Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGRAFIJE GRADOVA »Nešto što je rađeno zbog zla, zbog rata, danas je kulturna baština«

25.11.2020. 10:05


Izložba autora Bruna Diklića i koautora Miljenka Domijana »Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar« otvorena je u zadarskoj Gradskoj loži.
Realizirana je u organizaciji Grada Zadra, Narodnog muzeja Zadar i Koncertnog ureda Zadar povodom obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana. Riječ je o izložbi fotografija svih gradova upisanih u transnacionalno dobro, a to su Zadar, Šibenik, Peschiera del Garda, Palmanova, Bergamo i Kotor.


Europsko zajedništvo
Koautor izložbe, Miljenko Domijan, konzervator i povjesničar umjetnosti, ali i koordinator projekta upisivanja obrambenog sustava Zadra kao transnacionalnog serijskog kulturnog dobra na popis svjetske baštine, obratio se prisutnima najprije istaknuvši važnost sv. Krševana, kao i sv. Stošije. Kazao je da je ovo njemu u čast i kako su svi ponosni.
Tumačeći ovu temu, ukazao je na napredak društva i pozitivne promjene, kao i određenu vrstu zajedništva uključenih zemalja.
– Nešto što je rađeno zbog zla, zbog rata, danas je kulturna baština. To nam je vrlo bitno. Na tragu smo europskog zajedništa, ne želim nekakve fraze, ali to je činjenica. Ako ratna tehnika povezuje danas ljude u dobro, a ne u zlo, onda je to zapravo bitna promjena ukupnih životnih okolnosti. U tom kontekstu i na taj način se prezentira i ova izložba, istaknuo je Domijan uz napomenu da su svi gradonačelnici potpisali izjavu koja se odnosi na ovu tvrdnju i da je to na neki način obvezujuće za sve.
Nadalje, komentirao je obnovu, odnosno uređivanje sjevernog dijela bedema, tzv. Muraja, naglasivši kako je to poklon građanima.


Inovativni sustav obrane
– Svaki javni prostor podliježe svakoj vrsti razmišljanja, i kritikama i pohvalama. Mislim da je opća ocjena da je ovo dobro, zaključio je Domijan dodavši kako je uskraćivanje 170 automobilskih parkirnih mjesta nesvakidašnji pozitivan potez ne samo kod nas, već i u Europi.
Potom je ispričao prethodne aktivnosti tematski povezane s ovom izložbom te predstavio i najavio autora.
– Izložba najbolje govori sama za sebe. Koncepcija je bila da se predstavi shvaćanje ove nominacije. Obrambeni sustav Republike Venecije bio je, u kontekstu povijesti, jedan inovativan sustav obrane. Odabrane su lokacije koje najbolje prezentiraju taj sustav, sjeverno od Bergama do krajnjeg juga, Kotora kazao je arhitekt Bruno Diklić napominjući da je nominacija još otvorena.
Dakle, šest komponenti, Zadar, Šibenik, Peschiera del Garda, Palmanova, Bergamo i Kotor, prikazani su na panoima. Svaki je grad prikazan na trima panoima, uz kratko objašnjenje zašto je koji grad priključen nominaciji.




Putujuća izložba
– Prezentira se svjetsko dobro, kulturno dobro koje je kompleksno, međunarodno dobro. U trenutku kada se pojavio barut, stari fortifikacijski sustavi više nisu vrijedili. Novi su se iskazali posebnim oblicima fortifikacija i ti su oblici okupljeni ovom nominacijom. Prezentiraju se različiti elementi, tipološki i oblikovno. Zadar je bio jedan od značajnijih, bio je središte Venecije na Jadranu. Sve skupa je značaj svjetske vrijednosti. Nadam se da je izložba uspješna, sve skupa bilo je zahtjevno, čitav proces s obzirom na međunarodni karakter, ispričao je autor izložbe, Diklić.
Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, Dina Bušić, pozdravila nazočne je uime gradonačelnika Branka Dukića.
– Neizmjerno sam sretna što smo uspjeli održati sva ova događanja, interni mrežni sastanak, kongres te ovu izložbu. Zahvaljujem gospodinu Dikliću i Domijanu, oni su zaista za naš Odjel, za grad Zadar, uvijek tu za sve savjete oko ovog upisa i UNESCO-a općenito. Naravno, zahvaljum Narodnom muzeju Zadar na brzoj reakciji, spremnosti i pomoći, rekla je Bušić.
S obzirom na epidemiološku situaciju, otvorenje je bilo samo za predstavnike medija, a građani izložbu mogu pogledati do 1. prosinca. Kada budu povoljniji uvjeti, ova će putujuća izložba posjetiti sve gradove obuhvaćene ovim upisom u UNESCO-ovu baštinu. (Doris BABIĆ)