Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Brutalno pretučen čovjek koji je robijao zbog ubojstva oca i sina

Autor: Minja Gugić

25.01.2010. 23:00
Brutalno pretučen čovjek koji je robijao zbog ubojstva oca i sina


Dragomir Jureško bio je osuđen na 20 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva, ali mu je pravomoćnom presudom kazna smanjena na 15 godina. Nakon sedam godina robije, Jureško je pomilovanjem Stjepana Mesića 2001. godine pušten na slobodu
Dragomira Jureška 37-godišnjaka iz mjesta Mrljane na otoku Pašmanu, koji je u zatvoru odležao sedam godina zbog dvostrukog ubojstva, pretukla je skupina muškaraca u petak u kafiću u mjestu Pašman na istoimenom otoku.
Kako smo saznali, Jurešku je u napadu slomljen lijevi lakat i rebro.
Pomoć mu je pružena u zadarskoj Općoj bolnici, ali on slučaj nije prijavio policiji, već je to u nedjelju učinio njegov otac.
Zadarski su policajci jučer intenzivno radili na rasvjetljavanju ovog incidenta, a na obavijesne razgovore je, kako saznajemo, u policiju bilo pozvano više osoba.
Dragomir Jureško u javnosti je ostao upamćen jer je ratne 1993. godine, tada kao 21-godišnjak, ubio Dragana Benića iz mjesta Neviđane na otoku Pašmanu, tada 29-godišnjaka te njegova oca Vinka.
Sukob je tada izbio jer su se dvije otočne obitelji bavile istim, brodarskim poslom i jedni su drugima bili ljuta konkurencija. Prema našim saznanjima tada su Benići najprije sačekali i napali Jureška, a potom je on iz osvete sačekao oca i braću Beniće i pucao u njih.
Nakon sudskog procesa na zadarskom sudu, osuđen je na 20 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva, ali je nakon žalbe Vrhovnom sudu, suđenje ponovljeno te je on 1994. godine pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora.
Međutim, nakon sedam godina robije, Jureško je pomilovanjem Stjepana Mesića 2001. godine pušten na slobodu.
Uz obitelj Jureško još je vezana jedna priča koja je opet imala tragičan završetak za dvojicu pomoraca, a riječ je o Valteru Cimeri i Stjepanu Španiću.
Naime, u vrijeme dok je Dragomir Jureško još uvijek bio u zatvoru, brod “Borak” u vlasništvu njegova oca Ante pogodila je havarija nakon koje je brod potonuo, a uspjeli su se spasiti Ante Jureško, tada vlasnik i zapovjednik broda i njegov sin Slavko te jedan od mornara.
Valtera Cimeru i Stjepana Španića zauvijek je progutala morska dubina.
Više o cijelom slučaju vjerojatno će se znati danas nakon što zadarski policajci obave svoj dio posla.