Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uspomena na dijete rođeno u Betlehemu

Autor:

24.12.2008. 23:00
Uspomena na dijete rođeno u Betlehemu

Foto: Adam VIDAS



U obitelji Branka Čolaka zaista znaju kako ukrasiti dom za božićne blagdane. Naime, njihov dom krase jaslice koje su prekrile gotovo polovinu dnevne sobe.
Jaslicama dominira velika pećina u kojoj je Sveta obitelj, ali i minijaturna planina na kojoj se nalaze brojne kućice, kao i pravi potok koji teče među mahovinom, pšenicom i bršljenom.
– Već dugi niz godina radim ove jaslice za koje mi je trebalo osam sati da ih složim, a ove su godine doživjele svoj vrhunac, rekao nam je Branko Čolak i dodao kako mu je ove godine u slaganju jaslica pomogla sinova djevojka jer mu je supruga, koja inače pomaže, u to vrijeme bila u bolnici.
Kućice su od benkovačkog kamena, kao i kamen kroz koji teče potok, a koji je Čolak donio iz Ostrovice gdje je radio kao učitelj razredne nastave. Za jaslice su iskoristili jako puno figurica koje su sakupljali kroz mnogo godina, a na pitanje zna li kolika je vrijednost jaslica, rekao je kako ih procjenjuje na desetak tisuća kuna. Jaslice su ukrašene i brojnim svjetlima od kojih su mnoga poslužila kao mali ognjevi koji bi trebali grijati brojne pastire i ovčice.
Čolak je kazao kako je oduvijek volio jaslice i tako je svake godine malo po malo popunjavao svoju kolekciju figurica. Dodao je kako bi, da ima mjesta, cijelu jednu prostoriju iskoristio za jaslice, ali jednostavno ne može.
– Svatko tko vidi jaslice oduševi se, kazao je Čolak dodavši kako su najviše oduševljeni njihovi susjedi koji su na prvi tren mislili da je obitelj Čolak cvjećari zbog jaslica.