Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sigurno je samo da nitko nije siguran

Autor: Šime Ćurko

25.01.2009. 23:00
Sigurno je samo da nitko nije siguran

Foto: Vedran SITNICA



Kombinacija ima mnogo. Za sada još nema momčadi koja je osigurala prolaz u polufinale. Makedonija i Srbija više nemaju šasne


Danska 6, Njemačka 5, Poljska i Norveška po četiri. Srbija ostala na tri, a Makedonija na dva boda. U posljednjem kolu međusobno igraju prvi i drugi, treći i četvrti te peti i šesti s ljestvice. Kombinacija, u najmanju ruku, mnogo. Kratak rezime Skupine II Svjetskog prvenstva. Iako Zadrani nisu dobili priliku u dvorani Krešimir Ćosić pratiti hrvastku reprezentaciju, triler koji je nastao nakon drugog dana druge faze natjecanja, učinio je zadarsku skupinu znatno zanimljivijom od one zagrebačke u kojoj je manje-više sve jasno, a Hrvatska i Francuska više nemaju šanse propustiti nastup u polufinalu.
S druge strane u Zadru nema sigurnih pa čak niti Danci nisu 100% unutra. Što dakle mogu donijeti posljednja tri dvoboja skupine II. Onaj prvi ništa specijalno. Srbi više nemaju šanse, iako teoretski mogu doći do kruga u kojemu će se naći četiri momčadi koje imaju po pet bodova. Ukoliko danas Danska svlada Njemačku, a Poljska i Norveška igraju bez pobjednika. I s tom pretpostavkom ćemo započeti niz kalkulacija.
Dakle, ukoliko Danci danas slave, a Norvežani i Poljaci igraju “nulu” stvorit će se zanimljiv krug. Njemci, Srbi, Norvežani i Poljaci imat će po pet bodova. I u tom slučaju gleda se međusobni omjer. No, u tom slučaju svaka od ove četiri momčadi imat će po tri boda u toj mini-tablici, odnosno svi će imati po jednu pobjedu, jedan poraz i jedan neodlučen susret. Iduća stavka koja se tada gleda je međusubna gol razlika i tu Njemci s +6 pobijeđuju i idu dalje. Da su znali Poljaci da je to teoretski moguće, vjerovatno ne bi večinu drugog poluvremena protiv Srbije igrali s rezevnom postavom. U slučaju takvog kruga, Poljacima bi nedostajala samo dva gola da prođu dalje, a tko je gledao dvoboj sa Srbijom, lako je mogao zaključiti da je +12 moglo biti i mnogo više.
No, krug se može napraviti i ako Srbi ne dobiju Makedonce. U tom slučaju u krugu će ostati Njemačka, Poljska i Norveška. No u takvoj situaciji Njemci ne prolaze. Srbi tada ispadaju iz kalkulacija, krug je drukčiji, više nemaju sve momčadi isti broj bodova (u tom krugu), već bi tada prošli Norvežani. Dakle Srbi proši ne mogu, ali teoretski mogu zakomlicirati Njemcima.
Maknimo se malo iz krugova i sa Srba. Dotaknimo se druge utakmice dana između Njemačke i Danske. Dakle…Ako Njemci dobiju, sigurno idu u polufinale. No, što je sa Dancima onda. Danci će u tom slučaju strepiti nad dvobojem između Norveške i Poljske i navijati za Norvežane. Ako Poljaci dobiju i Danci izgube, Njemačka će imati sedam bodova, Poljska i Danska po šest i proći će Poljska, pošto je dobila Norvešku. Ako pak Norvežani dobiju i oni će imati, kao i Danci šest bodova, ali onda će dalje ići Danska. Ukoliko Danci i Njemci igraju remi, Danska je sigurna, Njemačka će imati šest bodova i tad će Nijemci s isto onakvim nestrpljenjem se nadati da će Poljska dobiti. Njemačka bi tada prošla, jer je dobila Poljsku. No, ako tad Norveška dobije, došla bi na šest bodova, isto kao i Njemačka i prošla dalje, pošto su Norvežani svladali Nijemce.
Postoji varijanta u kojoj Danska pobjeđuje Njemačku. Već smo spomenuli što bi se dogodilo da Poljaci i Norvežani remiziraju. No, ukoliko bilo koja od te dvije reprezentacije dođe do pobjede, ide u polufinale. Opcija je i ona u kojoj remiziraju Danska i Njemačka, a isto učine Norveška i Poljska. Tada dalje idu Danska i Njemačka…