Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bira se privremeni administrator Nadbiskupije

Autor: Marija Knežević

25.01.2010. 23:00
Bira se privremeni administrator Nadbiskupije

Foto: Zvonko KUCELIN



Zbor konzultora koji će izabrati privremenog upravitelja sastoji se od šest svećenika koje je nadbiskup ranije imenovao
Nakon iznenadne smrti nadbiskupa mons. Ivana Prenđe otvorilo se i pitanje njegova nasljednika, koji će biti 69. po redu zadarski nadbiskup.
Nadbiskup Ivan Prenđa svog je prethodnika Marijana Oblaka naslijedio kao 68. zadarski nadbiskup. Da će ga naslijediti znalo se još 1990. godine kada ga je papa Ivan Pavao II. imenovao zadarskim nadbiskupom-koadjutorom s pravom nasljeđa.
Od 11. veljače 1996. godine, kada je Prenđa postao nadbiskup, nije izabran novi nadbiskup-koadjutor. Korake nakon nadbiskupove smrti koji će dovesti do njegovog nasljednika objasnio je Josip Lenkić, kancelar Nadbiskupije i župnik župe sv. Šime.
– Prema crkvenom pravu pred nama je izbor privremenog dijecezanskog upravitelja Nadbiskupije zadarske. Kancelar po službi, nakon što se isprazni nadbiskupska Stolica, saziva zbor savjetnika i oni među sobom biraju privremenog administratora Nadbiskupije. Prijedlog se šalje apostolskoj nuncijaturi u Hrvatskoj, a potom ga nuncijatura šalje Svetoj Stolici koja kasnije potvrđuje. Nakon toga slijedi izbor novog biskupa. Prema Crkvenom pravu taj izbor mora se izvršiti u roku od osam dana, pojasnio je Lenkić.
Zbor konzultora koji će izabrati privremenog upravitelja sastoji se od šest svećenika koje je nadbiskup ranije imenovao.


Procedura ostaje ista


Još u doba Mlečana papa Anastazije IV. je bulom “Licet universalis Ecclesiae Pastor” 1154. godine Zadarsku biskupiju uzvisio na nadbiskupiju i metropoliju “da ne bi nedostajala briga metropolita onima koji su ostali slobodni od ugarske vlasti”. Zadarska nadbiskupija je do danas izuzeta iz redovite strukture Crkve u Hrvatskoj i izravno podložna Svetoj Stolici.
– To u proceduri izbora biskupa ne mijenja ništa, mi slijedimo crkveno i kanonsko pravo kojima ćemo se voditi u daljnjim postupcima, objasnio je Lenkić.