Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Naplaćuju se penali zbog kašnjenja u isporuci sanitetskih vozila

26.11.2019. 08:30


Jedna od točaka dnevnog reda jučerašnje sjednice Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije bila je i nabavka novih sanitetskih vozila. Sve je počelo prošlog tjedna kada se 77-godišnja onkološka bolesnica požalila na sanitetski prijevoz. Za nju navodno nije bilo mjesta u vozilu za prijevoz do KBC-a Split, dok je nedavno Zadarska županija objavila da nabavlja ukupno 11 novih sanitetskih vozila.
Priča se otvorila u onom trenutku kad se saznalo da unatoč roku isporuke 27. rujna do danas nisu stigla sva naručena vozila. Kako nas je obavijestio predsjednik Upravnog vijeća Zavoda Vladimir Kovačević, prvih pet vozila stiglo je 3. listopada, a još dva vozila su stigla posljednjeg dana listopada. Četiri vozila još nisu stigla. Svako vozilo vrijedno je 347.500 kuna, a prema ugovoru, za svaki dan kašnjenja isporuke, dnevni "penal" iznosi 0,5 posto vrijednosti vozila ili maksimalno 10 posto vrijednosti vozila. Navodno su se na horizontu ove nabavke pojavili problemi sa strujom u vozilima. Kovačević kaže da su u Zavodu naručili dodatnu opremu, tzv. invertere električne struje s 12 na 220 V maksimalne snage 2.500 W. Navodno je za proteklih kiša voda prodrla kroz lim jednog od vozila te je kratki spoj uništio kompletnu struju u novom vozilu. Sve te navode ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Predrag Orlović ocijenio je glupostima.
No iste informacije su stigle i do predsjednika Upravnog vijeća Vladimira Kovačevića, pa je jučerašnji dnevni red sjednice UV-a dopunjen i točkom u kojoj je zatraženo očitovanje dr. Orlovića o nabavci novih sanitetskih vozila. Orlović je prošlog tjedna izjavio da sedam pridošlih vozila tek zamjenjuje postojeća koja su u takvom stanju da ne mogu proći tehnički pregled.
– Dr. Orlović je kritiziran što odmah nije pokrenuo postupak za naplatu penala zbog kašnjenja isporuke vozila. Nije trebao čekati da se sastane Upravno vijeće. Podsjetio bih da su zajedničku ponudu poslali Upgrade d.o.o. iz Velikog Trgovišća i Autocommerce Hrvatska. Upgrade je trebao prilagoditi vozila potrebama hitne medicine, ali to sve nisu napravili u roku. Istina je također da je jedno od novih vozila "prokišnjavalo" i da se dogodio kvar na elektronici, pa će taj nedostatak biti otklonjen u u jamstvenom roku. Također je istina da je Opća bolnica Zadar tražila prilagodbu četiriju sanitetskih vozila na jaču struju, 220 V i to zbog potrebe transporta novorođenčadi u inkubatorima, rekao je predsjednik UV-a Vladimir Kovačević.
Dodao je da bi se s 11 novih sanitetskih vozila Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije pokrio sve potrebe sanitetskog prijevoza te da su sva vozila opremljena novom Ravnatelj Zavoda dr. Predrag Orlović je na sjednici Vijeća kritiziran što odmah nije pokrenuo postupak za naplatu penala zbog kašnjenja isporuke vozila. Nije trebao čekati da se sastane Upravno vijeće
Vladimir Kovačević, predsjednik UV-a Zavodaopremom.