Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nismo ničiji privatni klub, nego predstavljamo Zadar u cijeloj Hrvatskoj

Autor: Nebojša Gunjević

24.12.2008. 23:00
Nismo ničiji privatni klub, nego predstavljamo Zadar u cijeloj Hrvatskoj

Foto: Filip BRALA



Prvi dio odbojkaške prvobeligaške sezone je završio. Odbojkaški klub Zadar ima u tom natjecanju mušku momčad i žensku ekipu. Razgovarali smo s Marinom Masnićem, trenerom muškoga sastava, i Robertom Kresojom, trenerom ženskoga sastava ujedno i predsjednikom kluba. Učinak muške momčadi Zadra? Jeste li zadovoljni? Zadnja tri kola moglo je biti 0:9. No, s Goranom digli ste se iz pepela.
Masnić: Imamo omjer ovaj prvi dio sezone šest pobjeda i četiri poraza. Moglo je biti puno gore, ali i puno bolje. Relativno sam zadovoljan. Nije nam vrh pobjegao tako puno i opet možemo završiti treći, četvrti. Trenutačno smo peti.
Zadranke su završile kao treće, sedam bodova iza Matije Mesića, s kojim ste išli rame uz rame do zadnja tri kola?
Kresoja: Sezonu smo igrali puno mirnije, puno opuštenije, puno racionalnije na gostovanjima dok nam se na domaćim utakmicama stvorio pritisak. Zašto igramo puno rasterećenije vani nego kući, ne znam. Nitko mi ništa od djevojaka ne govori. Ipak, sve skupa je dobro. Svaku godinu smo definitivno korak naprijed.
Odbojka je timski sport. Kakvi su odnosi u momčadi?
Masnić: Ozračje je super, družimo se nakon svakog treninga, ide se zajedno negdje na piće. Vikendima se također družimo. Praktički su svi moje godište, moji prijatelji. Imamo jedan odnos – kad je trening profesionalno, poslije treninga prijatelji. Nastojimo pomoći jedan drugom u privatnom životu koliko god možemo. Dobra smo klapa i mislim da će idućih sezona biti sve više i više uspjeha u muškom klubu.
Kod djevojaka u ekipi su uglavnom dvije generacije igračica, one 1986. i 1992. i mlađe. Kakvi su odnosi između mlađih i starijih?
Kresoja: Normalan je taj nesrazmjer generacija. Starijima smeta ponašanje mlađih, a mlađima starijih – koje su puno odgovornije. Rekao sam da su im ove starije mame u pravom smislu riječi, vodilje, pozitivne cure – da ih puno toga mogu naučiti u odbojci i izvan odbojke. Tu uvijek ima gore-dolje.
Brojne ozljede
Luka Radošević se ozlijedio. Kako te spriječiti ozljede? Je li to posljedica neprimjerenog treninga i(li) loše pripremljenosti?
Masnić: Pripreme su prošle u redu, ali to se dogodi svakom sportašu. Vrhunski se sportaši pripremaju možda puno bolje od nas pa ozljede ne zaobilaze. Ozljeda ne pita ni kad ni gdje.
Lorena Banić se nesretno ozlijedila. Ali su ozlijeđene bile i Lea Radulović i Daria Ugarković?
Kresoja: Ozljede su bile mehaničke, nisu ozljede od treninga, niti nepripremljenosti već mehanički izazvane i to je teško spriječiti.
Što planirate u predahu. Što ćete nastojati poboljšati, koja su u loša mjesta u momčad? Protiv Gorana u početku obrana polja užasna, blok nikakav.
Masnić: Prvo ćemo malo odmoriti do 5. siječnja. Onda ćemo početi s treninzima i nastojati se što bolje pripremiti. To polje nam je rak-rana. Blok nam je najjače oružje u obrani, a kada nam blok ne radi mi smo u velikim problemima. Tako da ćemo to pokušati poboljšati – prijem, blok i obranu polja.
Kresoja: Želimo se pripremiti maksimalno da bismo uspjeli na kraju biti u vrhu ljestvice.
Fuzija s Goranom
Na Skupštini kluba bilo je govora da je dugoročni plan ulazak u Prvu A ligu. Što bi klub trebao napraviti da se to dogodi muškoj momčadi? Koji su preduvjeti i koliko je to realno?
Masnić: Nije nam cilj ovu godinu ući u Prvu A ligu pa onda dogodine ništa. Prvo moramo ojačati mlađe dobne kategorije da imamo naš izvor igrača ako uđemo u Prvu A ligu. Jer sredstva za financiranje igrača tako velikog razmjera teško je naći. Probat ćemo se potruditi da naš pogon bude što kvalitetniji.
Postoje li šanse za ulazak ženske ekipe u Prvu A ligu?
Kresoja: Matija Mesić je odskočio.
Ta je ekipa iz Slavonskog Broda ove sezone zapravo debitant?
Kresoja: Ove igračice nisu igrale prošlu sezonu, nego su praktički sve kupljene. Imaju smještaj, hranu i dobru hranarinu. No dobro, to je njihova stvar. Nećemo se time opterećivati. Tu ima šest-sedam igračica u svakoj ekipi. Neka se njima dogode ozljede, sve je moguće. Sezona je duga. Kao što smo mi prošle godine bili puno lošije plasirani nego ove sezone pa smo na kraju isplivali u vrh. Tako može biti i ove sezone, ovisi o motiviranosti ekipe. Kada se vidi da ne mogu ići prema vrhu, neke ekipe dožive totalni pad sustava. Velika stvar mi je što u mojoj ekipi ima tri kadetkinje, cure rođene 1992. godine. Što je veliki plus za moju ekipu. Daria, Katina i Lea. Jučer sam išao na internet stranice Saveza: mi, Mladost i Kaštela najmlađe smo ekipe. I to su djevojke koje igraju. Dubrovnik i Slavonski Brod su puno starije, a one se nose s njima.
Koliko je moguće i realno spojiti Zadar i Goran? Kada bi se spojila ta dva kluba, Zadarska bi županija gotovo sigurno imala prvoligaša?
Masnić: Ne mogu reći ni bi ni ne bi. Mi smo svoj klub, imamo svoj pogon, svoje interese. To je teško komentirati. Do spajanja dođe kada su dva kluba pred raspadom. Mi smo stabilan klub s potporom Grada.
Suđenje je u redu
Suđenje? Vice Fuzul, trener Gorana, udario je suca Zorana Kozića, a vi ste reagirali na onu loptu kod 22:22 linijskoga suca Kinde. I vi i kompletna momčad?
Masnić: Teško je to komentirati. Trener pogriješi, igrač pogriješi i mora se dopustiti i sucu da pogriješi. To su brze lopte. Ona loptu sam vidio u autu i to dvadesetak centimetara. On je digao ruku, rekao svoje, i nemam tu što komentirati. Suđenje u ligi je čak vrlo dobro, nigdje sa suđenjem nismo imali problema. Opet, kao trener moram podržati svoju ekipu. Bilo bi ružno da sam nakon 0:2 sjeo na klupu. Probao sam ih motivirati, dok god traje, utakmica se može dobiti. Ispostavilo se da sam izvukao maksimum iz njih u tom trenutku.
Suđenje ženama?
Kresoja: Nemam komentara. Dobro je.
Rekli ste da je teško igrati kada svaku godinu-dvije neka cura ode?
Kresoja: Definitivno, uvijek mijenjaš primača i sigurnost u igri pada. Teško je igrati kada stalno moraš misliti na drugoga – hoće li on izdržati takav pritisak. I one starije izgube mentalnu snagu u bodrenju mlađih. Kad je ekipa homogena one same sebe dižu, ne treba ti puno da tu ekipu digneš. U drugom dijelu sezone dat ćemo puno više mlađima prostora da igraju. Pa djevojke, izvolite igrati.
Imate web-stranicu (www.okzadar.hr).
Masnić: Pokušavamo promovirati klub što je više moguće i vjerujemo da ćemo imati koristi u budućnosti. Kao klub predstavljamo Zadar u cijeloj Hrvatskoj. Nismo ničiji privatni klub.
Oduvijek u Zadru
Bili ste u prošloj godini trener igrač, u ovoj godini samo trener. Kakav je bio vaš sportski put?
Masnić: Počeo sam nakon Domovinskog rata kada je osnavan muškog kluba. Bila nam je trenerica Snježana Jurinić i trener Vlado Vranješ i igrali smo u Drugoj ligi. Nakon nekoliko godina počela je Prva B liga u kojoj i sada nastupamo. U jednom trenutku sam počeo raditi s mlađim kategorijama i onda je došla ideja da postanem trener prve momčadi, što su igrači odlično prihvatili. Igrao sam dvostruku ulogu dvije-tri sezone, prošlu polovično. I ovu sam odlučio samo voditi. Ima dosta momaka i nema smisla igrati. Osim toga vrlo je teško biti trener-igrač.
Dvanaest godina vodite žensku momčad? Vaš odbojkaški put.
Kresoja: Cijeli sam život u odbojci. Počeo sam u 5. razredu osnovne škole i igrao do 22. Bio sam u kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji bivše države. 1995./96., moj kolega i prijatelj Darko Kilijan i ja krenuli smo od nule, na vanjskim terenima. Dvanaest-trinaest godina vučemo, trudimo se. Mislim da smo uspjeli napraviti ženski sport broj 1 u gradu Zadru. Po masovnosti i po svemu.


 DUJIĆEVE “PRONEVJERE”


U tijeku razgovora s trenerima odnekud se pojavio i Ivica Dujić, donedavno predsjednik kluba. Zašto ste se maknuli s mjesta predsjednika kluba?
– Maknuli su me zbog pronevjere 100.000 kuna. Ha ha ha.
?
– Zato što sam maknut. Šalu na stranu, istekao je moj četverogodišnji mandat, ali ostajem u klubu. Cijeli sam život inače u odbojci – ponovo smijeh druželjubiva Stanarca.




 MASNIĆ O IGRAČIMA


Stipe Belić, tehničar: Borben, svaku utakmicu izgara. Ima strašnu motoriku, puno diže ekipu. Zadovoljan sam s njim. Na svakom je treningu i nemam nikakve zamjerke.
Luka Radošević, pucač, kapetan: Počeo je s ozljedama, nije igrao prva dva kola. Onda je krenuo dobro. Ista stvar – bori se, koliko god može pomaže.
Josip Viduka, srednji bloker: Relativno sam zadovoljan. Odigrao je maestralno tri-četiri utakmice. Izvanredan protiv Gorana.
Damir Paleka: Dolazi iz Zagreba koliko god može, to je veliko odricanje i zato kapa dolje. Svaki vikend putuje. Mi putujemo svaka dva tjedna, a on svaki vikend. Ocjena odličan.
Tomislav Jović, drugi pucač: Došao je iz Splita. Dosta oscilira. Pred kraj sezone se sve više opustio. Nevjerojatno je skočan. Još malo treba popraviti igru u polju, ali bit će odličan za drugu sezonu.
Ivan Hrabrov, srednji bloker: Specifičan momak, radi u klubu kao trener. Od početka je muškoga kluba, što će reći, dugo igramo zajedno.
Marin Bakale, libero: Imali smo dosta problema nakon što nam je na početku sezone nam je otišao Nikola Jurišić i tražio sam libera. Na kraju sam ga našao u Bakaleu koji je odlično krenuo kao pucač. Ocjena super.
Ivan Škara: Nije puno igrao. Trenira svakodnevno marljivo i nadam se da će i on dobiti priliku.
Ostali: Matko Kulaš, petnaestogodišnjak. U Rijeci je igrao cijelu utakmicu i to solidno. Postupno ćemo u igru uvoditi mlađe. Hrvoje Dokaza, Trpimir Burčul, Zvonimir Barić su mlađa generacija koja trenutačno ne igra, ali kuca na vrata i doći će njihovo vrijeme.


 KRESOJA O IGRAČICAMA


Nina Hrabrov, Tamara Vrkić – djevojke koje putuju iz Zagreba. Pojedine utakmice igrale su bolje, neke lošije. Razlog je što nisu s ekipom. Ali opet, kapa dolje. Svaki tjedan putuju.
Mladenka Vrkić – mogla je puno bolje nego što je odigrala pojedine utakmice, što je sama i priznala.
Lorena Banić – staložena, mirna. U svakom slučaju, puno potrebna ekipi.
Amy Lovrić – veliki motivator i borac.
Katina Zubčić – velika perspektiva, ali treba promijeniti odnos prema treningu.
Daria Ugarković – veliki radnik. Takvu djevojku još u životu nisam sreo, takvog radnika. S takvom voljom i takvom snagom za raditi.
Lea Radulović – vuče ozljedu već tri-četiri kola. Otkad se ozlijedila, velika nervoza iz nje iskače.


 KRESOJA I MASNIĆ O KLUBOVIMA PRVE B LIGE


Kresoja: Iskočio je Matija Mesić. Onda mi, Rovinj i Dubrovnik. To su ekipe koje će se boriti za plasman u Prvu A ligu. Ekipa Osijeka je standardna, a ostale puno lošije igraju sa strane nego kući.
Masnić: Prvo Gornja Vežica. Po onome što su pružili protiv nas, njih šest-sedam, stvarno su zasluženo prvi. I druga postava im je odlična. Zrinski Vukovar se u Zadru pokazao kao dosta dobra momčad, iako smo mi protiv njih odigrali mislim najlošiju utakmicu ove sezone. Ove dvije ekipe stvarno odskaču i svi ostali vrlo teško mogu što napraviti u borbi za prvo mjesto. Svi drugi, uključujući nas, minimalne su razlike, zavisi tko igra, kako igra i gdje se igra.


 PRVA B LIGA (ž)


1. kolo: Zadar – Drenova 3:2
2. kolo: Zadar – Matija Mesić 3:1
3. kolo: Marčana – Zadar 3:0
4. kolo: Zadar – Kaštela DC II 3:0
5. kolo: Mladost II – Zadar 0:3
6. kolo: Zadar – Marina Kaštela 3:1
7. kolo: Osijek – Zadar 3:2
8. kolo: Zadar – Nova Mokošica 3:0
9. kolo: Rovinj – Zadar 3:2
10. kolo: Zadar – Dubrovnik 06 0:3
11. kolo: Novi Zagreb – Zadar 3:2


 PRVA B LIGA (m)


1. kolo: Split – Zadar 3:1
2. kolo: Croatia – Zadar 0:3
3. kolo: Zadar slobodan
4. kolo: Opatija – Zadar 2:3
5. kolo: Zadar – Dubrovnik 2001 3:1
6. kolo: Valpovka – Zadar 3:0
7. kolo: Zadar – Brod 3:0
8. kolo: Velika Gorica – Zadar 1:3
9. kolo: Zadar – Zrinski Vukovar 0:3
10. kolo: Gornja Vežica – Zadar 3:0
11. kolo: Zadar – Goran 3:2