Knjige biramo po sjećanju ili preporuci

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
dom_knjiznica
Adam VIDAS
Darivanje korisnika u Domu na Boriku

Jedan od projekata koje Gradska knjižnica Zadar provodi, zasad još uvijek kao pilot-projekt, je "Kućna dostava knjiga" namijenjen osobama koje zbog fizičkih ograničenja, starosti i invalidnosti nisu u mogućnosti osobno podizati knjige. Upravo zbog te njihove nemogućnosti djelatnici Gradske knjižnice im dostavljaju knjige na kućnu adresu. Usluga je besplatna i provodi se na području grada Zadra, te zasad obuhvaća ograničen broj korisnika.

U samom početku provođenja projekta "Kućna dostava knjiga" obuhvaćala je 20-ak korisnika. Trenutačno ih je 18, od čega sedam u Domu za starije i nemoćne osobe na Boriku, četvero korisnika u Domu za starije i nemoćne osobe u blizini samostana Sv. Frane, te šestoro privatnih korisnika. U ponedjeljak ujutro, skupa s djelatnicima Gradske knjižnice Silvanom Kuman, knjižničarkom, i Vladom Lukićem, domarom, posjetili smo korisnike Doma na Boriku. Silvana Kuman i Darko Blažević s Odjela za odrasle zaduženi su za organizaciju pripremanja knjiga, dok Vlado svaki drugi ponedjeljak razvozi knjige korisnicima.

Vrijeme je božićnih blagdana, te shodno tome čestitanja, ali i darivanja. Gradska knjižnica Zadar ove godine se odrekla pismenog slanja božićno-novogodišnjih čestitki, te umjesto toga, novcem koji bi se potrošio na to, odlučila darivati korisnike kućne dostave. Kao i sama usluga, tako je i ovo darivanje obradovalo korisnike.

- To je nešto posebno za nas, da ne trebamo tražiti nekoga tko bi nam donio knjige, kažu korisnici, od kojih je jedan i Živan Viličić. Osim što čita knjige, i to na talijanskom i francuskom, Viličić i piše. Tako je dosad napisao, ali i objavio, iako ne službeno, tri knjige poezije.

- Pišem i dalje. Dva naslova su objavljena jer je moja prijateljica u Ljubljani suvlasnica jednog izdavačkog poduzeća. Da sam mlađi oženio bih je, kroz šalu će Viličić.

Korisnici kažu kako knjige biraju po sjećanju, ali dobrim dijelom i po preporuci. Tako su tu stari autori, poput Agathe Christie, ali i noviji, poput nobelovke Herthe Miller. Ističu kako se uglavnom može posuditi sve što požele. Način na koji se naručuju knjige je ostavljanje poruka djelatnicima, ali i telefonska narudžba, budući da korisnici nemaju pristup katalogu.

Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe ističu kako je ova usluga izuzetno dobra i pozitivna ideja. Za djelatnike Doma puni su pohvala, te ističu kako je, u sklopu svih aktivnosti koje Dom nudi, ova vrlo zanimljiva i korisna.

Od djelatnika Gradske knjižnice doznajemo kako se s projektom nastavlja, budući da trenutačna brojka korisnika odgovara njihovim mogućnostima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno