Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mališani igrajući se učili o važnosti razvrstavanja otpada

26.11.2019. 15:30


Jučer je održana akcija »Dan otvorenih vrata – reciklažno dvorište Gaženica« u sklopu kampanje Pogodi pravi koš, projekt Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra.
Na predstavljanje reciklažnog dvorišta bili su pozvani svi građani, a u prijepodnevnim satima organizirano su se odazvale skupine ukupno pet vrtića: Vrtić Maslačak, Tratinčica i Smiljevac (Sunce) te privatni vrtići Maslačak i Tratinčica.
Djeca su uz prisutne voditelje i svoje ‘tete’ provedena reciklažnim dvorištem te im se objasnilo i pokazalo gdje se i kako razvrstavaju razne vrste otpada. Nakon toga, kroz zabavnu igru i priču postavljali smo im pitanja. Djeca su vrlo brzo usvojila znanja o razvrstavanju otpada što su i pokazala u igri ‘Pogodi pravi koš’. Naime, pripremili smo dvije žute i dvije plave kante za otpad te jedan koš sa mješovitim otpadom (papir i plastične boce). Zadatak je bio iz koša s mješovitim otpadom pravilno razvrstati otpad tako da s određene udaljenosti pokušaju pogoditi PRAVI KOŠ’, i to papir u plavu kantu, a plastične boce u žutu. Bili su vrlo savjesni i sve što je palo na tlo odmah su pokupili i spremili u odgovarajuće kante, a na otpad koji je slučajno upao u krivi koš, odmah su reagirali te inzistirali da se izvadi i ubaci na pravo mjesto.


Tražilo se pravi kontejner
Dodatno, privatni dječji vrtić Tratinčica posebno je za ovu prigodu čuvao stari TV uređaj s namjerom da ga djeca pravilno odlože. Djeci smo prepustili neka sami nađu odgovarajući kontejner za odlaganje starih elektronskih uređaja što su oni uspješno i učinili.
Nakon usvojenog znanja u teoriji i razvrstavanja otpada u praksi, svako dijete dobilo je diplomu ‘Poznavatelj reciklažnog dvorišta Gaženica’, a uz diplomu dobili su i blokiće, bojanke te brošure za njihove ukućane sve na temu zbrinjavanja i razvrstavanja otpada i projekta ‘Pogodi pravi koš’.
U dvorištu je cijelo dopodne bilo vrlo živo. Za vrijeme trajanja programa, osim ovih mališana, u dvorište su kontinuirano ulazila vozila Čistoće d.o.o. te građani koji su dovozili i pravilno razvrstavali svoj otpad po odgovarajućim kontejnerima. Reciklažno dvorište Gaženica odlično je organizirano i vrlo je uredno i čisto s jednostavnim prilazom za sve vrste vozila.
Reciklažno dvorište Gaženica inače je redovito otvoreno i to radnim danom od 6:00 do 18:00 sati, a subotom od 8:00 do 18:00 sati.
Cilj ovog događaja bio je dodatno informirati građane o lokaciji i pogodnostima reciklažnog dvorišta Gaženica obzirom da ih još mnogo nije upoznato s njegovim postojanjem.


Sinergijski osmišljena kampanja
Kampanja ‘Pogodi pravi koš’ provodi se u sklopu projekta Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra, sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Zadar. Svrha projekta je da se potakne građane Grada Zadra na savjesno i odgovorno gospodarenje otpadom. Projektne aktivnosti osmišljene su na način da kombinacijom izobraznih i promotivnih aktivnosti sinergijski nametnu poruke kampanje široj javnosti i svim ciljnim skupinama projekta. Glavna svrha strateškog pristupa izgradnji svijesti stanovnika grada Zadra je omogućiti kontinuiranu i sustavnu komunikaciju u području održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje.
Više o projektu možete naći na web stranici www.pogodipravikos.hr i na društvenim mrežama (FB i Instagram).