok, nadaju se kako će na kvartovskim izborima za 15 dana osvojiti zavidan razultat i HDZ-u pokazati da više nije nepobjediv. Međutim, informacije iz Bloka govore da su jedva uspjeli sastaviti liste za pojedine mjesne odbore jer, naravno, svatko od njih želi svoj dio kolača.


U koaliciji i lijevi i desni
Tako smo od čak troje ljudi iz rukovodstva tik stranaka čuli da je "ideja o okupljanju njihova", a shodno trenutačnom rejtingu stoga traže i prva mjesta na listi. I tu je onda došlo do problema. Liste su na kraju ipak sastavili, no treba biti iskren i reći da ih je puno lakše sastaviti za kvartovske nego za lokalne izbore na kojima je u pitanju mnogo veći politički "kolač".
Kakve zapravo šanse ima nooosnovana koalicija šest stranaka: Mosta, Akcije mladih, MODES-a, HSLS-a,
HSS-a i Nezavisne liste Denisa Brukete? Zbog velikog broja članstva koje okupljaju moguće je da će osvojiti neke mjesne odbore, no u ovakvom sastavu šanse na lokalnim izborima zapravo su im male.
Smatra to i bivši čelnik zadarskog HNS-a, Željko Predovan, koji je trebao odigrati veliku ulogu na zadnjim lokalnim izborima. Naime, ovo što danas radi Zadarski blok u začecima je pokušano već za izbore 2016. kada se pojavila inicijativa za okupljanje zadarske oporbe, koja je pak za gradonačelnika htjela kandidirati Željka Predovana.


Fronta protiv HDZ-a
Međutim, sve je ostalo samo na pokušaju, pa je Predovana na kraju za gradonačelnika htio predložiti HNS, međutim videći da tako razjedinjeni nemaju puno šansi za pobjedu, odbio ih je. A vjerujući kako bi im baš Predovan mogao spasiti situaciju na idućim lokalnim izborima i svojom reputacijom osigurati glasove birača, čelništvo HNS-a zatražilo je sastanak s njim. Održana su zapravo dva sastanka, što je već tada ukazalo da je postojala mogućnost da se Predovan prihvati kandidature. No nakon drugog razgovora definitivno je odbio HNS-ovu ponudu.
Uvjet je bio – objedinjenje najjačih zadarskih oporbenih stranaka kako bi se na taj jedini mogući način mogli suprotstaviti vladajućem HDZ-u. Kako mu HNS ovaj uvjet nije mogao ispuniti jer je oporba razjedinjenija nego ikad – dogovor je već u startu propao. O tome gdje je točno zapelo, Predovan nam je tada rekao:




Propao savez za lokalne izbore
– Moj je uvjet bio da se oko izlaska na izbore ujedine HNS, SDP, HSS i HSLS jer smatram da je to jedini način da nešto napravimo. Svaki drugačiji pokušaj kandidature za mene je neozbiljan jer šanse postoje samo ukoliko se oporba ujedini, drugačije nema ni smisla izići na izbore. To je bio moj stav i od njega nisam htio odustati. I tu je priča završila jer taj uvjet nisu mogli ispuniti – kazao je Predovan, napominjući kako mu profesionalne obaveze uzimaju puno vremena, ali ukoliko bi se prihvatio kandidature za gradonačelnika učinio bih to doista na vrlo temeljit i ozbiljan način:
– Drugačije ne bih ni pokušavao jer zahtjevan je to angažman, tu se maksimalno treba dati. Međutim, slušajući ljude iz HNS-a s kojima sam se našao shvatio sam da nemaju neki osobit izborni program, zapravo nisu mi iznijeli nikakav program i odluka o odbijanju njihove ponude brzo je pala – izjavio je uoči zadnjih lokalnih izbora.


Svađa zbog fotelja
Što pak danas kaže o najnovijem okupljanju zadarske oporbe, imaju li po njemu šanse i bi li se opet prihvatio kandidature za gradonačelnika?
– Razočaran sam u sve, i u politiku i u oporbu, na lošem su smjeru. Na zadnjim lokalnim izborima nisu iskoristili šansu i vidim da sve ide naopako. Što se tiče Zadarskog bloka, nije to to, ne vidim u tome oporbu koja oko sebe može okupiti nekoga u ovom gradu i ako bi mi netko i ponudio novu kandidaturu za gradonačelnika ne bih je prihvatio. Ja sam tu priču zaboravio – iskreno će Predovan.
Koliko doista šansi na izborima za 15 dana, pa onda i lokalnim, ima Zadarski blok?
U njemu su stranke najrazličitijeg političkog spektra kojima je jedini cilj osvojiti pokoje mjesto u mjesnom odboru. No,lokalni izbori sasvim su nešto drugo. Borba za vijećnička mjesta, fotelje u gradskim i županijskim firmama i prije svega borba za rukovodeća mjesta u Gradu i Županiji glavni su kamen spoticanja mnogih koalicija. Pokazao je to i primjer propale koalicije sa zadnjih lokalnih izbora kada je HDZ otkantao MODES upravo zbog prevelikih političkih apetita.
Održi li se ova neobična politička družba do izbora 2021. godine možda i postoji mogućnost da dio oporbe uzme dio glasova HDZ-u, no za to bi trebali toliko dobar politički program da nikome ne padne na pamet računati kako su im u koaliciji i lijevi i desni i oni sa centra. A to dosad nikome nije uspjelo. Ne zato što se oporba nije uspjela okupiti, nego zato što ih je borba za mjesta na listi rastavila i prije nego ih je sastavila.