Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sukošanci kupili Sukošanku za 2,6 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

24.12.2008. 23:00
Sukošanci kupili Sukošanku za 2,6 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Izmirit će se vjerovnici i troškovi vođenja stečajnog postupka te je Općina postala vlasnikom zadružnih nekretnina iako je dosad izgubila sve sudske sporove s PZ Sukošankom u stečaju. Osim Doma mladeži i Turističke zajednice postali smo vlasnici i preostalih zadružnih nekretnina koje i nisu bile u sudskom sporu, naglasio je načelnik Ante Martinac
Sukošanci su za Božić dobili najljepši mogući dar. Nakon neuspjele javne dražbe ovog ljeta gdje se za osam milijuna kuna trebao prodati Dom kulture i Turistička zajednica kao i sva preostala imovina PZ Sukošanka u stečaju i nakon dugogodišnjeg sudskog spora između Općine Sukošan i Zadruge, ovoj je sukošanskoj trakavici napokon došao kraj. Općina Sukošan uplatila je vjerovnicima iznos od 2,650.000 kuna te je sva imovina PZ Sukošanka prešla u trajno općinsko vlasništvo. Sve navedeno prethodilo je dogovoru sukošanskog načelnika Ante Martinca i stečajnog upravitelja Milana Ljubičića. Dogovor je prethodno odobrila Skupština vjerovnika PZ Sukošanka, a potvrdio zadarski Trgovački sud.
– Dugogodišnja sukošanska noćna mora napokon je stavljena ad acta. Nakon iscrpljujuće pravne bitke Sukošan je svoj na svome. Kako u općinskom proračunu nismo imali predviđenih sredstava za namirivanje potraživanja, uz nužnu suglasnost Vlade RH podigli smo bankovni kredit u sveukupnom iznosu od 2,650.000 kuna na otplatni rok od 15 godina. Na ovaj način izmirit će se vjerovnici i troškovi vođenja stečajnog postupka te je Općina postala vlasnikom zadružnih nekretnina iako je dosad izgubila sve sudske sporove s PZ Sukošankom u stečaju. Štoviše, osim Doma mladeži i Turističke zajednice postali smo vlasnici i preostalih zadružnih nekretnina koje i nisu bile u sudskom sporu, naglasio je načelnik Ante Martinac na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sukošanskoj Općinskoj vijećnici.
Osim Doma mladeži, površine 273 četvorna metra, i Turističke zajednice, površine 221 četvorni metar, Općina Sukošan postala je vlasnikom i čitaonice (53 m2), diskonta pića (200 m2), prodavaonice boje i lakova, odnosno pekarnice (74 m2), mesnica (27 m2), ureda PZ Sukošanka (106 m2), skladišnog prostora (662 m2) i zemljišta pripadajuće cjelinama (832 m2).
– Navedeni kompleks odsad se zove “Kulturno-poslovni centar Sukošanka”. U njemu ćemo realizirati društvene projekte koji će ubuduće služiti svim žiteljima. Već prvih dana nadolazeće godine upriličit ćemo razgovore sa sadašnjim najmoprimcima prostora te potom objaviti javni natječaj za iznajmljivanje dosad iznajmljenih prostora. Istovremeno ćemo krenuti u obnovu nekadašnjih zadružnih ureda kako bi i njih mogli iznajmiti. Dakako, izradit će se i arhitektonsko idejno rješenje cijelog kompleksa u kojem će se smjestiti i buduća knjižnica, rekao je Martinac dodavši kako će se svakako srušiti i stara zadružna prodavaonica plina kako bi se proširio put do škole.
Inače, Općina Sukošan je u sudskom sporu sa Sonikom koji je od PZ Sukošanka u stečaju kupio prodavaonicu mješovite robe u Debeljaku. Naime, sudski postupak se vodi jer je prodavaonica izgrađena na zemljištu u općinskom vlasništvu.


 PODMIRENI ZADRUŽNI VJEROVNICI


Bivšim zadružnim djelatnicima odlukom Trgovačkog suda bit će isplaćeno 1,030.000 kuna, Poreznoj upravi i Mirovinskom fondu RH 700.000 kuna, a za troškove stečajnog postupka 295.000 kuna. Preostalih oko 600.000 kuna bit će isplaćeno Croatia osiguranju kao i nekadašnjim zadružnim poslovnim partnerima Merkantu i Vindiji.