Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ćurko branio Pešu u slučaju Ciglane

Autor: Hana Radulić

25.01.2009. 23:00
Ćurko branio Pešu u slučaju Ciglane


Gradonačelnik Nina zanijekao je sve optužbe na na račun bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Roberta Peše, rekavši da ga Peša nikada ni na što nije nagovarao. Kuzmanić se tijekom 2-3 sastanka što sam ih imao s njim i ruskim ulagačima hvalio svojim vezama sa zadarskim županom, arhitektom Rošinom i Mirjanom Sanader, rekao je Ćurko


Do sada toliko puta spominjani gradonačelnik Nina Emil Ćurko u ponedjeljak se konačno i osobno pojavio na nastavku suđenja za korupcijsku aferu “Maestro”, te zanijekao sve optužbe na račun bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Roberta Peše koji ga je navodno za obećanih 200.000 eura nagovarao da zemljište Ciglane Nin proda ruskim investitorima.
Ćurko je u svom svjedočenju zamjerio USKOK-ovom pouzdaniku Jošku Kuzmaniću brojne neistine i uvrede što ih je iznio na njegov račun, te najavio da će ga zbog toga i tužiti.
– I prije Kuzmanića i njegovih ruskih ulagača dolazili su brojni zainteresirani kupci zemljišta Ciglane Nin, no sve sam ih upozorio na problem s bivšim vlasnicima tog zemljišta kojima je trebalo isplatiti odštetu, kao i na činjenicu da za taj prostor još nije bio donijet detaljan urbanistički plan, rekao je Ćurko podsjećajući kako je još 2001. godine koalicijska vlast raspisala natječaj što je, međutim, poništen.
Slao mi je šifrirane poruke
– Još je moj pokojni otac bio među bivšim vlasnicima koji su pokrenuli postupak, a ja sam se naknadno kao njegov nasljednik uključio. Sada je Ciglana opasna i za okoliš i za ljude, objašnjavao je Ćurko koji je Roberta Pešu upoznao preko zajedničkih prijatelja, te uz njegovu pomoć pokušavao iznaći rješenje za zemljište Ciglane. Dodao je kako nikada u tim razgovorima nije inzistirao na prodaji, već na pravednom rješenju za bivše vlasnike. Peša ga nikada ni na što nije nagovarao.
– Kuzmanić se tijekom 2-3 sastanka što sam ih imao s njim i ruskim ulagačima hvalio svojim vezama sa zadarskim županom, arhitektom Rošinom i Mirjanom Sanader. Tvrdio je da Rošin samo čeka da mi riješimo problem kako bi počeo crtati projekt turističkih vila čije je građenje tamo planirano. No, nisam ga shvaćao previše ozbiljno. Taj čovjek je zvao moju tajnicu i pitao je: “Čuvate li nam ciglanu?” ili “Dolazimo s vrećom novaca” i slične nebuloze. Osim toga slao mi je brojne šifrirane poruke koje nisam ni razumio niti sam na njih odgovarao. I Peša me jednom pitao jesu li taj Kuzmanić i njegovi Rusi ludi.
Nikakvo pismo namjere
U nastavku svog svjedočenja Ćurko je demanitrao da je s Kuzmanićem potpisao pismo namjere o gradnji na zemljištu Ciglane Nin. S Josipom Matanovićem, optuženim potpredsjednikom HFP-a, čuo se svega jednom, te ga u kratkom razgovoru upoznao sa stanjem oko tog zemljišta, no ne sjeća se je li spominjano pravo građenja. Naglasio je kako o pravu građenja ionako nije odlučivao ni Matanović ni HFP, već Gradsko vijeće Nina, koje je trebalo donijeti i detaljan urbanistički plan.
S optuženom odvjetnicom Asjom Piplović kontaktirao je zbog moguće gradnje golf terena. Ćurko se prisjetio i kako ga je Kuzmanić zvao na dan svjedočenja u istražnom postupku afere “Maestro” lani u srpnju, te ga podsjećao na “njihov zajednički projekt”.
– Nakon svjedočenja krenuo sam za Nin i zvonio mi je telefon, a kako nisam prepoznao broj javio sam se. Ponovno je bio Kuzmanić pa sam samo prekinuo vezu. Zamolio sam još tajnicu da provjeri s kojeg je to broja zvao i ispostavilo se da je u pitanju telefon u hotelu “Palace” (preko puta Županijskog suda u Zagrebu op.a.), rekao je na kraju Ćurko.


 AKO ULAZI S 25 MILIJUNA, ŠTO MU JE JOŠ MILIJUN DATI…




U ponedjeljak je pregledana i snimka posljednjeg sastanka Kuzmanića s Matanovićem 15. lipnja 2007. godine u “Aneri” kada je Kuzmanić Matanović predao kovertu s mitom, nakon što ga je ovaj upozorio da moraju biti oprezni, jer se sve snima i prati. Zbog toga su se premještali za skrovitiji stol lokala.
Kuzmanić: Ti si dobro predložio… Ti si predložio dva milijuna kuna.
Matanović: Jer vidi, ako on ulazi sa 23-25 milijuna eura, pa što mu je još milijun eura dati. Da riješi sva pitanja s tim… Ovo će biti maksimalno stručno postavljeno, ali može imati probleme na terenu… Zato što ima takav nivo kapitala bolje ne cjepidlačiti…