Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Spasio susjeda iz zapaljenog stana

24.12.2011. 23:00
Spasio susjeda iz zapaljenog stana


Mario Zurak kojeg je zbog mirisa paljevine usred noći probudila supruga, zaslužan je što je njegov susjed Goran Tušek danas živ. Hrabri mladić pozvao je vatrogasce, a do njihova dolaska sam je provalio vrata požarom zahvaćenog stana


Da još uvijek ima dobrih i hrabrih ljudi svojim je postupkom dokazao 26-godišnji Zadranin Mario Zurak.
Mladić je u noći sa srijede na četvrtak spasio život svom susjedu, 39-godišnjem umirovljenom branitelju Goranu Tušeku, kojem se zapalio stan.
– Bilo je oko dva sata u noći kada me supruga probudila i rekla mi da osjeća miris paljevine. Odmah sam taj miris osjetio i ja, pa sam ustao i krenuo prema vratima stana. Čim sam ih otvorio, miris je postao intenzivniji, a vidio se i dim u ulazu. Krenuo sam kat niže, a dim je bio sve gušći i tjerao me na kašalj – ispričao je junak naše priče, Mario Zurak, kojeg smo u četvrtak, već u jutarnjim satima zatekli na stubištu zgrade gdje je čistio tragove koje su iza sebe prethodne noći ostavili vatrogasci. 
Otac 25 dana stare bebe, koja je ujedno i “krivac” što je njegova supruga Lucija bila budna u te sitne sate, kroz dim se probio do vrata svog susjeda Gorana.
Nogom provalio vrata
– Vrata su bila užarena, a gusti dim sukljao je vani oko njih. Viknuo sam “Gorane, Gorane”, ali nije odgovarao. Odmah sam pozvao vatrogasce, otrčao do ulaznih vrata u zgradu i otvorio ih jer se dim brzo nakupljao i tjerao me na kašalj. Htio sam kamenjem razbiti njegov prozor, međutim, to nisam uspio jer su rolete bile spuštene. Kako vatrogasci još nisu dolazili, otrčao sam ponovno do Goranovih vrata i zazvao ga još nekoliko puta. U jednom trenutku sam čuo kako kašlje, a onda je nastao muk. Pomislio sam na najgore, pa sam bez razmišljanja samo udario nogom u vrata i odmakao se ustranu – prisjećao se Mario dramatičnih trenutaka koje je proživio prethodne noći. Vrata su se, kaže, odmah otvorila, a iznutra je samo suknula gusta vruća masa.
– Od dima ništa nisam vidio pa sam ga ponovno počeo dozivati, a u tom su trenutku naišli vatrogasci sa svom opremom i ušli u stan. U svega nekoliko trenutaka već su izašli i iznijeli Gorana. Bio je sav crn, ali srećom živ i zdrav – s osmijehom dodaje Mario.
Razlog više za božićno slavlje
Kada je za Gorana Tušeka završila životna drama, probudili su se i njegovi ostali susjedi, no mahom zbog buke koja je iz njegova stana dopirala od vatrogasaca koji su odrađivali svoj posao.
U stanu na prvom katu zgrade koju zovu “braniteljska” u Ulici Antuna Barca izgorio je kauč na kojemu je Tušek, prema prvim neslužbenim podacima, zaspao s cigaretom u ruci. Srećom, prošao je tek s lakšim ozljedama, nagutao se dima te zadobio manju opeklinu desne šake.
Stoga, ovaj umirovljeni branitelj za nadolazeći Božić ima razlog više za slavlje, a činjenicu da je danas živ zasigurno može zahvaliti svojim susjedima, mladom bračnom paru Zurak, a posebice hrabrom Mariju koji se usred hladne noći ustao iz kreveta i nesebično mu krenuo pomoći.