Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Od plastičnih vrećica stvorili kreativne komade nosive odjeće i torbi koje su vječne

25.11.2019. 19:15


Povodom Europskog tjedna za smanjenje otpada Udruga "Eko Zadar" i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna organizirali su izložbu "Plastic magic", a tema ovogodišnje izložbe je oporaba plastičnih vrećica.
Tijekom rujna i listopada provedene su, naime, radionice oporabe plastike, te su učenici, u sklopu nastavnog kurikuluma educirani o vrstama otpada, načinima njegova smanjenja, njegove oporabe, te o posljedicama negativnih učinaka neodgovornog ponašanja. Oporaba je inače svaki postupak čiji je glavni rezultat uporaba otpada u korisne svrhe kada otpad zamjenjuje druge materijale koje bi inače trebalo uporabiti za tu svrhu.


Naučili razdvajati otpad
Kako ističe ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Marjana Bakmaz suradnja ove škole i Udruge "Eko Zadar" traje već četiri godine, a izložba ove godine ima i međužupanijski karakter jer su se pridružile i četiri škole izvan Zadarske županije, a riječ je o Školi likovnih umjetnosti Split, Obrtničkoj školi Split, Školi za modu i dizajn Zagreb i Strukovnoj školi Varaždin.
– Učenici su se u sklopu stručne nastave upoznali i s metodama razdvajanja otpada, te naučili kako oblikovati nove umjetničke forme i istodobno smanjiti količinu otpada, kazala je ravnateljica Bakmaz, dok je više o samoj izložbi, koja je otvorena jučer u Kazalištu lutaka Zadar, rekla Atana Grbić-Martinović iz Udruge "Eko Zadar."


"Cilj izložbe je potaknuti mlade, ali i sve ostale građane, na izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica, kao i pokazati na koji način se takav otpad može iskoristiti za nove uporabne predmete.
Atana Grbić-Martinović




– Učenici se sami, svakodnevno, suočavaju s problemom otpada u njihovom okolišu. Oporabom plastičnih vrećica utkali smo im život i stvorili kreativne komade nosive odjeće i torbi koje su vječne. Znajući da jedna plastična vrećica u okolišu ostane sto godina, za modele doista možemo reći da su vječni, kazala je Atana Grbić-Martinović i istaknula da jedna od vrećica kojoj je također "novi život" udahnut u izrađenom komadu odjeće, potječe još iz 1955. godine iz tadašnje zadarske mljekare, a izgledala je poput nove.


Plastika se može ponovno iskoristiti
– Cilj izložbe je potaknuti mlade, ali i sve ostale građane, na izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica, kao i pokazati na koji način se takav otpad može iskoristiti za nove uporabne predmete, u ovom slučaju uglavnom haljine i kišne ogrtače, istaknula je još Atana Grbić-Martinović.
Inače, aktivnosti su provedene u sklopu projekta Zadar reciklira financiranog od Grada Zadra, a na projektu je u ime Udruge "Eko – Zadar" sudjelovala Atana Grbić-Martinović, te u ime Škole primijenjene umjetonosti i dizajna sudjelovale su profesorice Sandra Bačić, Kate Prskalo i Ivana Vitlov.
Izložba, na kojoj je izloženo tridesetak odjevnih predmeta, može se posjetiti do 5. prosinca.