Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

MOŽDANI UDAR

Sretan Božić

Autor: Ante Mihić

24.12.2022. 20:41
Sretan Božić

Foto: iStock



Damir Karakaš, književnik, u našoj ljetnoj matineji u knjižnici, reče mi: »Netko vjeruje, a netko ne vjeruje! To je tak! »Da vjerujem nije mi znano, možda zato što mi je dano!« – kao eho s teoloških studija u Zagrebu osamdesetih prošloga stoljeća, nadođe mi misao profesora Ivana Goluba. Isaac Newton napominje: »Ima razloga srca koje um ne razumije«.


U kontekstu uma i srca, razumno se može objasniti vjera. Nekada srce posuđuje umu. Um sumnja, srce vjeruje. O divne li sumnje! Kada je um otvoren, osluhne srce i natopi se sadržajem srca. Kada je srce otvoreno i nije fanatizirano, jer srce bez procesa uma postaje fanatik i jao, mama, kada naiđeš na takvoga ili takvu.


Osoba je i srce i um. Osoba je i tijelo i duša i duh. Osoba jest cjelina trojstvenoga. Kada se dio izvlači iz cjeline, nastaje rusvaj. Kada si cjelovita, cjelovit, otvorena si, otvoren si. Druga, drugi, je uza te kao sudružbenica, sudrug u čežnji za cjelovitošću. Tvoje oružje nije osuda, gaženje drugoga, nego uživanje života uz cijele i drugačije druge u njihovoj suverenoj slobodi.




Mali Božić, Isusić, rodio se kako bi čovjeku omogućio cjelovitost. To što se rodio u štalici između kravica i tovarića, kozica i ptičica, predivno govori o sadržaju njegove osobe. Spustiš se najniže kako nitko tko je dovoljno pao ne bi bio izostavljen. Čudesan je taj mali Božić, cjelovit, životan, gentleman. Kao čovjek je rastao do punine. Rasti mi je, rasti ti je. Nadrastati sebe iz dana u dan. Do punine cjelovitosti. Taj Maleni Isusić je i danas živ. Svojim uskrsnućem rastavio je smrt do nestanka. Ako mi ne vjeruješ, pitaj Duha Svetoga koji živi u srži tebe. »Duh potpomaže našu nemoć«, reći će Pavao apostol. Isus Krist vratio me je doma, kući. Vratio je mene meni. Moje srce je vratio Božjem srcu gdje je dobro biti.


Moj duh slavi ga, oduševljen, izliječen od grijeha koji me je odvajao od njega, moje iskonske prirode. Sretan, poletan, cjelovit kličem: »Isuse svih Spasitelju, kog ravna slavi Očevoj, prije postanka svitlosti, roditelj višnji porodi. Kličemo Salima na Jutarnjoj Božića. Sretan Božić, drage žene, dragi muškarci!