Tko je bila Melija Anijana?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Žene iz prošlosti Zadra
U sjećanje na svoga preminulog supruga Melija Anijana je popločala tržnicu i podigla slavoluk ukrašen reljefima i kipovima
ZL
Pozivnica na predavanje u organizaciji Državnog arhiva Zadar

Melija Anijana i druge znamenite žene antičkoga Zadra naslov je drugog javnog predavanje koje će u sklopu ciklusa Žene u prošlosti Zadra održati sutr, 27. listopada, u 18:00 sati u dvorani Državnog arhiva Zadar, na trećem katu.
O ženama atničkog Zadra za vrijeme vladavine Rimskog Carstva govorit će prof. dr. sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, a organizatori ukazuju na činjenicu da je među spomenutim ženama bilo uglednih i utjecajnih žena čiji tragovi se i danas mogu vidjeti na našim ulicama.
- Antički Zadar svoje je obrise rimskoga grada stjecao od kraja stare ere i kroz prva stoljeća rimskog carskog razdoblja. O njegovom izgledu govore rezultati arheoloških istraživanja, ali i pisani spomenici među kojima se ističe djelatnost niza žena koje su na razne načine utjecale na život grada. Među njima posebno mjesto zauzima Melija Anijana, koja je u sjećanje na svoga preminulog supruga popločala tržnicu i podigla slavoluk ukrašen reljefima i kipovima.
Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.
Prvo javno predavanje na temu Žene u prošlosti Zadra u organizaciji Državnog arhiva Zadar održano je prije mjesec dana, a ista predavačica, prof. dr. sc. Kurilić izlagala je na temu Liburnima vladaju žene - mit ili stvarnost.
Liburni su u predrimsko doba živjeli na velikom dijelu istočne obale Jadrana (od zapadne Istre skoro do Šibenika), a Zadar je bio jedno od njihovih najvažnijih naselja. Antički pisci navode, između ostaloga, da su Liburni bili poznati gusari, vladari Jadranskog mora, ali i to da su njima vladale žene.
Koliko u svemu ima istine, a koliko je to tek priča o udaljenim svjetovima prikazat će se u ovom predavanju o starim Liburnima, njihovom društvu, a posebice o položaju koje su u njemu zauzimale žene, stajalo je u najavi navedenog predavanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)