Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dokumentarac o ubijenim Hrvatima iz Korlata koji nisu željeli napustiti svoje domove

25.11.2019. 21:00


U idiličnom jesenskom pejzažu ravnokotarskog mjesta Korlat u blizini Benkovca ovih je dana završeno snimanje Korlaćana. Dokumentarni film Korlaćani sniman je od travnja ove godine i četvrti je iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu koje je do sada snimio redatelj Luka Klapan iz Pridrage. Film govori o ubojstvima stanovnika Korlata koji početkom Domovinskog rata nisu željeli napustiti svoje kuće.
– Ubojstva su i ovdje izvršena bez milosti i na najokrutniji mogući način. Korlat se jedino razlikuje po tome što su u njemu do početka rata podjednako živjeli i Hrvati i Srbi. Od početka same okupacije mjesta, to jest od svibnja 1991. pa do lipnja 1992. ubijeno je sedmero Hrvata. Tomo Modrić na smrt je pretučen pred svojom kućom i odveden u Kninsku bolnicu gdje je odmah preminuo, Ivan Milković nedugo potom ugušen je u svom krevetu. Supružnici Cecilija i Martin Buljat na kućnom pragu ubijeni su 5. listopada 1991. U zaseoku Galići 20. ožujka 1992. ubijena je Kristina Galić, zatim Milan Bulić zvjerski je pretučen i ubijen u svom dvorištu 5. lipnja 1992., a Soka Šikić ubijena je 1. listopada 1992. na spavanju, kada su pobunjeni Srbi minirali stari dio njene obiteljske kuće gdje se nalazila konoba, otkriva Klapan te nastavlja:


Zaslužili pijetet i poštovanje
– U periodu od 24. do 26. siječnja 1993. godine ubijeni su i preostali nedužni civili koji nisu napustili Korlat, a to su Darinka i Joso Jurjević koji su davne 1954. godine iz Kruševa doselili u Korlat te Đuka Modrić i Lucija Žorić. Njihova ekspresna ubojstva počinjena su kao osveta za oslobodilačku akciju Maslenica, koju je tada uspješno izvela Hrvatska vojska. Svi oni zaslužuju poseban pijetet i naše poštovanje jer su ubijeni u vremenu kojeg danas mnogi nisu svjesni, kaže redatelj filma, Luka Klapan.
Nedjeljko Neno Pavlović, organizator snimanja na Klapanovu filmu, kazuje kako je Korlat smješten na sjevernom dijelu Ravnih kotara i šest kilometara sjeverozapadno od Benkovca te da je oduvijek bio arheološki zanimljivo područje.
– Zadnja istraživanja srednjovjekovnih nalazišta u Korlatu provedena su u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća pod vodstvom profesora Radomira Jurića sa Sveučilišta u Zadru, koji je na našu zamolbu objeručke prihvatio sudjelovanje u projektu.


Povijesno-političke prilike
Također, na naš poziv odazvao se i profesor Zlatko Begonja koji će u filmu govoriti o povijesno-političkim prilikama na ovim prostorima kao i o težnjama velikosrpskih ideologa za teritorijalnom ekspanzijom, dodaje organizator Neno Pavlović. Sav materijal za film snimljen je na vrijeme, kako ističe Klapan, prvenstveno zahvaljujući organizatorima snimanja Pavloviću i Milenku Pekanu Milkoviću, koji su početkom travnja stupili u kontakt sa svim predviđenim kazivačima.
– Film je sniman na lokacijama u Korlatu, Benkovcu i Zadru, i trenutno ulazi u fazu postprodukcije, međutim neophodan je još dio sredstava za potpunu realizaciju, koju očekujemo do kraja godine. Razvoj samog projekta kao i proizvodnju filma o civilnim žrtvama u Korlatu za sada podržavaju Grad Benkovac, Grad Vodice, Grad Pag, Ilirija d. d. iz Biograda i Trgovački obrt Pećo iz Benkovca, govori Klapan, koji je nedavno osnovao udrugu naziva Jedina solucija za audiovizualnu umjetnost, koja ujedno potpisuje produkciju njegovog novog filma.