Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Od trnja do zvijezda: Svaki dan iz Biograda putuju u Šibenik

Autor: Velimir Brkić

25.01.2009. 23:00
Od trnja do zvijezda: Svaki dan iz Biograda putuju u Šibenik

Foto: Velimir BRKIĆ



U nedostatku zatvorenog bazena u Biogradu treninzi se svakodnevno održavaju u bazenu na šibenskoj Crnici. Svakodnevna odricanja naših članova, poglavito mlađih uzrasta su nemjerljiva. Nosi ih ljubav prema vaterpolu i sportu uopće te nadasve kolektivni duh. Upravo zbog navedenog neizmjerno smo zahvalni roditeljima. Zaista imaju razumijevanja – istaknuo je predsjednik VK Biograd Marijan Stopfer


Vaterpolo klub Biograd ima zaista izuzetno bogatu tradiciju, djeluje preko 50 godina. U bivšoj državi se natjecao u Prvoj Vaterpolskoj ligi koja je bila jedna od najjačih u Europi. Klub se nije ugasio ni tijekom Domovinskog rata. Danas se biogradski vaterpolisti uspješno natječu u Prvoj B Hrvatskoj vaterpolskoj ligi. Čelni čovjek je Marijan Stopfer, dopredsjednik Dario Karabatić, tajnica Vesna Nekić dok su treneri seniorske momčadi Denis Šupe i Ivan Kolačko, a treneri kadeta i mlađih kadeta Zoran Pelicarić i Damir Babara koji je ujedno i trener sekcije djevojaka, odnosno žena. Napori i odricanja ne predstavljaju nikakve prepreke.
– U nedostatku zatvorenog bazena u Biogradu treninzi se svakodnevno održavaju u bazenu na šibenskoj Crnici. Svakodnevna odricanja naših članova, poglavito mlađih uzrasta su nemjerljiva. Nosi ih ljubav prema vaterpolu i sportu uopće te nadasve kolektivni duh. Upravo zbog navedenog neizmjerno smo zahvalni roditeljima. Zaista imaju razumijevanja – istaknuo je predsjednik VK Biograd Marijan Stopfer.
Genaracija koja može još
U klubu u četiri kategorije trenutno aktivno trenira 70-80 vaterpolista, žena i muškaraca. Budućnost je u svakom slučaju na mlađim kategorijama koji su svi od reda oslobođeni plaćanja bilo kakve klupske članarine ili novčane uplate. Uzmemo li u obzir koliko su djeca redovita na treninzima i neskriveno zadovoljstvo roditelja što im djeca treniraju vaterpolo sigurno neće biti teško usmjeriti ovu djecu na pravi put. Mlađi kadeti trenera Pelicarića proteklog tjedna kao da su se na najbolji mogući način htjeli zahvaliti klupskom vodstvu na dosadašnjoj svekolikoj brizi. U prijateljskoj utakmici s odgovarajućom selekcijom Hrvatske u Varaždinu odigrali su gotovo nevjerovatnih 8:8.
– Iako postiže vrhunske rezultate, ova generacija vaterpolista još nije dostigla svoju maksimalnu razinu. Štoviše njih bi trebalo označiti kao generaciju koja kada stasa može, ostanu li na okupu, Biogradu će donijeti čak borbu za prvaka Hrvatske.  Upravo bi ova generacija mogla postati i jedna od “najvećih” u povijesti kluba ukoliko se barem djelomično ispune ovi preduvjeti – naglasio je Stopfer.
Seniorska momčad 2007. godine bila je prvak Prve B Vaterpolske lige. Bio je to zaista velik uspjeh kako za grad Biograd tako i za cijelu Zadarsku županiju. Zahvaljujući postignutim rezultatima Biograđani su mogli igrati i među najboljim hrvatskim klubovima, međutim, odluka je pala da će se za takvo nešto ipak pričekati bolja vremena.
– Usprkos blagonaklonosti našeg pokrovitelja i najvećeg financijera grada Biograda na moru, nismo mogli uspješno zatvoriti tu financijsku konstrukciju. Međutim, čak veći problem bili i sami termini u šibenskoj Crnici jer se u otvorenom bazenu u Biogradu može igrati samo tijekom ljetnih mjeseci. Za Prvu A ligu treba se najmanje dva puta na dan trenirati, a to je bilo jednostavno neizvedivo tako da nam nije bilo druge nego odustati od toga.
Zimski bazen i dalje aktualan
S obzirom na to da je vaterpolo u Biogradu omiljen sport s dugom tradicijom, interes za bavljenjem vaterpolom je velik. Štoviše, prije pola stoljeća osnivači kluba su postavili tri temeljna cilja: popularizaciju i omasovljenje, izgradnju bazena i ulazak u više rangove natjecanja. S današnje instance gledano svi su ciljevi i ostvareni, no suvremeni razvoj sporta postavlja nove granice uspješnosti koje nije mogući postići bez određenih preduvjeta od kojih na prvom mjestu ističemo izgradnju zatvorenog bazena.
– Zimski bazen ostaje aktualan, neostvaren san svih dosadašnjih biogradskih vaterpolista, plivača i rekreativaca, sportaša uopće. Uostalom, za njega je određena i lokacija – u šumi između Specijalne bolnice za ortopediju i motela Biograd. Tu je predviđena gradnja staračkog doma i zatvorenog bazena
Vaterpolo je poseban i zato što je medij u kojem se igra vodi. Uz to, vaterpolo razvija sve dijelove tijela i sve sustave mišića.
– Vaterpolo je igra koja ima i elemente rukometa, odbojke i košarke, a bitno je da se osoba koja trenira snalazi u vodi, da je savladala osnove plivanja. To je i jedan od razloga što smo protekle godine osnovali i žensku vaterpolsku sekciju s ciljem da se već od ovog ljeta priključimo natjecanjima u Prvoj ligi, ravnopravno među svih sedam ženskih vaterpolo ekipa koliko ih trenutno ima u Hrvatskoj. Tako će se spriječiti rasipanje ženske sekcije.  Bio bi to velik poticaj za daljnji rad i popularizaciju olimpijskog, ženskog vaterpola, kaže dugogodišnji vaterpolist Sopfer ističući kako su neke djevojke prije vaterpola trenirale košarku ili rukomet i da zato imaju bolji pregled igre i izražen smisao za kombinatoriku.
Upitane zašto vole vaterpolo, djevojke kažu da je to zbog druženja, zajedništva, zdravog pristupa življenju, a možda je najvažnija stvar borba, koja sve mlade vaterpolistice najviše inspirira.


 KUP BIOGRADA U VARAŽDINU




Vaterpolo klub Biograd itekako je jedinstven sportski klub na prostoru Hrvatske i šire. Osim svakodnevnih četverosatnih izbivanja iz Biograda na moru zbog treninga u Šibeniku, tijekom zimske pauze organizira Kup Biograda. I to ne negdje u blizini, primjerice na području Dalmacije već u dalekom Varaždinu. Zahvaljujući dobroj suradnji s vaterpolistima tamošnjega Coninga početkom protekle godine održan je prvi, povijesni Kup Biograda gdje su seniori Biograda u konkurenciji zagrebačke Mladosti, Pule, Zagreba, Zagrebačkog plivačkog kluba i Delfina iz Rovinja osvojili prvo mjesto i pobjednički pehar.
– Ovogodišnji, drugi, Kup Biograda poprimit će i međunarodni karakter. Od 19. do 22. veljače u Varaždinu za osvajanje Kupa će se boriti 10 momčadi, osam iz Hrvatske te Slovenci i Mađari. Na prigodnoj svečanosti turnir će otvoriti gradonačelnici Varaždina i Biograda, Ivan Čehok i Ivan Knez –  najavio je Stopfer dodajući kako su dolazak na turnir već najavile i eminentne sportske veličine hrvatskog vaterpola.


 SENIORI PUT MAKEDONIJE


 
Seniorska momčad 27. siječnja kreće na šestodnevne pripreme u Makedoniju. Uzvratni je to posjet vaterpolistima skopskog Vardara koji su proteklo ljeto dio priprema odradili u Biogradu.
– U Skopje putujemo preko Zagreba gdje ćemo odigrati prijateljsku utakmicu s Medveščakom. Odlazak u Makedoniju je nastavak zimskih priprema seniorske momčadi koje su započele prije mjesec dana. Ova momčad ima glavu i rep što bi se itekako trebalo vidjeti već nakon prvih pripremnih nastupa. Uvjeren sam da će do početka nove natjecateljske sezone sve sjesti na svoje mjesto te ćemo u Šibeniku pobjedničkim duhom krenuti “u boj” po B-ligaške bodove. Više momčadi će ravnopravno konkurirati za naslov prvaka i treba vidjeti koja će od tih momčadi na kraju uspjeti to i ostvariti. Bez sumnje bit će ovo jako zanimljivo prvenstvo u kojemu prvak neće biti poznat do pred sam kraj. Naše su ambicije ostati u vrhu Prve B HVL – kazao je Stopfer.