Dokumentarac o ubijenim Hrvatima iz Korlata koji nisu željeli napustiti svoje domove

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Završilo snimanje filma Luke Klapana Korlaćani
Njihova ekspresna ubojstva počinjena su kao osveta za oslobodilačku akciju Maslenica, koju je tada uspješno izvela Hrvatska vojska. Svi oni zaslužuju poseban pijetet i naše poštovanje jer su ubijeni u vremenu kojeg danas mnogi nisu svjesni, kaže redatelj filma, Luka Klapan
Redatelj Luka Klapan i organizator snimanja Nedjeljko Pavlović sa suradnicima u Korlatu

U idiličnom jesenskom pejzažu ravnokotarskog mjesta Korlat u blizini Benkovca ovih je dana završeno snimanje Korlaćana. Dokumentarni film Korlaćani sniman je od travnja ove godine i četvrti je iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu koje je do sada snimio redatelj Luka Klapan iz Pridrage. Film govori o ubojstvima stanovnika Korlata koji početkom Domovinskog rata nisu željeli napustiti svoje kuće.
- Ubojstva su i ovdje izvršena bez milosti i na najokrutniji mogući način. Korlat se jedino razlikuje po tome što su u njemu do početka rata podjednako živjeli i Hrvati i Srbi. Od početka same okupacije mjesta, to jest od svibnja 1991. pa do lipnja 1992. ubijeno je sedmero Hrvata. Tomo Modrić na smrt je pretučen pred svojom kućom i odveden u Kninsku bolnicu gdje je odmah preminuo, Ivan Milković nedugo potom ugušen je u svom krevetu. Supružnici Cecilija i Martin Buljat na kućnom pragu ubijeni su 5. listopada 1991. U zaseoku Galići 20. ožujka 1992. ubijena je Kristina Galić, zatim Milan Bulić zvjerski je pretučen i ubijen u svom dvorištu 5. lipnja 1992., a Soka Šikić ubijena je 1. listopada 1992. na spavanju, kada su pobunjeni Srbi minirali stari dio njene obiteljske kuće gdje se nalazila konoba, otkriva Klapan te nastavlja:

Zaslužili pijetet i poštovanje

- U periodu od 24. do 26. siječnja 1993. godine ubijeni su i preostali nedužni civili koji nisu napustili Korlat, a to su Darinka i Joso Jurjević koji su davne 1954. godine iz Kruševa doselili u Korlat te Đuka Modrić i Lucija Žorić. Njihova ekspresna ubojstva počinjena su kao osveta za oslobodilačku akciju Maslenica, koju je tada uspješno izvela Hrvatska vojska. Svi oni zaslužuju poseban pijetet i naše poštovanje jer su ubijeni u vremenu kojeg danas mnogi nisu svjesni, kaže redatelj filma, Luka Klapan.
Nedjeljko Neno Pavlović, organizator snimanja na Klapanovu filmu, kazuje kako je Korlat smješten na sjevernom dijelu Ravnih kotara i šest kilometara sjeverozapadno od Benkovca te da je oduvijek bio arheološki zanimljivo područje.
- Zadnja istraživanja srednjovjekovnih nalazišta u Korlatu provedena su u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća pod vodstvom profesora Radomira Jurića sa Sveučilišta u Zadru, koji je na našu zamolbu objeručke prihvatio sudjelovanje u projektu.

Povijesno-političke prilike

Također, na naš poziv odazvao se i profesor Zlatko Begonja koji će u filmu govoriti o povijesno-političkim prilikama na ovim prostorima kao i o težnjama velikosrpskih ideologa za teritorijalnom ekspanzijom, dodaje organizator Neno Pavlović. Sav materijal za film snimljen je na vrijeme, kako ističe Klapan, prvenstveno zahvaljujući organizatorima snimanja Pavloviću i Milenku Pekanu Milkoviću, koji su početkom travnja stupili u kontakt sa svim predviđenim kazivačima.
- Film je sniman na lokacijama u Korlatu, Benkovcu i Zadru, i trenutno ulazi u fazu postprodukcije, međutim neophodan je još dio sredstava za potpunu realizaciju, koju očekujemo do kraja godine. Razvoj samog projekta kao i proizvodnju filma o civilnim žrtvama u Korlatu za sada podržavaju Grad Benkovac, Grad Vodice, Grad Pag, Ilirija d. d. iz Biograda i Trgovački obrt Pećo iz Benkovca, govori Klapan, koji je nedavno osnovao udrugu naziva Jedina solucija za audiovizualnu umjetnost, koja ujedno potpisuje produkciju njegovog novog filma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)