Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vitlov: Mažoretkinje su svojevrsni živi suvenir

26.11.2019. 09:00


Na svečanoj sjednici Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić uručio je šest Grbova gradonačelnika pojedincima i organizacijama koje su svojim radom doprinijele razvoju Zadra. Među dobitnicima su i Zadarske mažoretkinje koje ovo vrijedno priznanje zaslužile za promicanje Zadra kroz sport i ples.
Nagradu je preuzela Željka Vitlov, predsjednica Udruge Zadarskih mažoretkinja, koja je u svega devet godina, koliko ih vodi, postigla uspješne rezultate u kategorijama kadeta i juniora.


Nagrada za uspjehe i rad
– Jako sam sretna i ponosna na ovo priznanje koje je u biti priznanje za moj dugogodišnji profesionalni i uspješan rad. Ovo mi je samo vjetar u leđa i daje mi novu energiju da idemo naprijed, da budemo još uspješnije, da se dalje razvijamo i da predstavljamo Zadar na budućim natjecanjima kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe. I cure su jako sretne i uzbuđene, drago im je jer smo dobile priznanje za vrijedni rad i trud, te postignute uspjehe. S ovom nagradom vjerujem kako ćemo dobiti i nove članice, jer se vidi da radimo profesionalno, rekla je Vitlov.
Istaknula je kako trenutno imaju 75 redovnih članica u dobi od četiri do 23 godine, odnosno od uzrasta mlađi kadeti, kadeti, juniori i seniori. Iza sebe imaju velik broj uspješnih nastupa na brojnim natjecanjima u Hrvatskoj i Europi.
– Zadarske mažoretkinje ove godine su bile odlične na Državnom prvenstvu Hrvatske, te su se plasirale u Francusku na Europsko prvenstvo, gdje su osvojile odlične plasmane u brojnim kategorijama; za neformaciju Irina Kucej osvojila je 7. mjesto, kao i Lucija Burčul te Laura Kurta, dok su 1. mjesto osvojile Viktorija Skoko i Iva Vrkić, istaknula je uspješne rezultate Vitlov.


Spoj plesa sa štapom, elegancije i gracioznosti
Dodala je kako mažoretkinje pored brojnih natjecanja nastupaju i na raznim kulturnim, sportskim i humanitarnim događanjima ističući kako za predstojeće blagdane već imaju prepun kalendar, a nakon Nove godine slijede im pripreme za novi ciklus natjecanja.
– Mažoret ples je spoj plesa sa štapom, elegancije, finoće, gracioznosti plesa. Svaka mažoretkinja ima svečanu odoru – kapu, sako, suknju, čizme i štap te tehniciraju s određenim elementima ili uz koračnicu ili običnu glazbu. Ovo je baš svečanost te se može prezentirati na svim događanjima i na svakoj manifestaciji. Mažoretkinje su svojevrsni živi suvenir, istaknula je Vitlov dodavši kako se mažoret ples razvio u Francuskoj u 18. stoljeću te živi još i danas.