Treća obljetnica dodjele povelje UNESCO-a Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U sklopu programa povodom Dana grada
Grad Zadar je kao domaćin koordinacijske skupine organizirao interni sastanak Međunarodne koordinacijske skupine serijskog i transnacionalnog upisa Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar na temu "Popularizacija vrijednosti utvrđenog grada Zadra i ostalih komponenti serijskog upisa"
GRAD ZADAR
Praćenje sastanka iz Male vijećnice

Na treću obljetnicu dodjele povelje UNESCO-a Zadru, a u sklopu programa povodom Dana grada, Grad Zadar je kao domaćin koordinacijske skupine organizirao interni sastanak Međunarodne koordinacijske skupine serijskog i transnacionalnog upisa Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar na temu »Popularizacija vrijednosti utvrđenog grada Zadra i ostalih komponenti serijskog upisa«. Zbog epidemiološke situacije sastanak se održao online. U Maloj vijećnici sastanku su prisustvovali predstavnici Zadra Miljenko Domijan, Bruno Diklić iz Ministarstva kulture i pročelnica Dina Bušić. Gradonačelnik Branko Dukić pozdravio je sudionike, izrazio žaljenje zbog epidemiološke situcaije koja je onemogućila sastanak uživo i zaželio da se on održi u Zadru čim pandemija prođe.
Svi gradovi koji su sudjelovali na sastanku (Zadar, Šibenik i Bergamo, ostali se nisu mogli uključiti zbog tehničkih poteškoća) ukratko su rezimirali svoje aktivnosti u proteklih godinu dana i predložili buduće zajedničke projekte.
Dan se nastavio predavanjem u Kneževoj palači, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u 18 sati, predavanjem O transnacionalnom upisu i kriterijima Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar. Online su se obratiti Nicolas Faucherre (Marseille, Francuska) i Marco Valle (Torino, Italija). O zadarskim bedemima predavanje je održao Miljenko Domijan, dok su o parternoj obnovi Bedema zadarskih pobuna govorili članovi projektnog tima ZADAR BAŠTINI.
Na kraju, u 20 sati u Gradskoj loži otvorena je izložba autora Bruna Diklića i koautora Miljenka Domijana pod nazivom Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra - zapadni Stato da Mar. Radi se o izložbi fotografija koja tematizira sve gradove upisane u navedeno transnacionalno dobro (Zadar, Šibenik, Peschiera del Garda, Palmanova, Bergamo i Kotor). U prigodi otvorenja izložbe Miljenko Domijan osvrnuo se i na uređenje sjevernog dijela bedema, Muraja, kazavši kako time Grad svojim građanima vraća bedeme kao šetnicu. Građani će izložbu fotografija moći posjetiti do 1. prosinca 2020., a nakon toga ona će proputovati po svim gradovima koji su obuhvaćeni ovim upisom u UNESCO-ovu baštinu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)