Zadarski poslodavci sve manje traže radnike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
zavod za zaposljavanje
Zvonko KUCELIN
Zadarski Zavod za zapošljavanje krajem studenog evidentirao 10.878 nezaposlenih

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na evidenciji HZZ-a Područne službe Zadar, krajem studenog bilo je evidentirano 10.878 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na stanje krajem prošlog mjeseca povećanje za 4,54 posto, a u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 14,75 posto.

Od ukupnog broja nezaposlenih 1.474 nezaposlene osobe traži zaposlenje prvi put. Novoprijavljenih je u izvještajnom mjesecu bilo 1.128 što je 33,65 posto manje nego krajem prošlog mjeseca, ali i za gotovo 24 posto više nego krajem studenog prošle godine. Od toga broja najveći dio, odnosno oko 77 posto osoba na Zavod je došlo direktno iz radnog odnosa, iz neaktivnosti oko 16 posto osoba, a iz redovnog školovanja oko 6 i pol posto. Najviše je novoprijavljenih koji su već bili u radnom odnosu došlo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (277), potom iz trgovine na veliko i malo, djelatnosti popravka motornih vozila i motocikala (203), prerađivačke industrije (94) te ostalih uslužnih djelatnosti (83).

S druge pak strane, u proteklom je mjesecu s evidencije Zavoda brisano 656 nezaposlenih osoba. No od tog broja zaposlene su 294 osobe, dok su ostali brisani iz evidencije zbog nejavljanja Zavodu, radi ostvarenja mjesečnog primitka većeg od najniže mjesečne osnovice ili drugih razloga.

Gledajući prema djelatnostima, najviše zaposlenih s evidencije u studenom je zaposleno u obrazovanju (74), trgovini na veliko i malo; popravku motornih vozila i motocikala (45), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (34), prerađivačkoj industriji (32).

Iskazane potrebe za radnim mjestima također su u padu, budući da su tijekom studenog prijavljena 92 slobodna radna mjesta, a što je za 42,14 manje nego u istom mjesecu prošle godine. Također, ukupno gledano, u prvih jedanaest mjeseci ove godine prijavljeno je 22,59 posto manje slobodnih radnih mjesta nego u istom razdoblju prošle godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Jura
Neka se obrate HDZ-u, oni znaju kako se zapošljavaju ljudi i kako u Zadru možeš doći do posla.