Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

10 milijuna kuna kredita za zeleno poduzetništvo Zadarske županije

Autor: Nives Rogoznica

25.01.2009. 23:00
10 milijuna kuna kredita za zeleno poduzetništvo Zadarske županije


UNDP osigurava ukupno 150.000 USD donacije, te 350.000 USD za tehničku potporu. Zadarska županija osigurava 500.000 kuna koji uz još 500.000 kuna sredstava UNDP-a čine jamstveni fond


Do kraja siječnja UNDP bi trebao objaviti rezultate natječaja za korisnike sredstava u okviru Programa poticanja zelenog poduzetništva, najavila je direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić navodeći kako je riječ o rezultatima natječaja provedenog u rujnu prošle godine. Na rujanski natječaj, odnosno poziv na iskaz interesa, prijavljeno je oko 60 projekata s područja Zadarske županije.
Program poticanja zelenog poduzetništva provodi se u okviru projekta UNDP-a za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti na dalmatinskoj obali – COAST, a projekt ima za cilj u naredne tri godine potpomoći formiranje što većeg broja konkretnih primjera zelenog poduzetništva u sektorima turizma, poljoprivrede i ribarstva. Projekt se provodi u suradnji UNDP-a s Zadarskom županijom i Razvojnom agencijom Zadarske županije, a Zadarska županije je u studenom 2008. donijela Program razvoja zelenog poduzetništva.
– Prema našim saznanjima u uži krug ušlo je deset projekata i do kraja mjeseca bit će poznato tko će od njih realizirati koji oblik potpore. U sklopu ovog projekta UNDP osigurava ukupno 150.000 USD donacije, te 350.000 USD za tehničku potporu. Predlagači projekta koji ostvare sredstva po osnovi tehničke potpore dobit će pomoć konzultanata kako bi izradili projektnu dokumentaciju koja im je nužna da bi mogli aplicirati svoj projekt prema fondovima. Zadarska županija također osigurava 500.000 kuna koji uz još 500.000 kuna sredstava UNDP-a čine jamstveni fond. U pregovorima smo s poslovnim bankama i očekujemo na temelju sredstva u tom jamstvenom fondu raspolagati kreditnim potencijalom od 10 milijuna kuna, precizirala je Peričić.
U sljedećih mjesec dana, dodala je, u Razvojnoj agenciji počet će se radom osoba čiji opis radnog mjesta predviđa upravo bavljenje provedbom Programa poticanja zelenog poduzetništva.
– Natječaj za projekte, iako je prvi krug završen, zapravo je i dalje otvoren, i drugi krug će biti u veljači. Nismo željeli da zbog kratkog roka kvalitetni projekti ne dobiju priliku, budući da je cilj ovog projekta ostvariti što veći broj projekata koji spadaju u zeleno poduzetništvo, zaključila je Peričić.