Od plastičnih vrećica stvorili kreativne komade nosive odjeće i torbi koje su vječne

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Povodom Europskog tjedna za smanjenje otpada
- Učenici se sami, svakodnevno, suočavaju s problemom otpada u njihovom okolišu. Oporabom plastičnih vrećica utkali smo im život i stvorili kreativne komade nosive odjeće i torbi koje su vječne. Znajući da jedna plastična vrećica u okolišu ostane sto godina, za modele doista možemo reći da su vječni, kazala je Atana Grbić-Martinović
Zvonko KUCELIN
Izlozba kreativnih radova učenika SPUD-a

Povodom Europskog tjedna za smanjenje otpada Udruga "Eko Zadar" i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna organizirali su izložbu "Plastic magic", a tema ovogodišnje izložbe je oporaba plastičnih vrećica.
Tijekom rujna i listopada provedene su, naime, radionice oporabe plastike, te su učenici, u sklopu nastavnog kurikuluma educirani o vrstama otpada, načinima njegova smanjenja, njegove oporabe, te o posljedicama negativnih učinaka neodgovornog ponašanja. Oporaba je inače svaki postupak čiji je glavni rezultat uporaba otpada u korisne svrhe kada otpad zamjenjuje druge materijale koje bi inače trebalo uporabiti za tu svrhu.

Naučili razdvajati otpad

Kako ističe ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Marjana Bakmaz suradnja ove škole i Udruge "Eko Zadar" traje već četiri godine, a izložba ove godine ima i međužupanijski karakter jer su se pridružile i četiri škole izvan Zadarske županije, a riječ je o Školi likovnih umjetnosti Split, Obrtničkoj školi Split, Školi za modu i dizajn Zagreb i Strukovnoj školi Varaždin.
- Učenici su se u sklopu stručne nastave upoznali i s metodama razdvajanja otpada, te naučili kako oblikovati nove umjetničke forme i istodobno smanjiti količinu otpada, kazala je ravnateljica Bakmaz, dok je više o samoj izložbi, koja je otvorena jučer u Kazalištu lutaka Zadar, rekla Atana Grbić-Martinović iz Udruge "Eko Zadar."


"Cilj izložbe je potaknuti mlade, ali i sve ostale građane, na izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica, kao i pokazati na koji način se takav otpad može iskoristiti za nove uporabne predmete.

Atana Grbić-Martinović

- Učenici se sami, svakodnevno, suočavaju s problemom otpada u njihovom okolišu. Oporabom plastičnih vrećica utkali smo im život i stvorili kreativne komade nosive odjeće i torbi koje su vječne. Znajući da jedna plastična vrećica u okolišu ostane sto godina, za modele doista možemo reći da su vječni, kazala je Atana Grbić-Martinović i istaknula da jedna od vrećica kojoj je također "novi život" udahnut u izrađenom komadu odjeće, potječe još iz 1955. godine iz tadašnje zadarske mljekare, a izgledala je poput nove.

Plastika se može ponovno iskoristiti

- Cilj izložbe je potaknuti mlade, ali i sve ostale građane, na izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica, kao i pokazati na koji način se takav otpad može iskoristiti za nove uporabne predmete, u ovom slučaju uglavnom haljine i kišne ogrtače, istaknula je još Atana Grbić-Martinović.
Inače, aktivnosti su provedene u sklopu projekta Zadar reciklira financiranog od Grada Zadra, a na projektu je u ime Udruge "Eko – Zadar" sudjelovala Atana Grbić-Martinović, te u ime Škole primijenjene umjetonosti i dizajna sudjelovale su profesorice Sandra Bačić, Kate Prskalo i Ivana Vitlov.
Izložba, na kojoj je izloženo tridesetak odjevnih predmeta, može se posjetiti do 5. prosinca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)