Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Srpski rukometaši umjesto Kolegi otišli u crkvu sv. Ilije

Autor: Tomislav Jerak

25.01.2009. 23:00
Srpski rukometaši umjesto Kolegi otišli u crkvu sv. Ilije

Foto: Filip BRALA



U Gradskoj vijećnici Grada Zadra jutros se održao prijem za predstavnike Svjetskog rukometnog prvenstva kod zadarskog gradonačelnika Živka Kolege. Ono što je najviše obilježilo prijem je nedolazak delegata Srbije, koji su, revoltirani incidentima koji su obilježili odigravanje druge skupine Svijetskog prvenstva u Zadru, odnosno skidanjem zastava sudionica s Narodnog trga, odbili prisustovati prijemu kod Kolege.
Predsjednik rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović izjavio je kako za cijelu organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva ima riječi hvale, ali potez zadarskog gradonačelnika Kolege nisu mogli tolerirati, te su zato bojkotirali dolazak na svečani prijem u Gradsku vijećnicu.
Vijest o incidentima te skidanju spomenutih zastava sa zadarskog trga žestoko su odjeknuli u Srbiji, te tamošnji političari idu toliko daleko da pozivaju igrače te delegate svoje reprezentacije nazad u Srbiju jer smatraju da u okruženju kakvo vlada u Hrvatskoj nemaju što raditi.
Gradonačelnik Kolega pak govori kako je potezom skidanja zastava s trga samo htio perventivno spriječiti mnogo ružnije stvari nego što su kritike državnih vrhova na njegovu odluku.
– Skidanje zastave svakako nije lijepa gesta, ali ja kao odgovorna osoba sam to iz sigurnosnih razloga morao napraviti. Umjesto da postavim na trg policijske snage koje bi samo bile loša reklama za Zadar kao siguran grad, odlučio sam se na skidanje zastave da ne bi došlo do spaljivanja, od strane pojedinaca. Ja se slažem s izjavom ministra Kalmete koji je osudio ovaj čin, ali ipak smatram da sam time spriječio događaje koji bi ocrnili i Zadar i Hrvatsku, te bi u očima svijeta bili ništa drugo nego obični divljaci, rekao je Kolega.
Na pitanje je li se na ovu odluku odlučio da bi pridobio simpatije zadarskih birača, Kolega je to odlučno opovrgnuo.
Odluku zadarskog gradonačelnika je također podržao predstavnik rukometnog saveza Makedonije Marjan Nachevski, koji je rekao da odluku skidanja zastava pozdravlja u ime sporta, jer incidenti koji bi vjerojatno uslijedili su sve samo ne sportski.
Dok se gradonačelnik Kolega družio s delegatima, reprezentativci Srbije su u pratnji policije obišli zadarske znamenitosti te pravoslavnu crkvu sv. Ilije gdje ih je primio otac Petar Jovanović. Nakon što su igrači zapalili svijeće te se pomolili, otac Jovanović ih je uvjeravao da se u Zadru ne moraju bojati, jer su za ove incidente krivi pojedinci koji ne dijele mišljenje ostatka Zadrana, te da se ovakvi izgredi događaju svugdje u svijetu, inače mnogo drastičnijih razmjera nego u Zadru. Igrači su se zahvalili Jovanoviću na prijemu te su dali priloge za crkvu sv.Ilije, a onda krenuli u obilazak Morskih orgulja i Pozdrava suncu.


 LAZAROV: NAJBOLJE PRVENSTVO DO SAD


Sutra se u dvorani Krešimira Ćosića u Zadru odigrava utakmica između Makedonije i Srbije, te će nakon bojkota srpskih delegata biti zanimljivo u kakvoj će atmosferi igrati ispod “peke”. Makedonski igrači su najavili da će dati sve od sebe.
– Mislim da je ovo jedno od najboljih svjetskih prvenstava ikad održanih. Nove dvorane su veličanstvene, a organizacija na visokom nivou. Mi smo presretni što prisustvujemo prvenstvu i smatramo da smo dostojno odigrali utakmice, a igrali smo s najboljima. Protiv Srbije ćemo dati sve od sebe, i nastojati ne razočarati naše navijače koji su cijelo vrijeme uz nas, ovo je velika stvar za Makedoniju, rekao je Kiro Lazarov, reprezentativac Makedonije, dok se jutros pripremao na obilazak Zadra.