Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Započela gradnja vrtića u Sukošanu i vatrogasnog doma u Debeljaku

26.11.2019. 11:30


U Općini Sukošan započeli su radovi na dva velika, za općinske žitelje značajna projekta, grade se novi dječji vrtić u Sukošanu i vatrogasni dom u Debeljaku. Dječji vrtić Zlatna lučića s jaslicama gradi se kod osnovne škole i športske dvorane u Sukošanu, a vatrogasni dom općinskog DVD-a nasuprot Križa i puta za Peljušićeve na zapadnom ulazu u Debeljak.
Za izgradnju dječjeg vrtića u trećoj javnoj nabavi te za izgradnju vatrogasnog doma izabrana je ista građevinska tvrtka, Lavčević Zadar d.o.o.
– Radovi na izgradnji Dječjeg vrtića Zlatna lučica u Sukošanu vrijedni su 8.954.310 kuna bez PDV-a, odnosno 11.192.888 kuna s PDV-om, a vatrogasni dom u Debeljaku 5.228.603 kune, odnosno 6.368.074 kune s PDV-om, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan te je nastavio:
– Područni vrtić u Debeljaku je znatno proširen u prostor ambulante opće medicine koja se preselila preko puta, na kat bivše zgrade PZ Sukošanka, sada sasvim novi objekt. Početkom protekloga tjedna u Gorici je otvoren novi područni vrtić s najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima. S izgradnjom vrtića u Sukošanu i vatrogasnog doma u Debeljaku ukupna investicija iznosi preko 22 milijuna kuna, istaknuo je Martinac.


Tlocrtna površina vrtića 1.025 metara četvornih
Martinac je istaknuo da je Općina Sukošan jedina lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je na natječaju tipa operacije 7.4.1., a kojeg je protekle godine u visini od milijardu kuna objavila Agencija za plaćanja, iz EU fondova dobila novac za izgradnju dječjeg vrtića i vatrogasnog doma, jednog od šest uopće u državi.
– Milijun eura ili 7,4 milijuna odobreno nam je za novi dječji vrtić u Sukošanu, a 5,1 milijun za vatrogasni dom u Debeljaku, naglasio je Martinac dodajući kako DV Zlatna lučica u Sukošanu s područnim objektima u Debeljaku i Gorici ima oko 150 djece, bez polaznika male škole.


"Kako od početka rada vrtića, još od 1976. godine, do sada nije bilo mogućnosti za smještaj djece jasličke dobi unatoč brojnim zahtjevima, gradit će se i jaslice za dvije skupine djece.
Ante Martinac




– Novi moderni dječji vrtić gradi se za slijedećih 30 do 40 godina. Kako od početka rada vrtića, još od 1976. godine, do sada nije bilo mogućnosti za smještaj djece jasličke dobi unatoč brojnim zahtjevima, gradit će se i jaslice i to za dvije skupine djece, naglasio je Martinac.
Površina zemljišta iznosi oko 3.000 metara četvornih. Zgrada će biti visoka 10,5 metara, od čega će prizemlje i kat biti visoki ukupno 7,85 metara. Tlocrtna površina zgrade iznosit će čak 1.025 metara četvornih. Građevinska bruto površina građevine iznosit će 1.136 metara četvornih, prizemlje 901,63 i kat 234,31 metara četvornih.
– Reakcije žitelja Sukošana na novi vrtić su i više nego pozitivne i nadamo su da će biti poticaj roditeljima. Jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelji, poručio je Martinac dodajući kako su za izvođača radova za novi vrtić imali čak tri javne nabave ili natječaja.
Vatrogasci zbog kojih u Općini Sukošan, odnosno mjestima Sukošan, Debeljak, Gorica i Glavica osjećaju sigurnost dobit će vatrogasni dom kojeg se s 90 posto financira EU sredstvima.


Učinkovita suradnja općina Sukošan i Galovac
– Zahvaljujući dobroj i učinkovitoj suradnji Općina Sukošan je potpisala partnerski ugovor s Općinom Galovac, a nositelj projekta je DVD Općine Sukošan. Prema ugovoru DVD Sv. Mihovil iz Galovca će minimalno pet godina koristiti prostor vatrogasnog doma, objasnio je Martinac.
Sukošanski vatrogasci imaju dva vozila, šumsko i navalno, a garažiraju ih u prostoru bivše Sukošanke, iza samoposluge, pekare, Ureda Turističke zajednice i Doma mladeži. Društvo je osnovano prije 21 godinu, 1998, a danas mu je zapovjednik Josip Šimić iz Debeljaka, dok dužnost predsjednika obnaša njegov sumještanin Milan Ročak, inače šef vatrogasne operative HAC – ONC Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o.
– Izgradnjom vatrogasnog doma riješit ćemo nekoliko problema odjednom. Povećat ćemo preventivu i tako osigurati sigurnost žitelja, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje naših vatrogasaca, zaključio je je Ante Martinac.


Za vrtić i vatrogasni dom dobili 12,5 mil.kn.
Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan pohvalio se uspjehom općinskih djelatnika u povlačenju novca iz EU fondova.
– Općina Sukošan jedina je lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je na natječaju tipa operacije 7.4.1. iz EU fondova dobila novac za izgradnju dječjeg vrtića i vatrogasnog doma, jednog od šest uopće u RH. Milijun eura ili 7,4 milijuna kuna odobreno nam je za dječji vrtić u Sukošanu, a 5,1 milijun za vatrogasni dom u Debeljaku, istaknuo je Martinac.