Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stari most broji zadnje dane

Autor: Dragana Glavočić

25.01.2009. 23:00
Stari most broji zadnje dane

Foto: Vedran SITNICA



Kad se išlo na trajekt u Preko učenicima je bilo osobito teško u zimskim mjesecima. Trebali su se ukrcati i iskrcati iz autobusa i trajekta i to pod udarom kiše, vjetra i hladnoće. Danas se moj sin ukrca u brod u kojem je toplo i ugodno, a iskrca se u Zadru, kazala je jedna majka čije dijete svakodnevno putuje u školu u Zadar


Zatvaranjem mosta, koji preko plovnoga puta Mali Ždrelac povezuje otoke Ugljan i Pašman, uvele su se brodske linije Ždrelac – Zadar te Ždrelac – Ždrelašćica. Mnogi otočani, a osobito oni koji rade u Zadru i svakodnevno moraju putovati na svoje radno mjesto najviše se bune zbog prve brodske linije iz Ždrelca koja kreće u 6.20 sati. Plovidba brodom traje oko 50 minuta, tako da oni koji rade od 7 sati svakodnevno kasne na svoja radna mjesta. No, kako to uvijek biva, koliko god da ima nezadovoljnika, uvijek ima i onih vrlo zadovoljnih.
Teško svima ugoditi
Jedna majka čije dijete svakodnevno putuje u školu u Zadar ističe zadovoljstvo linijama i brodom koji prevozi učenike u Zadar. Naime, njen sin konačno ne treba mijenjati prometna sredstva već se ukrca u brod i iskrca na zadarskoj rivi, a srednja škola udaljena mu je svega desetak minuta.
– Kad se išlo na trajekt u Preko učenicima je bilo osobito teško u zimskim mjesecima. Trebali su se ukrcati i iskrcati iz autobusa i trajekta i to pod udarom kiše, vjetra i hladnoće. Danas se moj sin ukrca u brod u kojem je toplo i ugodno, a iskrca se u Zadru. Teško je pronaći rješenje koje će podjednako zadovoljiti i radnike i učenike. Prva brodska linija za Ždrelašćicu polazi u 5.05 sati, što bi značilo da radnici mogu preko trajektne luke u Preku stići u Zadar na vrijeme, kazala nam je naša sugovornica.
Agencija za obalni linijski pomorski promet koncesiju na brodsku liniju Ždrelac – Zadar dodijelila je brodu “Viking” koji zbog kvara uopće nije prometovao. Na spomenutoj liniji neko je vrijeme plovio “Zlatni žal”, kojega je zamijenio turistički brod “Angelina”. Prema riječima mještana Ždrelca, od utorka je liniju ponovno preuzeo brod “Zlatni žal”.
 Nedostaju čekaonice
Neki od mještana otoka Pašmana negodovali su i zbog činjenice da u Ždrelcu i Ždrelašćici nisu osigurane prikladne čekaonice. No, u Ždrelcu  putnici dolazak broda mogu čekati u obližnjem kafiću, ali je zato vrlo neugodna situacija u Ždrelašćici gdje se putnici koji čekaju autobus za Preko zaista nemaju gdje skloniti.  
Iako je most službeno zatvoren od 7. siječnja, otočani su njime još neko vrijeme slobodno prometovali. Takva situacija trajala je desetak dana dok nije postavljena prometna signalizacija, bager na jednom prometnom traku i raskopan asfalt na drugom. Trenutačno radnici splitskog Konstruktor Inženjeringa rade na učvršćivanju i podebljavanju dva krajnja nosiva stupa, a dva središnja rušit će se krajem siječnja. Potom će uslijediti rezanje i skidanje mota s nosivih stupova.