Otpad odvaja samo 15 posto Zadrana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ekovelebit11
Vedran SITNICA
Čistoća primarnu i sekundarnu ambalažu od polimera odvozi u Eko Velebit u Gračacu

Prošlo je već deset mjeseci od kada je u Zadru kao prvom gradu u Hrvatskoj pokrenut pilot projekt prikupljanja tzv. primarne i sekundarne ambalaže od polimera, ambalaže koja nije obuhvaćena sustavom povratne naknade. No, projekt još uvijek nije zaživio u većoj mjeri, građani se još nisu naučili da trebaju odvajati kućni otpad, kako to pa i mnogo detaljnije čine u svim naprednijim zemljama. Od početka ožujka zadarska komunalna tvrtka Čistoća je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počela i u praksi od građana prikupljati boce od jestivoga ulja, od deterdženata, od šampona i slične kozmetike, potom čašice od jogurta i sličnih napitaka i takav otpad odvoziti u jedinu našu tvornicu za preradu otpada, Eko Velebit u Gračacu.

Žute vrećice preuzeli rijetki

Tamo se od polimernog otpada dobiva materijal koji se potom koristi za proizvodnju raznih predmeta široke potrošnje, između ostaloga i za vatrogasna odijela, ali i odijela za astronaute!

Da u Zadru i u još sedam općina te gradu Ninu, koje pokriva Čistoća (ostale općine i gradovi imaju vlastite komunalne tvrtke), ovaj projekt nije još dostigao zadovoljavajuće razmjere, potvrđuje i podatak što je relativno mali broj građana preuzeo žute vrećice. Naime, u početku su žute vrećice za odvajanje navedenoga otpada, na kućne adrese svih domaćinstava donosili Čistoćini radnici, a radilo se o ukupno 50.000 paketa! Jedan paket je sadržavao 12 vrećica, a kako su se one odvozile svaki drugi tjedan, trebale su zadovoljiti potrebe za šest mjeseci. Nakon toga, Čistoća je odlučila da će takav otpad skupljati svakoga tjedna po jedanput, a to znači da je potrebno i više vrećica i zamoljeni su građani da sami dolaze po njih. Mogu ih preuzeti jednostavno na porti Čistoće. No, u više od dva mjeseca došlo je po vrećice tek nešto više od tisuću Zadrana! Istina, ima građana koji za takav otpad koriste i drugačije vrećice, što je u redu, ali malo je i takvih.

Nespremni za Europu

To pokazuje i drugi podatak, otprilike isti broj kućanstava je prihvatio ponudu Čistoće, negdje oko 15 posto ih odvaja navedeni otpad.

U početku je to bio zadovoljavajući broj, no kako vrijeme odmiče broj se, nažalost, ne povećava očekivanom brzinom. Malo je Zadrana i stanovnika okolnih općina koji su ovim projektom pokazali svoju zainteresiranost za urednost, za činjenicu da svaki otpad nije smeće, čime na kraju nisu pokazali ni spremnost za život u Europi.

Direktor Čistoće Tomislav Ćurko tvrdi da ga neće zadovoljiti ovakav rezultat, dapače da će početkom nove godine krenuti u žešću kampanju, kako bi korisnost ovakvoga projekta doprla do svakoga Zadranina. Tim više, što vrlo skoro i Zadrane čeka novi Zakon o otpadu. A po tome propisu više neće biti naplaćivanja odvoza otpada po četvornom metru stana, nego po količini "proizvedenog" otpada. Znači da će se plaćati kućni otpad koji se baca u smeće i to po njegovoj količini, plaćat će se sve što se od otpada neće moći iskoristiti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika uri
Moja baba bi rado odvajala otpad ali općina Zemunik iz sela Smoković ne odvozi otpad nikako,tako da vreče s otpacima čekaju mene i kada joj dođem u posjetu,jedna od prvih stvari je,da odvezem otpad,sada to mogu samo u kontejnere na grobljima ili u Briševu ili u Zemuniku.
Slika korisnika sudac
lako je tebi moj curko za europu nego vi bi da građani odvajaju svoje smece da je vama lakse zarađivati tj samo odvojite zute vrecice i to je to sibaj dalje , e pa gospodine ćurko nemaju građani vremena za to vase skupljanje trenutno su zauzeti prezivljavanjem jebiga mozda jednom kad bude bolje budu odvajali ali nemojte se nadati da ce to biti ubrzo.